Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İçişleri Komisyonu'nda görüşülmekte olan Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı'nın seçime ve ranta dönük, Türkiye'nin üniter yapısını zayıflatacak bir tasarı olduğunu söyledi.

18.10.2012 15:04

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İçişleri Komisyonu'nda görüşülmekte olan Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı'nın seçime ve ranta dönük, Türkiye'nin üniter yapısını zayıflatacak bir tasarı olduğunu söyledi. Serindağ ve beraberindeki CHP'li milletvekilleri, Şişli'nin Ayazağa, Huzur ve Maslak mahallelerinin Sarıyer ilçesine bağlanmasına yönelik talebe de tepki gösterdi.

CHP'nin İçişleri Komisyonu üyeleri Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı ile ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

AK Parti'nin tüm çabalarına rağmen bazı bölgelerde özellikle de kıyılarda seçim başarısı gösteremediğini belirten Serindağ, "Bu nedenle AKP böyle bir tasarı hazırlama derdine düştü. Şehir rantı yavşaş yavaş bitmek üzere, rantı başka alanlarda aramaya başladı AKP kırsal kesim ve kıyı rantına yönelmiş durumda" dedi.

Tasarı ile tehlikeli bir oyun oynandığını belirten Serindağ, "İnsanları inancına göre gruplandırıyorlar. Bunun en bariz örneği Hatay. Hatay büyükşehir statüsü kazanıyor, merkezde iki ilçe kuruluyor, inanç gruplarına göre ilçelere ayrılıyor" dedi.

Serindağ, CHP olarak büyükşehir uygulamasına karşı olmadıklarını, hatta 81 ilde büyükşehir uygulaması yapılabileceğini belirterek, illerin sınırlarının belediye sınırıyla örtüştürülmesine karşı olduklarını söyledi.

Bin 581 belde belediyesi ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin kaldırılmasına karşı olduklarını belirten Serindağ, 29 büyükşehirde ayrı, diğer illerde ayrı hukuk uygulanacağını söyledi. Serindağ, bu tasarının başkanlık sisteminin alt yapısını oluşturmaya

yönelik olduğunu da belirterek, "Bu tasarı seçime ve ranta dönük bir tasarıdır; Türkiye'nin üniter yapısını zayıflatacak bir tasarıdır" dedi.

ŞİŞLİ MAHALLELERİNİN SARIYER'E BAĞLANMASI

Tasarıda dün verilen bir önergeyle İstanbul'un Şişli ilçesindeki, Ayazağa, Huzur ve Maslak mahallelerinin, Sarıyer ilçesine bağlanmak istendiğini belirten Serindağ, "Ayazağa yeni gelişen bir yer, yeni gelişen yerlerle ilgili AKP'nin bazı düşünceleri, arzularının olduğunu biliyoruz. Kendince Sarıyer'deki dengeyi değiştirmeye çalışacak. Ama ne yaparsa yapsın biz yurttaşlarımıza güveniyoruz"

dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de, Sarıyer'in çok büyük olduğunu, bağlantıya ihtiyacı bulunmadığını belirterek, AK Parti'nin, Mustafa Sarıgül faktöründen dolayı Şişli'yi alamayacağını bildiğini, Sarıyer'deki dengelerin değiştirerek burada seçimi alacağını düşündüğünü söyledi.

Bu mahallelerin bakir ve ranta açık alanlar olduğunu kaydeden Dinçer, "Bu bölge 'Manhattan' denilen bölge; gökdelenlerin, holdinglerin olduğu bir yer. Elbette belediye geliri orada fazla olacaktır. Şişli'nin kolları ve ayaklarını buduyorlar, yürümeyecek hale getiriyorlar. Ama Hatay'da bunu yapmıyorlar. 35 kilometre uzaktaki ilçeye bağlayabiliyorlar. Bağladıkları mahallede kendilerine oy olduğunu düşünüyorlar ki, dengeyi bozmak ve rantlı bölgeyi ele geçirmek istiyorlar" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement