Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in rejimle müzakere çağrısına ilişkin olarak, koalisyonun Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanındığını belirtti...

31.01.2013 14:36

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in rejimle müzakere çağrısına ilişkin olarak, koalisyonun Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanındığını belirtti ve Suriye halkı adına konuşacak kişilerin belli olduğunu söyledi.

Ünal, "Bu görüşmelerin başlaması, bunların nerede olacağı, nasıl yapılacağı konusu hipotetik (varsayımsal) bir durum. Zira, öncelikle Esed rejiminin tepkisi görülecektir ama Esed rejimi şu ana kadar birçok belirli öneriyi de reddetmiştir. Dolayısıyla görüşme olup olmayacağı veya bunların nerede olacağı konusunu konuşmak için erken" dedi.

Sözcü Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yarın Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç'in davetine icabetle Belgrad'a çalışma ziyareti gerçekleştireceğini belirten Ünal, Davutoğlu'nun Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Başbakan İvica Daciç başta olmak üzere görüşmelerde bulunacağını söyledi. Davutoğlu'nun daha sonra 2-3 Şubat'ta Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Almanya'ya gideceğini belirten Ünal, Bakan Davutoğlu'nun burada Rusya, Fransa, Almanya ve Yunanistan dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler yapmasının ve Makedonya ile Kosova başbakanları tarafından kabul edilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Ünal, Davutoğlu'nun ardından 4-5 Şubat'ta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olağan dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceğini, ardından 6 Şubat'ta İİT'nin devlet başkanları düzeyindeki zirvesine katılacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e eşlik edeceğini, 7-8 Şubat'ta da Cumhurbaşkanı Gül'ün Mısır'a ikili ziyareti sırasındaki temaslarına katılacağını belirtti.

- Nijer'e seyahat uyarısı-

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, Nijer'de bulunan ve bu ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarına yönelik bir seyahat duyurusu yaptı. Ünal, Mali'deki askeri operasyonla bağlantılı olarak bu ülke ile komşu olan ve operasyona asker katkısı yapan Nijer'de de güvenlik tehditlerinin arttığının görüldüğünü söyledi.

Ünal, "Gelişmeler ışığında, güvenlik ortamının belirsizliği dikkate alınarak, vatandaşlarımızın başkent Niamey dışına, özellikle Mali sınırı ile kuzey bölgelerine seyahat etmemeleri ve eğer oradaysalar halen buralarda bulunan vatandaşlarımızın bölgeden ayrılmaları uygun olacağını düşünüyoruz" dedi.

- İsrail'in Suriye'ye saldırdığı iddiası-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ünal, İsrail'in Suriye'ye hava saldırısına yönelik iddialarla ilgili bir soru üzerine, bu konuda kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığını söyledi.

Ünal, "Bu durum Suriye'deki durumun ne kadar karmaşık ne kadar kötü ve uluslararası barışı da tehdit eder bir hale geldiğini bir kere daha gösteriyor. Suriye krizinin başlangıcından itibaren Suriye'deki gelişmelerin giderek sadece ülke içinde değil, bölgesel nitelikli sıkıntılar yaratmaya başladığını da söylüyoruz. Bu nedenle Suriye konusunun bir an önce her boyutuyla çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

-Patriot bataryaları-

Ünal, Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarından ABD'nin gönderdiklerinin operasyonel hale gelmesinin Türkiye ile ABD arasındaki bir mutabakat muhtırası engeline takılıp takılmadığı sorusuna yanıt verdi. Ünal, Almanya ve Hollanda'nın gönderdiği bataryaların harekat yeteneğine ulaştığını, diğerlerinin de yerleşme ve intikal süreçlerinin tamamlandığını belirtti.

Dışişleri Sözcüsü Ünal, şunları söyledi:

"Burada bizim herhangi bir ülkeyle şu aşamada herhangi bir resmi sorunumuz olduğunu düşünmüyorum. Zira, bu bataryalar ittifakın yerleşik usül ve kurallarına uygun olarak hazırlanan ahdi bir temele dayalı olarak ülkemize getiriliyor. Bu çerçevede şu ana kadar bu temele müteallik bir sorun yaşandığını ben bilmiyorum."

-Suriye muhalefetinin rejim ile olası müzakeresi-

Ünal, Esed rejimi ile muhaliflerin olası bir müzakeresine Türkiye'nin nasıl baktığı ve bu görüşmenin Türkiye'de olma ihtimalini nasıl değerlendirdiği yolundaki soru üzerine, Türkiye ve birçok ülkenin Suriye Ulusal Koalisyonu'nu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını ve Koalisyon'un Türkiye'ye bir temsilci atadığını hatırlattı.

"Dolayısıyla Suriye halkı adına konuşabilecek kişiler bellidir" diyen Ünal,

"Bu görüşmelerin başlaması, bunların nerede olacağı, nasıl yapılacağı konusu hipotetik bir durum. Zira, öncelikle Esed rejiminin tepkisi görülecektir ama Esed rejimi şu ana kadar birçok belirli öneriyi de reddetmiştir. Dolayısıyla görüşme olup olmayacağı veya bunların nerede olacağı konusunu konuşmak için bence erken" diye konuştu.

-Erdoğan'ın ABD ziyareti-

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle ilgili sorular üzerine Ünal, Hollande'ın ziyaretiyle ilgili net bir tarih olmadığını ancak bu yılın ilk yarısında gerçekleşmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Ünal, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin ne zaman olacağının henüz belirlenmediğini, Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry arasında bir temas olacağını ancak bunun tarihin de netleşmediğini belirtti.

İran'ın P5+1 ülkeleriyle nükleer müzakereleri İstanbul'da yapmayı reddettiği yönündeki iddiaların hatırlatıldığı Ünal, daha önceki görüşmelerin birçoğunun Türkiye'de yapıldığını, diplomatik kanallara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Bir sonraki toplantının yapılıp yapılmayacağı veya nerede yapılacağına ilişkin net bilgileri olmadığını ifade eden Ünal, "Her iki taraf da görüşmeleri istediği yerde yapmakta serbesttir. Bizim bu görüşmelerin Türkiye'de yapılması yönünde hiçbir zaman büyük bir iştiyakımız olmadı. Bizim amacımız bu görüşmenin yapılmasıdır. Nerede, ne zaman yapılacağından ziyade bir an evvel bu görüşmelerin ve bu sürecin devam etmesidir" dedi.

Ünal, Mısır'daki olaylarla ilgili bir soru üzerine de gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Türkiye'nin temennisinin Mısır halkının selameti ve bir an önce istikrarlı döneme geçmesi olduğunu söyledi. Ünal, Türkiye'nin Mısır halkına destek için elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini kaydetti.

(Bitti)

Muhabir: Tuğrul Çam

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement