Burdur Mermer İçin Türkü Bestelendi - Son Dakika
Güncel

Burdur Mermer İçin Türkü Bestelendi

Burdur Mermer İçin Türkü Bestelendi

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği, Burdur Bej Mermeri için türkü besteletti.

03.12.2015 12:50

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği, Burdur Bej Mermeri için türkü besteletti. Türkünün tanıtımı 4 Aralık Dünya Mermerciler Günü'nde yapıldı.

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği'nin başlattığı çalışma kapsamında söz ve bestesi Antalya'da yaşayan aslen Burdurlu müzik öğretmeni Osman Çolak'a ait 'Burdur Bej Mermeri Türküsü' tamamlandı. Kayıt ve düzenlemesini Osman Çolak ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi doktora öğrencisi Avşar Yengin'in yaptığı türkü, 4 Aralık Dünya Mermerciler Günü dolayısıyla dernek binasında basına tanıtıldı.

Burada basına açıklama yapan Dernek Başkanı Nasuh Ekinci, doğaltaş ve mermerciliğin tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tuttuğunu belirterek, Burdur'un da doğaltaş ve mermer açısından zengin kaynaklara sahip olduğunu söyledi. Türküyü 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde farkındalık oluşturmak amacıyla bestelettiklerini aktaran Nasuh Ekinci, "Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçan Santa Barbara'nın 4 Aralık günü bir mağaraya sığındığı ve mağarada çalışan madencileri koruduğuna inanılır. Barbara bu nedenle madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilmiştir. Santa Barbara'nın İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekanların Anadolu'da bulunmasından dolayı 4 Aralık önce Anadolu'da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada Madenciler Günü olarak kutlanmaktadır" dedi.

Madenciler Günü'nün Türkiye'de sadece kömür madenciliğiyle özdeşleştirildiğini vurgulayan Nasuh Ekinci, "Kömür madenciliğinde de grizunun patlaması veya diğer maden kazaları birçok ölümlere sebep oluyor. Her yıl 4 Aralık geldiği zaman sanki bir yas havasındaymış gibi herkes elini yüzünü karalara bulayıp gözyaşları dökerek Madenciler Günü'nü kutluyor. Biz bu türküyü besteleyerek madencilere biraz daha sevgi, sempati, neşe ve heyecan katmak istedik. Umuyorum ki bu türkü 4 Aralık Madenciler Günü'nün vazgeçilmezlerinden olur" diye konuştu.

Müzik öğretmeni Osman Çolak ise Dünya Madenciler Günü'nün genelde üzüntüyle hatırlandığını, bu durumu değiştirebilmek için türküyü bestelediğini kaydetti. Çolak, "Türküde çalışan kardeşlerimizin morallerini yükseltmek ve farklı bir ivme vermek amacıyla yerel sözler de kullandım. Ülkemizin ve Burdur'un bu güzelliğini yansıtmaya çalıştım" dedi.

BURDUR BEJ MERMERİ TÜRKÜSÜ'NÜN SÖZLERİ

Bu güzel yer neresi

Hayran eder herkesi

Dünyamızın adresi

Burdur'un Bej Mermeri

Burada dur, Burdur Mermeri

Hadi gali uyan ileri

Burdur'un, Burdur'un Bej Mermeri

Kaynağının temeli

Hadi gali netmeli

Zevki sefa etmeli

Burdur Bej Mermeri

Dünyaya uzanan köprüsü

İş ve AŞ bir marka, marka türküsü

Burdur'un mermeri gönül köprüsü

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur Mermer İçin Türkü Bestelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement