Davutoğlu Tuomioja ortak basın toplantısı ANKARA - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu Tuomioja ortak basın toplantısı ANKARA

Davutoğlu Tuomioja ortak basın toplantısı ANKARA

Davutoğlu Tuomioja ortak basın toplantısı ANKARA

18.09.2013 15:40

Davutoğlu-Tuomioja ortak basın toplantısı - ANKARA

Davutoğlu-Tuomioja ortak basın toplantısı

- Dışişleri Bakanı Davutoğlu:

- "Eli kana bulaşmamış şu anda yönetimde bulunanlarla Suriye Ulusal Koalisyonu arasında yeni Suriye'yi kurmak üzere yapılacak ve mutlaka halkın haklı taleplerine dayanacak bir arabuluculuk girişimi başarılı olabilir ve Türkiye buna katkı sağlar"

- "Ama eli kana bulaşmış, kimyasal silah kullananlarla bir arabuluculukla onların iktidarda kalmasını temin etmeye çalışmak aslında uluslararası hukukun başka yerlerde de ihlal edilmesine göz yummak anlamına gelir"

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye krizinin çözümü konusunda, "Eli kana bulaşmamış şu anda yönetimde bulunanlarla Suriye Ulusal Koalisyonu arasında yeni Suriye'yi kurmak üzere yapılacak ve mutlaka halkın haklı taleplerine dayanacak bir arabuluculuk girişimi başarılı olabilir ve Türkiye buna katkı sağlar" dedi. Ancak Davutoğlu, eli kana bulaşmış, kimyasal silah kullanmış kimselerle yapılacak çalışmanın başarıya ulaşacağına inanmadıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Suriye krizinin çözümü konusunda barışçı yöntemleri deneyen ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, aslında rejimin muhalefete imkan tanıması yönünde 10 yıla yakın çalıştıklarını, kriz başladıktan sonra da henüz hiçbir uluslararası girişim yokken hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de kendisinin bir yıl boyunca Suriye rejimini ikna edip muhalefetle bir araya getirmeye çalıştığını söyledi.

Arabuluculuk girişimlerinde irade çok önemlidir. Eğer bir tarafın iradesi barışa ulaşmak ya da karşı tarafla oturmak değil de karşı tarafı yok etmek, tasfiye etmek olduğu zaman arabuluculuk girişimlerinden fayda sağlanamıyor" diyen Davutoğlu, Esed rejiminin bütün hedefinin karşı tarafı yok etmek, sonra da belki göstermelik adımlar atmak olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, ikili girişimler tıkanınca üçüncü taraflarla çeşitli yollar denediklerini hatırlatarak, "Ama bir rejim düşünün ki bırakınız barışçıl teşebbüsleri, bir başka düşman ordunun bile yapmayacağı şekilde kendi şehirlerini havadan bombalıyor, kendi şehirlerine Scud füzesi atıyor ve en sonunda kendi vatandaşına kendi başkentinde kimyasal silah kullanıyor. Burada artık arabuluculuk imkanlarının sonuna gelinmiş demektir" dedi.

- "Eli kana bulaşmış kişilerle başarıya ulaşılacağına inanmıyoruz"

Uluslararası toplumun Suriye rejimine karşı caydırıcı tavır sergilemesi halinde bir tür arabuluculuk imkanı oluşabileceğini söyleyen Davutoğlu, uluslararası toplumun baskısı sayesinde kimyasal silahların tasfiyesine yönelik anlaşmanın yapıldığını belirtti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün de arabuluculuk konusunda eğer teşebbüsler olacaksa insanlık suçu mahiyetindeki bütün eylemlerin alanda durdurulması, füzelerle sivillerin öldürülmesi, kimyasal silahlarla öldürülmesinin engellenmesi, sonra insani koridorların açılması ve insani yardımın mutlaka ulaşması lazım. Daha sonra da Cenevre 2 konferansında veya benzer konferanslarda eli kana bulaşmamış Suriyeli yönetim mensuplarıyla meşru ve mutedil muhalefet arasında yeni Suriye'nin inşası yönünde bir arabuluculuk imkanı olur. Ama eli kana bulaşmış, kimyasal silah kullananlarla bir arabuluculukla onların iktidarda kalmasını temin etmeye çalışmak aslında uluslararası hukukun başka yerlerde de ihlal edilmesine göz yummak anlamına gelir. Eli kana bulaşmamış şu anda yönetimde bulunanlarla Suriye Ulusal Koalisyonu arasında yeni Suriye'yi kurmak üzere yapılacak ve mutlaka halkın haklı taleplerine dayanacak bir arabuluculuk girişimi başarılı olabilir ve Türkiye buna katkı sağlar. Ama eli kana bulaşmış, kimyasal silahlarla elde edilebilecek bir çalışmanın başarıya ulaşacağına dair inancımız yoktur."

Muhabir: Tuğrul Çam, Duygu Özbay

Yayınlayan: Osman Mahdum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu Tuomioja ortak basın toplantısı ANKARA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement