Bulgaristan Türkleri 26 Mart'ta Geleceklerini Oylayacak - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan Türkleri 26 Mart'ta Geleceklerini Oylayacak

Bulgaristan Türkleri 26 Mart\'ta Geleceklerini Oylayacak

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahim Nursoy, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken seçimlerin buradaki Türkler için "olmak ya da olmamak" anlamını taşıdığını belirtti.

05.03.2017 11:41

EŞBER AYAYDIN - Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahim Nursoy, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken seçimlerin buradaki Türkler için "olmak ya da olmamak" anlamını taşıdığını belirtti.

Nursoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketinde (HÖH) görüş ayrılığına neden olduğunu, parlamentoda Türkiye'yi destekleyen açıklamalarından dolayı Genel Başkan Lütfi Mestan'ın, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edildiğini anlattı.

Bulgaristan Türklerinin ana vatanları olan Türkiye'ye bağlılıklarının her zaman ön planda olduğunu belirten Nursoy, seçimde Bulgaristan Türklerinin değişime hazır olup olmadığının test edileceğini, bu değişimde Türkiye'ye yönelik tutumun da belirleneceğini ifade etti.

Nursoy, "26 Mart, Bulgaristan Türkleri için 'olmak ya da olmamak', 'değişime var mıyız' veya 'mevcut devam mı edecek' kararını verme aşamasıdır" dedi.

Bulgaristan Türkleri için Türkiye söz konusu olduğunda geri kalan her şeyin teferruat olduğunu vurgulayan Nursoy, "Bizler bu anlamda şartsız, kayıtsız DOST Partisinin yanında olmaya karar verdik ve bu yolda DOST Partisini başarılı kılmak için elimizden gelen bütün çabayı hatta daha fazlasını İzmir'deki dostlarımızla arkadaşlarımızla yapacağız. Bir nefer olarak kendimizi adadık." diye konuştu.

"DOST Birliği kazanırsa haklarımıza kavuşuruz"

Bulgaristan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İzmir'de yaptıkları çalışmalarla önemli başarılar elde ettiklerini söyleyen Nursoy, aynı başarıyı 26 Mart'taki erken seçimde de tekrarlamak istediklerini kaydetti.

Nursoy, erken seçimde Bulgaristan Türklerinin geleceğinin şekilleneceğini, seçimin DOST Birliğinin zaferiyle sonuçlanması durumunda şimdiye kadar almak için uğraştıkları haklarına kavuşacaklarına inandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"DOST Birliği kazanırsa bugüne kadar talep ettiğimiz ana dilde eğitim hakkı kazanılır. Oraya gittiğimizde görüyoruz ki ana dilde eğitim olmadığı zaman gençlerimiz yeniden asimile olmaya başlamışlar, bu çok üzücü bir durum. Bunu defalarca HÖH partisine söylememize rağmen bir girişim göremedik. DOST Parti çatısı altında bunun olacağına canı gönülden inanıyoruz. Bulgaristan'da yaşayan bütün hemşehrilerimize eşit vatandaşlık haklarının olacağını düşünüyoruz, orada yaşayan bütün insanlar Bulgaristan devletine karşı bağlılıklarını her zaman için ifade etmiş ve ispatlamışlardır. Bulgar vatandaşı kadar onların da eşit vatandaşlık haklarının olduğuna inanıyoruz. Bu haklarını DOST Birliği çatısı hattında alabileceklerinin taahhüttü ve sözünü veriyoruz."

Nursoy, daha önceki seçimlerde İzmir'e 6 sandık kurulduğunu anımsatarak Bulgaristan Seçim Kurulunun kentte ilgiyi düşürmek için sandık sayısını azaltma yoluna gideceğinin sinyalini aldıklarını ifade etti.

Bulgaristan Seçim Kurulunun insanların vatandaşlık görevini yerine getirmesinin önüne geçmek için yoğun bir çaba içerisinde olduğunu vurgulayan Nursoy, bu durumun asla kabul edilemeyeceğini ve demokratik yollardan tepkilerini ortaya koyacaklarının altını çizdi.

Nursoy, 28 Şubat'ta beyanname süresinin sona erdiğini anımsatarak bir önceki seçimlerde İzmir'de yaklaşık 10 bin kişinin oy kullandığını söyledi.

Bulgaristan Türkleri için yeni bir sayfa

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu.

Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılma kararı aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan Türkleri 26 Mart'ta Geleceklerini Oylayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement