Chp'li Nazlıkaya'dan Evren İlçesi'nin Adı Değişsin Teklifi - Son Dakika
Güncel

Chp'li Nazlıkaya'dan Evren İlçesi'nin Adı Değişsin Teklifi

Chp\'li Nazlıkaya\'dan Evren İlçesi\'nin Adı Değişsin Teklifi

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıkaya, Ankara'nın Evren İlçesi'nin adının "Çıkınağıl" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi sunarak, 12 Eylül 1980 darbesi ile gerçek bir yüzleşmenin sadece yargıyla sınırlı kalmaması gerektiğini, toplumsal...

28.11.2012 13:24

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıkaya, Ankara'nın Evren İlçesi'nin adının "Çıkınağıl" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi sunarak, 12 Eylül 1980 darbesi ile gerçek bir yüzleşmenin sadece yargıyla sınırlı kalmaması gerektiğini, toplumsal alanda ve zihinlerde yeşeren olumsuzluklarında giderilmesini istedi CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıkaya, Ankara'nın Evren İlçesi'nin adının "Çıkınağıl" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi sunarak, 12 Eylül 1980 darbesi ile gerçek bir yüzleşmenin sadece yargıyla sınırlı kalmaması gerektiğini, toplumsal alanda ve zihinlerde yeşeren olumsuzluklarında giderilmesini istedi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Ankara'nın Evren İlçesi'nin adının "Çıkınağıl" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi sundu. Teklifin gerekçesinde, 12 Eylül 1980 askeri darbenin, demokrasi tarihine karanlık bir dönem olarak geçtiği ve bu dönemde büyük acılar yaşandığı belirtildi. Darbenin üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen demokraside ve vicdanlarda açılan derin yaraların hala kapanmadığının kaydedildiği gerekçede, 12 Eylül darbesiyle başlayan süreçte gözaltına alınan, işkencelere maruz kalan ve idam edilenler rakamlarla şöyle anlatıldı:

"650 bin kişi gözaltına alınmış, ağır işkencelere maruz kalmıştır. 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiştir. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştır. 7 bin kişi için idam cezası istenmiş, 517 kişiye idam cezası verilmiştir. 300 kişinin hayatını kaybetmesi şüpheli durumlar içermekte, 171 kişi işkencede hayatını kaybetmiştir. 144 kişi cezaevlerinde, 14 kişi açlık grevinde yaşamına kaybetmiştir. 16 kişi kaçarken vurulmuş, 95 kişi çatışmada yaşamını kaybetmiş, 73 kişiye doğal ölüm raporu verilmiş, 43 kişinin intihar ettiği bildirilmiştir. 23 bin 677 derneğin faaliyeti durdurulmuştur. 3 bin 854 öğretmenin, üniversitede görevli 120 öğretim üyesinin ve 47 hakimin işine son verilmiştir. 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis istenmiştir. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verilmiştir."

-YÜZLEŞME YARGILAMA İLE SINIRLI KALMAMALI-

Darbeyle derneklerin, partilerin, sendikaların faaliyeti durdurulduğunun, varlıklarına el konulduğunun, belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine sıkıyönetim tarafından atamalar yapıldığının anımsatıldığı gerekçede, "12 Eylül Darbesi ülkedeki demokrasi sürecinin tamamen rafa kaldırıldığı, siyasi parti liderlerinin gözaltına alındığı ve hukuksuzluğun öne çıktığı bir dönemdir. 12 Eylül ile gerçek bir yüzleşmenin sadece yargıyla sınırlı kalmaması, toplumsal alanda ve zihinlerimizde yeşeren olumsuzluklarında giderilmesi gerekmektedir" denildi. Evren İlçesi'nin Ankara'ya bağlı en uzak ilçelerden biri olduğunun ifade edildiği gerekçede, Çıkanağıl adının 1982 yılında Evren olarak değiştirildiğini ve ilçede Çıkınağıl ismine olan isteğin her fırsatta dile getirildiği belirtildi. Gerekçede, "Özür bile dileyemeyen, ölmesine sebep olduğu onca insan için en ufak pişmanlık duymayan Kenan Evren'in isminin Ankara'nın Evren İlçesinden silinmesi demokrasimiz adına da küçük ama önemli bir adım olacaktır. Verdiğimiz kanun teklifiyle Evren ilçesinin adının bölgenin tarih ve kültürüyle bütünleşmiş gerçek adı olan Çıkınağıl olarak değiştirilmesi teklif edilmektedir" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Nazlıkaya'dan Evren İlçesi'nin Adı Değişsin Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement