Diyarbakır Seçime Hazır: Nefesler Tutuldu, Heyecan Dorukta - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Seçime Hazır: Nefesler Tutuldu, Heyecan Dorukta

Diyarbakır Seçime Hazır: Nefesler Tutuldu, Heyecan Dorukta

2015 Genel seçimlerine günler kalan Türkiye genelinde heyecan da arttı. Türkiye'nin en kalabalık on ikinci şehri Diyarbakır'da da seçim heyecanı başladı.

05.06.2015 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 Genel seçimlerine günler kalan Türkiye genelinde heyecan da arttı. YSK verilerine göre, Türkiye'de bulunan 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. 169 bin 213 sandığın bulunduğu mahallelerde 48 milyon 55 bin 316 kişi oy verecek. 820 bin 194 seçmenin bulunduğu beldelerde ise sandık sayısı 3 bin 379. Seçmen sayısının 3 milyon 820 bin 321 olduğu köylerde ise 21 bin 718 sandık bulunuyor. YSK tarafından belirlenen milletvekili genel seçimine katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler HDP, AKP, CHP ve MHP başta olmak üzere 19 parti seçime katılıp 63. Hükümeti kurabilmek için 7 Haziran genel seçimlerinde birbirleriyle yarışacaklar. 56.6 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerde toplam aday sayısı 9 bin 861.

531 kadın aday

Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 75, Merkez Parti 73, Liberal Demokrat Parti 58, Doğru Yol Partisi ve Yurt Partisi 56, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 55, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde aday gösterek seçime girecek. Siyasi partilerin, 2011 Genel Seçiminde 268 olan kadın milletvekili adayı sayısı, 2015 Genel Seçiminde 531'e yükseldi. HDP 268 kadın adayla ilk sırayı alırken AKP 99, CHP 103, MHP ise 61 kadın aday gösterdi. Türkiye genelinde 166 kişi bağımsız milletvekilliği için adaylığını koydu. Yurtdışında ikamet eden Türkiye vatandaşlarının oy kullanma işlemleri gümrük kapılarında ve dış temsilciliklerde 8 Mayıs 2015 tarihinde başladı. İlk oy saat farkı nedeniyle Avustralya'daki sandıklarda kullanıldı.

Gözler HDP'de

2015 genel seçimlerinde en çok merak edilen konu ise HDP'nin barajı geçip geçemeyeceği. Seçimin en çok merak edilen konusu yapılan anketlerle ile HDP'nin yüzde 10 seçim barajını aşacağını, hatta daha yüzde 11'lerde oy çıkaracağına işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemi için önünde tek engel HDP'nin barajı aşması olması nedeniyle seçim çalışmalarında Erdoğan ve AKP'nin tek hedefinde HDP yer alıyor. HDP, oylarını sadece 600 bin artırarak yüzde 10 barajını aşabileceğini belirtiyor. HDP'nin yaptırdığı araştırmaya göre, daha önce seçime girilmeyen 40 ilde seçime girilmesi halinde 600 bin fazla oy alınması, dolayısıyla da barajın aşılması mümkün. 2015 seçiminde katılım oranı yüzde 87 olursa 47.6 milyon geçer oy kullanılacağı varsayılıyor. Bu durumda yüzde 10 oy oranı, 4.8 milyon seçmene denk düşecek. Yurtdışı seçmenden dolayı seçime katılım oranı yüzde 3 düşeceğinden katılım yüzde 84 olarak hesaplanacak ve bu durumda geçerli oy sayısı 46 milyona düşecek. Haliyle yüzde 10 barajı, 4.6 milyon oy ile aşılabilecek.

Diyarbakır seçime hazır

Türkiye'nin en kalabalık on ikinci şehri Diyarbakır'da da seçim heyecanı başladı. 1.635.048 nüfusa sahip olan Diyarbakır'da 15 Parti ve 2 bağımsız aday genel seçimlere katılacak. Doğru Yol Partisi, Hak ve Adalet Partisi, Liberal Demokrat Parti, Merkez Parti ve Yurt Partisi aday çıkarmadı. Seçimde HDP'nin 11, AKP 11, CHP 10, MHP 10 ve 2 Bağımsız aday bulunuyor. Geçtiğimiz seçimlere oranla bayrak ve flamaların daha az yoğunlukta olduğu bu seçimde afişler göze çarpıyor. Dolayısıyla görüntü kirliliği geçen seçimlere oranla daha az. Yine sivil toplum örgütlerinin çağrıları ve siyasi partilerin aklı selim tutumları ile bir kaç olay dışında ciddi bir olayın yaşanmaması demokratik bir ortamın da varlığına işaret ediyor. Seçim günü partiler müşahit çalışmalarında da sona getirirken, son seçim mitingi bugün HDP'nin İstasyon Meydanı'nda yapacağı miting oldu. Ardından seçim yasakları başlayarak yurttaşlar 7 Haziran sabahı sandığa gidecek.

Diyarbakırlı seçmen kente geri dönüyor

Seçimlere günler kala il dışında bulunan Diyarbakırlılar da kente geri dönmeye başladı. İl ve ilçe otogarındaki yoğunluk göze çarparken otobüs firmaları yerlerin dolu olduğunu ve boş yer bulmanın zor olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz seçimlere oranla daha yoğun dönüşlerin olduğunu belirten firmalar, il dışı çıkışlarının en az düzeye indiğini söyledi. Gelişlerin daha çok İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Mersin gibi illerden olduğunu dile getiren firma yetkilileri, yaşanan yoğunluk nedeniyle fiyatlarda yüzde 50 indirime gittiklerini ve yurttaşların da bundan memnun kaldığını ifade etti. Seçim gününe kadar aralıksız çalışan ve sefer sayılarını arttıran firmalarda yer bulmak bir hayli zor.

Tarihi surlardan, anti demokratik baraja doğru HDP'nin umudu

Seçime az bir süre kala HDP'nin Diyarbakır'ın tarihi Keçi Burcu'na astığı pankart dikkat çekiyor. HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın pankartının asıldığı tarihi surlarda, neredeyse her akşam saatlerinde çekilen halaylara sahne oluyor. Pankartın asılmasının ardından gençler ''Surları aştık sıra barajda'' diyerek, HDP'nin yüzde 10 barajını aşacağı yönünde kesin yargılarda bulundu.

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır Seçime Hazır: Nefesler Tutuldu, Heyecan Dorukta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement