Bülent Kuşoğlu'ndan Bakan Kurum'a: "Sosyal Konutlar İçin Ayrılmış Bütçe Nerede, Hangi Kalemde Yer Alıyor?" - Son Dakika
Güncel

Bülent Kuşoğlu'ndan Bakan Kurum'a: "Sosyal Konutlar İçin Ayrılmış Bütçe Nerede, Hangi Kalemde Yer Alıyor?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Bakan Murat Kurum’a sosyal konut projesine ayrılan ödeneği sordu. Kuşoğlu, “Bütçe teklifine bakıyorum, kurumların da Bakanlığın da bütçenizle ilgili herhangi bir şey göremedim yani bu sosyal konutlar için ayrılmış bir bütçe nerede yer alıyor, hangi kalemde yer alıyor? Normalde yatırımlarda veya cari transferlerde yer alması lazım. Cari transferlerde TOKİ üzerine aktarılması, oradan bütçede görünmesi lazım ama göremedim” dedi.

09.11.2022 15:51  Güncelleme: 16:05

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; Bakan Murat Kurum'a sosyal konut projesine ayrılan ödeneği sordu. Kuşoğlu, "Bütçe teklifine bakıyorum, kurumların da Bakanlığın da bütçenizle ilgili herhangi bir şey göremedim yani bu sosyal konutlar için ayrılmış bir bütçe nerede yer alıyor, hangi kalemde yer alıyor? Normalde yatırımlarda veya cari transferlerde yer alması lazım. Cari transferlerde TOKİ üzerine aktarılması, oradan bütçede görünmesi lazım ama göremedim" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor. Komisyonda Bakan Murat Kurum'un sunumunun ardından söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, iktidarın sosyal konut projesine ilişkin şunları söyledi:

"NE KADAR ÇOK İHTİYAÇ OLDUĞUNU VE EVSİZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

"Bu 'yüzyılın projesi' olarak tanımladığınız şu sosyal konutlarla ilgili projeye, ki hakikaten çok önemli bir proje, 8 milyona yakın kişi müracaat etti. Bu müracaatta, Türkiye'de ne kadar aile var? 16-20 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor ne kadar çok ihtiyaç olduğunu ve evsiz olduğunu da gösteriyor aynı zamanda yani orada da önemli bir boşluk söz konusu olmuş demek ki bu kadar müracaat olduğuna göre."

"SOSYAL KONUTLAR İÇİN AYRILMIŞ BİR BÜTÇE NEREDE YER ALIYOR?"

Konut projesine ayrılan ödeneğin belli olmadığını ifade eden Kuşoğlu, "Benim sormak istediğim şu, bu projeyle ilgili, normalde, 2023'ten itibaren şey başlıyor. Bütçe teklifine bakıyorum, kurumların da Bakanlığın da bütçenizle ilgili herhangi bir şey göremedim yani bu sosyal konutlar için ayrılmış bir bütçe nerede yer alıyor, hangi kalemde yer alıyor? Normalde yatırımlarda veya cari transferlerde yer alması lazım. Cari transferlerde TOKİ üzerine aktarılması, oradan bütçede görünmesi lazım ama göremedim. Bunu samimi olarak soruyorum, bu yeni bütçe şeyi başladıktan sonra hiç bilemiyoruz, birçok harcama da bu şekilde saklanıyor. Bunu görebilirsek memnun olurum. 2023, 2024, 2025; üç sene için ne kadar ayrılmış, nasıl aktarılacak, hangi kalemlere aktarılacak?" diye sordu.

"BULGULAR VE İZLEMELERİLERİN ÇOĞU YAPILMAMIŞ"

Sayıştay'ın Bakanlığa ait denetim raporuna dikkat çeken Kuşoğlu, şöyle konuştu:

"Raporunuza bakıyorum şimdi, bu sene 13 artı 22, 35 bulgu var. Bunların çoğu geçen yıllardaki bulguları devam ettiriyor yani geçen yıllardaki tenkitler, eleştiriler devam ediyor bu sene ve geçen yıldan izlemede olan Sayıştay'ın tenkitlerinin, gördüğüm kadarıyla 16'sı yerine getirilmemiş, kısmen yerine getirilenler var, çok azı yerine getirilmiş, birkaç bulgu yerine getirilmiş. Hani bu şekilde yazmışsınız, doğru, güzel, tekrar teşekkür ederim ama bunların yerine de getirilmesi lazım, bunun bürokrasi tarafından takip edilmesi lazım. Şimdi, 35 bulgu var, çoğu geçen yılda yapılan bulgular, tespit edilen bulgular ve izlemedeki bulguların çoğu yapılmamış" diye konuştu.

"DENETÇİ KADROSUNA DA İHTİYACINIZ VAR"

İç kontrol sistemiyle ilgili olarak da 25 kadronuz var, 14'ü boş. Siz yatırımcı bir Bakanlıksınız. Sayıştay tarafından tespit edilen çok da eleştiri geliyor. Bu iç kontrol sisteminin daha iyi çalışması lazım, daha fazla denetçi kadrosuna da ihtiyacınız var, bu kadroların da doldurulması lazım, mevcut kadroların."

Bülent Kuşoğlu\'ndan Bakan Kurum\'a: "Sosyal Konutlar İçin Ayrılmış Bütçe Nerede, Hangi Kalemde Yer Alıyor?"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bülent Kuşoğlu'ndan Bakan Kurum'a: 'Sosyal Konutlar İçin Ayrılmış Bütçe Nerede, Hangi Kalemde Yer Alıyor?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement