Bomba Mağduru Esnaf Yeniden Hasar Tespiti İstiyor - Son Dakika
Güncel

Bomba Mağduru Esnaf Yeniden Hasar Tespiti İstiyor

Bomba Mağduru Esnaf Yeniden Hasar Tespiti İstiyor

Reyhanlı'daki patlamalardan etkilenen ilçe esnafı ve işadamları, zararlarının giderilmesi için, maddi yardım yapılması gerektiğini söyledi.

15.05.2013 14:38  Güncelleme: 12:11

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kılıç, esnaf ve üyelerinin yaralarının sarılması konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini ve bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Kılıç, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan yaraların sarılması için Hatay Valiliği'ne 7 milyon 500 bin lira gönderildiğini açıkladı. Maddi yardımların süreceğini tahmin ediyoruz ancak üyelerimizin ve ilçe esnafının en büyük sorunu, vergi, sigorta, banka kredisi borçlarının ötelenmesi yönünde. Patlamanın olduğu yerdeki işyerleri tamamen kullanılamaz hale geldi. Bununla birlikte, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yürütülen ticaretimiz, patlamadan sonra durdu" diye konuştu.

"SIĞINMACILARIN HALKIMIZA ZARARI YOK"

Suriyeli sığınmacılarla, ilçe halkının sorunu olmadığına işaret eden Nihat Kılıç, şöyle devam etti:

"Ölenlerin hepsi bizim kardeşlerimiz. İlçe halkıyla Suriyeliler arasında sorun olduğu gibi bir izlenim hakim. Ancak, ilçe halkımız sığınmacı kardeşlerimize kucak açmış ve bugüne kadar bir sorun yaşamamıştır. Sadece, sınır kapısındaki kontrollerin daha dikkatli yapılması gerekiyor. Çünkü, çatışmalardan kaçan masum insanlarımızla birlikte, art niyetli kişiler de ülkemize geçiyor. Bu önlendiği takdirde, Suriyeliler ile ilçe halkı arasında bir sorun olmadığı görülecektir. Tekrarlıyorum, Suriyeliler buraya sığınmaya geliyorlar ve Reyhanlı halkına hiçbir zararları yok."

PATLAMA İHRACATI DURDURDU

İlçedeki patlamalardan önce Suriye'ye gidip mal sattıklarını hatırlatan Kılıç, "Üyelerimiz, ülkemizden yükledikleri malları, orada peşin satıyorlardı. Ancak son olaylardan sonra, sınır araçlarımızın geçişine kapatıldı. Suriyelilere, çimento, pirinç, şeker, patates, soğan, yağ ve çocuk bezleri ile mamalarını ihraç ediyorduk. Şimdi üyelerimizin bu malları ellerinde kaldı. Hesapları alt üst oldu. Bir an önce sınır kapısının ticarete açılmasını bekliyoruz" dedi.

Hatay ve Reyhanlı halkını sükunete davet ettiğini belirten Nihat Kılıç, ilçede, patlamalardan önce nasıl yaşanıyorsa, yaşamın öyle devam etmesini temenni ettiklerini ve vatandaşların olası tahriklere kapılmamasını istedi.

Reyhanlı Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır da, patlamaların ardından esnafın hasar tespit çalışmalarının sonuçlanmasını bekleyişi içinde olduğunu söyledi. Patlamalarda meydana gelen maddi hasarın da çok büyük olduğuna dikkat çeken Bayır, "Bir an önce esnafın yaralarının sarılması gerekiyor. İçişleri Bakanımız da buradaki yaraların sarılması için, maddi hasarların devlet tarafından karşılanacağını ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini açıkladı. Biz de bunun takipçisi olacağız" dedi. - Hatay/ Reyhanlı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bomba Mağduru Esnaf Yeniden Hasar Tespiti İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement