Demokratikleşme Paketi'nde Cemevlerine Statü Çıkmadı - Son Dakika
Güncel

Demokratikleşme Paketi'nde Cemevlerine Statü Çıkmadı

Demokratikleşme Paketi\'nde Cemevlerine Statü Çıkmadı

Merakla beklenen Demokratikleşme Paketi, Alevi vatandaşların beklentilerini karşılamadı.

30.09.2013 12:26  Güncelleme: 13:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir merakla beklenen demokratikleşme paketini bugün düzenliği bir basın toplantısıyla açıkladı. Pakette seçim sistemi, kılık kıyafet ve farklı dillerde eğitimin önünü açan önemli düzenlemeler var.

CEMEVLERİNE STATÜ ÇIKMADI

'Türkiye'de bugüne kadar tek bir paket halinde açıklanan en kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz' diyen Erdoğan'ın açıkladığı paketteki maddeler Alevi vatandaşların beklentilerini karşılamadı. Daha önce paketle ilgili yapılan yorumlarda Cemevlerine 'inanç ve kültür merkezi' statüsü ile birlikte Alevi dedelerine maaş bağlanacağı söyleniyordu. Ancak açıklanan demokratikleşme paketinde bu konuyla ilgili herhangi bir düzenlemem olmaması Alevi vatandaşların tepkisini çekti.

GÖNÜL ALAN TEK MADDE VAR

Pakette Aleviler'in gönlünü almaya yönelik tek madde, Nevşehir Üniversitesi'nin isminin Hacıbektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi oldu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın başkanlığında Alevilerle ilgili kapsamlı çalışmanın yapıldığı ve bu konunun demokratikleşme paketinden sonra hükümetin gündemine geleceği öğrenildi.

ALEVİLER MEMNUN KALMADI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinden beklediklerini bulamadıklarını söyledi. Erkan, "Aleviler için pakette hiçbir şey göremedik. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin imar planı içerisinde yer alması konusunda da en ufak bir adım atmadığı gibi ağzında da en ufak bir söz duymuş değiliz" dedi.

"BİR ŞEY İFADE ETMİYOR"

Nevşehir Üniversitesi isminin Hacı Bektaş-i Veli olarak değiştirilmesini de değerlendiren Erkan, şöyle dedi: 

"Sadece o kamuflaj gibi bir şey. Sadece Nevşehir'de adının Hacı Bektaş-i Veli'nin olması bir şeyi ifade etmiyor. Hacı Bektaş-i Veli'nin felsefe, düşünce, görüşünü bu ülkede paylaşan Aleviler'in en azından bu inançlarını yerine getirmesi konusunda hükümetin adil ve adaletli adımlar atmasını beklerdik. Onları da göremedik, maalesef." 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Demokratikleşme Paketi'nde Cemevlerine Statü Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement