CHP'den Seçim Güvenirliği Raporu - Son Dakika
Güncel

CHP'den Seçim Güvenirliği Raporu

CHP\'den Seçim Güvenirliği Raporu

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan rapor, CHP'nin seçimlerde yapacağı çalışmaları anlatırken, YSK ve seçmenlere de öneriler içeriyor YSK'ya sandık sonuç tutanağında iyileştirme, siyasi partilerle veri paylaşımı, seçmen kütüklerinin çapraz denetimi, seçmen olmayan vatandaşların tespiti gibi konularda öneri sunan rapor, seçmenlerden ise kendisinin ve yakınlarının seçmen bilgilerini kontrol ederek, olası eksiklerin ve hataların düzeltilmesi için ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmaları isteniyor

04.10.2013 11:52

BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan rapor, partinin seçimlerde yapacağı çalışmaları anlatırken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve seçmenlere de öneriler içeriyor.

Yerel seçimlere yönelik çalışmalarını sürdüren CHP, bu alandaki çalışmalarını da bir rapor halinde açıkladı.

Raporda, 2011 seçimlerinde kullanılan "Seçim Takip Sistemi"ni geliştirmenin yanı sıra örgütlenme modelinde yeni düzenlemelere gidildiği vurgulanırken, 'Sandık Çevresi Sorumlusu' adı altında seçim öncesi dönemde de seçmenlerle buluşma, anketler düzenleme, seçmen kütüklerinin denetimi gibi görevleri üstlenecek yapılanmanın 2012 Kasım ayında başlatıldığı hatırlatıldı.

Yaklaşık 200 bin sandıkta 400 bin kişinin görev yapacağı ifade edilen raporda, bu kişilerin çalışmalarına yönelik bilgiler de sunuluyor.

Raporda, güvenilir bir seçim için YSK'ya öneriler de yer alıyor.

Bu öneriler arasında ilk olarak sandık sonuç tutanağı formlarında (Örnek 86) iyileştirme yer alıyor. Üzerinde il, ilçe ve sandık numarası yazılı olan ve ilçe seçim kurulu tarafından mühürlenmiş yeterli sayıdaki örnek 86 kopyalarının, sandık kurullarınca kullanılabileceği ifade edilen raporda, sandık görevlilerinin seçimler öncesinde belirlendiğinden formların üzerine isimleri, TC Kimlik numaraları yazılabileceği, ayrıca oy pusulalarının üzerinde ait oldukları sandık numarasının da yer alabileceği belirtiliyor.

Örnek 86 formlarında yer almasına rağmen, kayıtlı olmadığı halde sandıklarda oy kullanan görevli sayılarının YSK tarafından hiçbir ortamda siyasi partiler veya kamuoyu ile paylaşılmadığına vurgu yapılan raporda, çapraz kontrollerin yapılabilmesi ve şeffaflığın sağlanması için bu seçmen sayılarının seçim gecesi elektronik ortamda da partilerle paylaşılması gerektiği belirtiliyor.

Buna ek olarak seçim gecesi veya sonrasında sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan ancak kanun gereği oy kullanan görevlilerin TC kimlik numaralarının da siyasi partilerle paylaşılması isteniyor.

-Veri paylaşımı

YSK'nın 2011 seçimlerinde yasa ile tanımlanmış yükümlülüğünü yerine getirerek veri paylaşımını gerçekleştirdiği hatırlatılan raporda, ancak paylaşımın "xls" ve "csv" file dosyaları üzerinden işlenmiş verinin paylaşımı olarak gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu sistemi daha yoğun veri transferini gerektirdiği ve verilerin arasındaki güncellik denetimini ise kaybettirdiği vurgulanırken, bunun yerine bir kaç alt hizmeti olan web servis kullanmanın veri trafiğini azaltarak, güncel verilerin takibini kolaylaştıracağının altı çizildi.

CHP olarak 2011 seçimleri öncesinden beri sandık sonuç tutanaklarının tarayıcıdan geçirilerek yayınlanması konusunda ısrarlı oldukları belirtilen raporda, bu tutanakların hem görüntü hem de veri olarak paylaşılmasının, "sonuçlar üzerinde oynama yapılıyor" kaygısının giderilmesine olanak tanıyacağı kaydediliyor.

-Seçmen olmayan vatandaşların tespiti

Raporda, yürütülen çalışmalar neticesinde önemli sayıdaki vatandaşın farklı gerekçeler ile seçmen listelerinde yer almadığının görüldüğü bildiriliyor.

Bu vatandaşların önemli bir kısmının bu durumdan haberdar olmadığı da savunulurken, 15 günlük askı sürecinde bu durumun farkına varamayanların oy kullanma hakkını yitirdiklerine işaret ediliyor. Rapor, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülecek bir çalışmanın, mevcut sayının saptanması, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması ve gerekli düzenlemeler yapılması önerisini sunuyor.

-Kütüklere çapraz denetim

YSK'nın, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve diğer kaynaklardan aldığı seçmen bilgilerini olduğu gibi kullanmaması, kendi denetim ve düzenleme mekanizmalarını da kurarak gerekli düzeltmeleri yapması gerektiğinin altı çizilen raporda, güvenilir bir seçim için seçmenlere öneriler de yer alıyor.

Her vatandaşın öncelikli olarak kendisinin ve yakınlarının seçmen bilgilerini kontrol etmesi istenen raporda, olası eksik ve hataların düzeltilmesi için ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulması gerektiği hatırlatılıyor.

Adres bilgilerinde değişiklik olanların da yasal süresi içerisinde ilçe nüfus müdürlüklerine beyanda bulunmaları gerektiği vurgulanan raporda, aksi takdirde aynı adrese taşınan bir kişinin adres bildiriminin ardından, seçmenin önceki adresinden düşürüldüğü, seçmen olma hakkını da kaybettiği ifade ediliyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP'den Seçim Güvenirliği Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement