Demirtaş: 3 Partiyle Uzlaşma Komisyonu Olmaz - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: 3 Partiyle Uzlaşma Komisyonu Olmaz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonun'dan ayrılma sinyalleri verdi. Demirtaş: "Meclis başkanı hatalı 3 partiyle uzlaşma komisyonu olmaz'' dedi.

19.02.2016 18:53  Güncelleme: 21:15

Diyarbakır'da Avrupa Parlementosu'ndan gelen bir heyetle görüşen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, gazetecilerin CHP'nin "Başkanlık Sistem"ini tartışmayarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan ayrılmasına ilişkin soruya ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasında Meclis Başkanı hatalı davranmıştır. 3 partiyle Uzlaşma Komisyonu olmaz'' dedi.


Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çatışmaların ortasında kalan insanları Sur Valiliği ile kordineli olarak tahliye edebileceklerini belirten Demirtaş, Ankara saldırısını yapanları da kınadıklarını belirterek, "Bu çocuk çalıntı araçla 3 bin kilometre dolaştıktan ve bombalı araçla Ankara'ya gelip günlerce kaldıktan sonra niye bunu bulamadılar? Nasıl bu kadar rahat hareket edebilmiş? Bu saldırının kim tarafından yapıldığının yüzde yüz ortaya çıkarılacağını düşünmüyorum. Suruç, Diyarbakır, Ankara, Sultanahmet saldırıları gibi kesinlikle karanlıkta bırakılacak" dedi.

KOMİSYON DAĞILMIŞTI

Geçtiğimi günlerde Meclis'te bulunan partiler yeni anayasa çalışmaları için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'da bir araya gelmişti. Komisyonun 3. toplantısında AK Partili üyelerin "Başkanlık Sistemi"ni gündeme getirmesi üzerine CHP'li üyeler, Anayasa Komisyonu'nda "Başkanlık Sistemi"nin tartışılamayacağını belirterek, komisyonu terk etmişlerdi.

"3 PARTİ İLE UZLAŞMA KOMİSYONU OLMAZ"

Demirtaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasına da değinek, "Komisyon meclis başkanı tarafından dağıtıldı. Ortaya çıkan ilk krizde meclis başkanının komisyonu dağıtması niyetlerinin anayasa yapmak olmadığının göstergesidir. AKP masaya herkesi suçlayabilmek için oturdu, anayasayı yapmak için değil. 'Masadan şu kalktı, bu kalktı görüyorsunuz anayasa yapamıyoruz, biz tek başımıza anayasa yapacağızın' meşruiyetini sağlamaya çalışıyor. Yoksa derdi yeni bir anayasa yapmak değil. Meclis başkanı bu konuda kesinlikle hatalı davranmıştır. Evet oradan sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa çıkmayacağını biz de biliyoruz. Çünkü AKP bunlara karşı net bir tutum takınıyor. Buna rağmen halkın kim ne istiyoruz görmesini istiyoruz.

"MASADA 4 YOKSA ADI UZLAŞMA KOMİSYONU OLMAZ"

O yüzden masadaydık. Yoksa anayasa yapabilme koşullarının olmadığını biliyoruz. Uzlaşma komisyonu dağılmıştır. Masada 4 parti yoksa, onun adı uzlaşma komisyonu değildir. Dolayısıyla dağılmış bir komisyonu uzlaşma komisyonu adı altında sürdüreceğiz demek yanılgını bir yaklaşımdır. AKP kendi planı programı nedir ortaya koyar biz de önümüzdeki günlerde kendi parti organlarımızda değerlendirmelerimizi yapacağız. Ama uzlaşma komisyonu artık dağılmıştır. Komisyonun tekrar toplanma ve 3 parti ile yürüme şansı yoktur. Başka formüller buluyorsa AKP kendi bileceği iştir. Ama dağılmış bir komisyonda HDP hiç bir şey olmamış gibi davranamaz" ifadelerini kullandı.

İNSAN HAKLARI PAZARLIK KONUSU YAPILMAZ UYARISI

Demirtaş, Avrupa Birliği'nin mülteci, krizi var diye savaşa ve insan hakları ihlallerine göz yumamayacağını bunun kendi ilkelerine ters olacağını da ifade ederek, "Bunlara göz yumduğunuz zaman mülteci sorununu da çözemezsiniz. Giderek bu konuda Avrupa içinde seslerin ve eleştirilerin yükseldiğini görüyoruz. İnsan hakları konuları uluslararası ilişkilerde pazarlık konusu yapılamamalı. Alman Başbakanı Merkel'i tutumunu eleştirdik ve Alman halkı da eleştirmeye başladı. Bu doğru değildir" dedi.

HERGÜN PATLAMA VE ÖLÜM HABERİ GELİYOR

Demirtaş, gidişata hep birlikte müdahale edilmesi gerektiğini, memleketin gidişatının iyi yöne olmadığını ifade ederek şöyle devam etti: "Hergün her yerden cenaze, patlama, ölüm haberleri geliyor ve bu bizim için normal, kanıksanması gereken, alışmamız gereken bir durum değil. Türkiye bu durumdan çok rahat bir şekilde çıkabilir.

TÜRKİYE PYD VE PKK'YI YANINA ALMALI

Evet iç siyasette gerilimler var. Toplumda kamplaşma var. Ama bundan çıkmamız gerekir. Türkiye şu tarihi dönemde cesur bir karar vermelidir. Türkiye'deki Kürtleri, ya da Suriye'deki Kürtleri karşısına almak yerine, yanına almalıdır. Daha açık net bir ifade kullanayım. Ortadoğu şu kadar cadı kazanıyken, bütün bölgesel güçler, emperyal güçler, bizim coğrafyamızda kendi emellerini gerçekleştirmek için uğraşırken, bizim kara kaşımıza kara gözümüze hayran oldukları için değil, kendi çıkarları çerçevesinde herkes bölge bu kadar önemli bir müdahillik gerçekleştirirken,

Türkiye PKK'yı ya da PYD'yi karşısına alma değil, yanına almak becerisini göstermelidir. Bu zor gelebilir, imkansız gibi gelebilir, birilerini rahatsız edebilir, ama doğru politika budur. Bir barış politikasıyla Türkiye, PYD ve PKK'yı yanına almalıdır. Kürtleri yanına almalıdır."

DİYARBAKIR VALİLİĞİNİN DİYALOĞA AÇIK OLMASI ÖNEMLİDİR

Demirtaş, Sur ilçesinde akşam saatlerinde yapılan görüşmelerde 5 kişinin tahliye edildiğini belirterek, "Bir kişinin yaşamını yitirdiğine dair bilgi geldi. Bu konuda AP'li parlamenterler ve milletvekillerimizin girişimleri oldu. Bunu sürdürüyoruz. Valiliğin bu konuda diyaloğa açık olması önemlidir. Nihayetinde can kayıplarının olmaması için hepimiz uğraşmak durumundayız.

"SUR'DAN İNSANLARI TAHLİYEYE YARDIMA HAZIRIZ"

Diyarbakır Valiliği'nin bu konudaki duyarlılığı devam ederse bizde elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyarız. Sur'da dururumun stabil hale gelmesi için parti olarak ne yapılması gerekiyorsa arkadaşlarımızla yapmaya hazırız. Orada daha fazla tahliye edilmesi gereken insan var. Onun için ne yapabiliriz önümüzdeki saatlerde görüşmeler devam edecek" dedi.

"SALDIRIDAN ÜÇ SAAT SONRA KİMLİĞİNİN BULUNMASI ÇOK İLGİNÇ"

Demirtaş, Ankara'da gerçekleşen saldırı ve saldırıdan sonra PYD ile HDP'nin suçlanması ile ilgili ise, "Patlama sonrası yapılan açıklamalara dikkatlice bakmak lazım. Saldırgan 280 parçaya ayrılmış. Saldırıda yaşamını yitirenlerin bir kısmının henüz kimliği netleştirilmiş. Devletin resmi memurları bunlar, ama patlamadan 3 saat sonra saldırganın kimliği doğum yeri ile ve PYD'li olduğu açıklanıyor. Çok ilginç. İstihbarat birimleri bu kadar iyi çalışıyorsa, çok güçlüyse patlamayı neden önleyemedi?

BOMBALI ARACIN 3 BİN KİLOMETRE DOLAŞTIĞINI SÖYLEDİ

Bu çocuk çalıntı araçla 3 bin kilometre dolaştıktan ve bombalı araçla Ankara'ya gelip günlerce kaldıktan sonra niye bunu bulamadılar? Nasıl bu kadar rahat hareket edebilmiş? Bu saldırının kim tarafından yapıldığının yüzde yüz ortaya çıkarılacağını düşünmüyorum. Suruç, Diyarbakır, Ankara, Sultanahmet saldırıları gibi kesinlikle karanlıkta bırakılacak. Ama hükümet ilk dakikadan itibaren bu saldırıyı PYD'ye karşı nasıl kullanabilirim, bunun telaşı, bunun derdi içerisinde.

"SALDIRIYI KİM YAPMIŞSA KINAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı, Başbakan, hükümet sözcüleri başka hiç bir dertleri yok. Ölenler, yaralananlar, acı çekenler umurlarında bile değil. Bunu PYD'ye karşı nasıl kullanırım bunun politikasını yürütüyorlar. Utanç verici bir şey. Kim yapmışsa kınamaya devam edeceğiz. Ama bunu bir fırsata çevirme anlayışı kabul edilebilir değil. Ankara'nın göbeğinde böyle bir patlama olacak ve sen hala HDP'yi suçlayacaksın. Hiç mi utanma yok bunlarda. İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat, Emniyet Genel Müdürlüğü sizde. Bir tanesi bize bağlı olsaydı biz istifa ederdik. Bunlar 14 yıldır memlekette olan hiç bir şeyden sorumlu değiller. Hep muhalefet sorumlu, hep muhalefet sorumlu diyorlar" diye konuştu

Demirtaş: 3 Partiyle Uzlaşma Komisyonu Olmaz

Son Dakika Güncel Demirtaş: 3 Partiyle Uzlaşma Komisyonu Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • fadime39: demirtaş tek lider 53 121 Yanıtla
  • fadime39: adamsın başkan 58 53 Yanıtla
  • fadime39: demirtaş geleceğın başbakani durust insan allah yardımcısi olsun 44 49 Yanıtla
  • Eskici: Sarayı istifaya davet ediyorum 31 56 Yanıtla
  • fadime39: demirtaş demokrat durust cesaretli 49 37 Yanıtla
  • fadime39: hdp olmadan turkiyede öözum olmaz 22 39 Yanıtla
  • turan : Demirtaşa kurban olun 20 27 Yanıtla
  • Haydar: Birilerini istifaya davet ediyorum 17 4 Yanıtla
  • Ne : Adam gbi adamsın 6 7 Yanıtla
  • chp: chp hdp alevi ermeni partisi 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement