CHP'li Altay: Meclis Başkanı İp Cambazlığına Soyunmuştur - Son Dakika
Güncel

CHP'li Altay: Meclis Başkanı İp Cambazlığına Soyunmuştur

CHP\'li Altay: Meclis Başkanı İp Cambazlığına Soyunmuştur

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Meclis Başkanı, CHP'nin 28 Mayıs tarihinde Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis soruşturma önergesini işleme almamak için adeta ip cambazlığına soyunmuştur.

04.06.2014 13:08

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, " Meclis Başkanı, CHP'nin 28 Mayıs tarihinde Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis soruşturma önergesini işleme almamak için adeta ip cambazlığına soyunmuştur. TBMM küçük hesaplar meclisine dönüştürülemez. TBMM bir çamaşırhane değildir. Meclis Başkanı da çamaşırhanenin başı değildir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i eleştirdi.

- "MECLİS BAŞKANI'NIN BÖYLE BİR DENETİM YETKİSİ YOKTUR"-

Altay, dört eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonu için partilerine düşen kontenjanın 3 katı kadar listeyi Meclis Başkanı'na gönderdiklerini belirterek, "Meclis Başkanı'nın 3 Haziran'da bize gönderdiği yazıda, bildirdiğimiz komisyon üyelerinin 9 tanesinin TBMM İçtüzüğünün 109. Maddesine göre komisyonda görev alamayacaklarına hükmettiğini bildirdi. Oysa Meclis Başkanı'nın böyle bir denetim yetkisi yoktur" dedi.

-CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNE İŞARET ETTİ-

Burada bütün amacın fezlekelerin gün ışığına çıkmasına engel olmak olduğunu iddia eden Altay, şunları kaydetti:

"10 Ağustos tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hükümet ile ilgili ve dolayısıyla hükümetin başıyla ilgili soruşturma komisyonunun çalışmaya başlaması halinde ortaya çıkacak mecburen muhalefet milletvekillerinin de incelemesine açılacak fezlekeler üzerinden hükümetin başını koruma gayretidir. Komisyonun TBMM'nin tatile girme zamanı olan 1 Temmuz'dan önce kurulup çalışmaya başlamaması için her şeyi yapan bir Meclis Başkanı'yla karşı karşıyayız. Soruşturma önergesi verilmeden önce söylenenler görüş bildirme olarak değerlendirilemez. Meclis Başkanı ısrarla "görüş bildirmişlerdir, hüküm vermişlerdir' diyor. Meclis Başkanı'na şunu sormak lazım bu komisyonun kurulup kurulmamasıyla ilgili yapılan oylamada oy kullanmak da yargı normlarına göre bir görüştür. Meclis'in hemen hemen tamamı bu komisyonun kurulması için oy kullandı."

-12 İSİMDEN 9 VEKİLİN İSMİ ÇİZİLDİ-

Levent Gök, Tufan Köse, İlhan Cihaner, Ali Serindağ, Aykut Erdoğdu, Bihlun Tamaylıgil, Celal Dinçer, Atilla Kart ve Ali Rıza Öztürk'ün "komisyonda görev alamayacağının" ifade edildiğini belirten Altay, şöyle dedi:

"Meclis Başkanı, Meclis'i şeklenleştirmeye çalışıyor. Diktatörlüklerde olduğu gibiŞeklen bir Meclis yaratmaya çalışan bir Meclis Başkanı ile karşı karşıyayız. Meclis Başkanı'na buradan soruyorum, bana 17 Aralık ve 25 Aralıkla ilgili konuşma çağı olan 3 yaşını tamamlamış ama bu konuda hiç konuşmamış bir kişi göstersin."

-"BİZE HUKUKA UYGUNLUK DERSİ VERECEK NOKTADA DEĞİLDİR"-

Meclis Başkanı'nın tavrını eleştiren Altay, "Treni kaçırmıştır. Kendisi tarafsızlığını tümüyle ortadan kaldırmıştır. Şimdi bize hukuka uygunluk dersi verecek noktada değildir" diyerek şöyle devam etti:

"İçtüzük ve Anayasa ayaklar altına alınırken Meclis Başkanı'na yaptığımız müracaatlarda "benim bu konuda esas bakımından yetkim yok' diyen Meclis Başkanı'nın şimdi CHP'ye, bizlere, milletvekillerine Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerini hatırlatması hadsizliktir, yetkisizliktir, yetki gaspıdır. Amacı bellidir; cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Meclis soruşturma komisyonunun göreve başlamasını istememektedir."

-"İP CAMBAZLIĞINA SOYUNMUŞTUR", "CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA SOYUNMUŞTUR"-

Başbakan hakkında verdikleri soruşturma önergesinin iade edildiğini ifade eden Altay, "Meclis Başkanı, CHP'nin 28 Mayıs tarihinde Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis soruşturma önergesini de işleme almamak için adeta ip cambazlığına soyunmuştur. Burada bize Türk Ceza Kanununun 132, 285, 134 ve 133. Maddelerini anımsatarak Cumhuriyet başsavcılığına soyunmuştur. Bizim verdiğimiz soruşturma önergesini kendince bir hukuk denetimine tutma yetkisi yoktur" dedi.

Meclis Başkanı'nın Başbakan'ın önüne kendisini siper ettiğini iddia eden Altay, "Meclis Başkanının hukuken zanlı olan bu hükümetin ve onun başının önüne yatma anlayışını demokrasilerde kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

Altay, şöyle devam etti:

"Meclis Başkanı'nın Başbakan ile ilgili verdiğimiz soruşturma önergesini iade etmesindeki gerekçe bizce resmi ve yasal olan Başbakan ile Bilal Erdoğan arasında geçen hakim kararıyla dinlenmiş telefon kayıtlarının Meclis tutanaklarına girmesini engelleme gayretidir.

Meclis soruşturma komisyonunun cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde çalışmasını engellemeye yönelik olarak yapılan bu hamle kabul edilemez."

-"MECLİS BAŞKANI DA ÇAMAŞIRHANENİN BAŞI DEĞİLDİR"-

Meclis Başkanı'nın durumdan vazife çıkartarak soruşturma komisyonun kurulmasını geciktirmeye çalıştığını savunan Altay, "TBMM küçük hesaplar meclisine dönüştürülemez. TBMM bir çamaşırhane değildir. Hukuken zanlı bu 61. Hükümetin kirli işlerinin temizleneceği bir çamaşırhane değildir. Meclis Başkanı da çamaşırhanenin başı değildir. Meclis Başkanı hukuken zanlı siyaseten kirli bir hükümetin önüne kendisini yatırmıştır. Üzülüyorum Cemil Çiçek'in finali böyle olmamalıydı. Yetki Genel Kurulu'ndur" dedi.

-CHP, BAŞBAKAN HAKKINDA GENSORU VERECEK-

Başbakan hakkında gensoru önergesi vereceklerine dikkat çeken Altay, "Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili Meclis soruşturma önergesinin Ekim ayına kalmasını Meclis Başkanı başarmıştır. Başbakan için bu kapsamda gensoru önergesi vereceğiz" dedi.

Altay, yasal dinleme tutanakları, Erdoğan Bayraktar'ın açıklamaları, MİT'in Başbakanlığa bildirdiği yazının gensorunun ana hatlarını oluşturacağını söyledi.

Altay, gensoru önergesini bu hafta vereceklerini de ifade etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Altay: Meclis Başkanı İp Cambazlığına Soyunmuştur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement