YÖK Başkanı Çetinsaya ESOGÜ'de Yaptıkları Projeleri Anlattı - Son Dakika
Güncel

YÖK Başkanı Çetinsaya ESOGÜ'de Yaptıkları Projeleri Anlattı

YÖK Başkanı Çetinsaya ESOGÜ\'de Yaptıkları Projeleri Anlattı

YÖK Başkanı Çetinsaya, ESOGÜ'de katıldığı Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısında, rektör ve yardımcılarına yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi.

25.11.2013 18:56  Güncelleme: 19:08

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ) katıldığı Bologna Eşgüdüm Komisyonu toplantısında üniversite rektör ve yardımcılarına yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi.

Çetinsaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşmasına katkı sağlaması planlanan "Study in Turkey" web sitesine ilişkin çalışmalar, Yükseköğretim Kurulu Ortak Veritabanı Sistemi (YÖKSİS) İşlemleri ve İnternet Tabanlı Dil Eğitimi (YÖKDİL) uygulamalar hakkında bilgi verdi. Bologna süreci olarak bilenen Avrupa yükseköğretim alanının oluşturulmasına yönelik çalışmaların Türkiye uygulamasında 2011-2013 dönemi projesinin sonuna yaklaşıldığını belirten Çetinsaya, "Küresel rekabet ortamına özellikle 2000'li yıllardan itibaren bilgi tabanlı bir kalkınma, herkesin öncelikli konusudur. 2023 yılından dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi bilgi tabanlı bir süreci ön plana çıkartmaktır. Üniversiteler bu süreçte her zamankinden daha önemlidir. Üniversiteler topluma değer üreten bireyler yetiştirmek ve topluma değer üreten araştırmalar yapmak zorundadır. Ülkemizle birlikte 47 üyesi bulunduğu ve Avrupa yükseköğretim reformu olarak bilenen Bologna sürecini bu kapsamda bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin yarınları için yükseköğretim sistemimizin uluslararasılaşması kaçınılmazdır. Bu yüzden Bologna süreci önemlidir, ancak nihai bir amaç değildir. Dünyanın bütün bölgeleriyle de yükseköğretim ileriye gitmiş ya da model geliştirmiş bütün örnekleriyle ilişki, irtibat içinde ve ortak akademi bağlar içinde olmamız şarttır" dedi.

"WEP SİTESİNDE BÜTÜN ÜNİVERSİTELERİN EŞİT TEMSİL HAKKI VERİLDİ"

Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan 'Study in Turkey' web sayfası hakkında da konuşan Çetinsaya, şunlar söyledi:

"Bizim son dönemde çok önem verdiğimiz, eksiliğini hissettiğimiz 'Study in Turkey' web sayfası çalışmamız var. Anadolu Üniversitesi'nden (AÜ) bir ekiple geliştirdiğimiz ve gerçekten zor aşamalarında oldukça katkı verdiğimiz, iftiharla sunduğumuz bu çalışma bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Türkiye'nin kamusal temsili çok önemlidir. YÖK'ün şemsiyesi altından bütün üniversiteleriyle eşit olarak temsil edildiği ve tanıtıldığı bir imkan verelim istedik. Her bir üniversiteye bir link verildi. Bu site sosyal medya araçlarıyla da desteklenecek. Son dönem Türk dizileri komşu ülkelerde çok popüler. Türk dizilerinin bazı aktör ve akristleri Türkiye'nin tanımına katkıda bulunmak için davet etmek istiyoruz. Site, Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak bitirildi. Arapçası da yakında tamamlanacak. Bu süreçte başta AÜ Rektörü Davut Aydın'a, Feruğ Uztuğ ile Dr. Köksal Büyük ve ekiplerin teşekkür ediyorum."

"ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİ YAPTIK"

Çetinsaya, YÖKDİL projesinde Anadolu Üniversitesiyle iş birliği yaptıklarını da dile getirerek, "Bir diğer projemiz de YÖKDİL Projesi. AÜ ile iş birliği yaparak bu projeyi bir adım daha ileriye taşıdık. Mevcut sisteme bir paralel sistem oluşturarak bunu öğrenciler için daha cazip ve işlevsel hale getirmeye çalıştık. Burada da sizlerin katkılarını bekliyoruz. Yedi farklı dilde çok yakında öğrencilerimiz ders alabilecek. Bunun çok daha ötesi gidebilmeliyiz" dedi.

"BÜTÜNCÜL RAPORLAMA SİSTEMİNE GEÇİYORUZ"

Yeni yapılanma sonrasında bütüncül raporlama sistemine geçileceğini belirten Çetinsaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Son yıllarda Türk yükseköğretim sistemiyle ilgili yapılan çalışmalar iki koldan yürüdü. Birisi Avrupa yükseköğretim alanıyla ilgili yaptıklarımız, diğeri de 5018 Sayılı Kanunla üniversitelerimizde yaptığımız faaliyetler. Ancak bazı sorunlarla karşılaşmaya başladık. Birbiriyle yakından ilişkili olan bu faaliyetler maalesef irtibatla bütünleşik, koordineli ya da sistematik olarak ele alınamadı. İş ve işlem tekrarları yüzünden verimsizlik ve gereksiz iş yükleri oluştu. İçerikten ziyade biçim öne çıkabildi. Hazırlanan dokümanlar için gerekli geri bildirimler yapılamadı. Şu anda üniversitelerimizden istediğimiz yaklaşık 5 raporu birleştirerek, bütünleştirerek tek ve bütüncül bir raporlama sistemine geçmek için bütün hazırlıklarımızı yaptık. Bu sistemler üniversitelerin kurumsal performansı değişik açılardan sıralanıp, değerlendirilebilecek. Bu çalışmalar YÖK'te oluşturduğumuz kurumsal değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilecek. 2014 yılı başında üniversitelerimizin son iki yıla ait performansları ortaya çıkacak. Bu bilgilerden yola çıkarak yükseköğretim sistemimiz görünümü ve performansı raporu hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacak. Bunun pilot projesini Sakarya Üniversitesi ile yürüttük."

"YETERLİLİK KONUSUNDA EKSİKLERİMİZİ REKTÖRLERE BİLDİREN MEKTUP YAZDIM"

Mesleki yeterlilik konusunda yapılan çalışmaları da anlatan Çetinsaya, şunları söyledi;

" YÖK olarak 2010 yılında Türkiye yükseköğretim yeterlilik çerçevesini, 2011 yılını temel alan yeterliliğini yayınladık. Daha sonra meslek yeterlilik kurumu da 2011 yılında kanunda yapılan değişiklikle bu alandan sorumlu kuruluşlardan birisi olarak görevlendirildi. Üç yıla yakın süreden beri mesleki yeterlilik kurumunda bizim temsilcilerimiz de katıldığı süreçte yapılan çalışmalarda bir sona gelindi. Haziran 2013 'Ulusal Yeterlilik Çerçevesi ve 'Ulusal Yeterlilik Çerçevesi' belgesi gönderilerek görüşlerimiz istendi. Türkiye yükseköğretim yeterlilikler komisyonu ve çalışma grubu oluşturarak, bu çalışmaları yürüttük. Çalışmalara katkımızı sürdürdük. İki noktada itirazlarımız oldu. Meslek Yeterlilik Kurumu bunu kendi bünyesinde ve koordinasyonundan yürütmek istiyordu. Biz Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün dışarıda bırakıldığı bir yeterlilik çerçevesini Türkiye'de yürütülebilmesinin güç olduğunu anlattık. Bu kabul gördü. Avrupa yeterlilik çerçevesi ile mesleki yeterlilikler kurumunun geliştirdiği çerçeve arasında özellikle seviyelerde bazı tutarsızlık tespit ettik. Bunu da bildirdik ve gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu yönetmelik yayınlanma aşamasında. Bunun kalıcı olması için hem bir yasa çalışması şeklinde devam ettirilmesi, hem de Avrupa yeterlilikler çerçevesinden bu çalışmalarda kılavuz görevi görmesini teklif ediyoruz. Üniversitelerin bütün web sitelerin taranıp eksiklikleri tespit edildi. Bütün üniversitelerin rektörlerini birer mektup hazırladım. Burada eksiklikleriniz yer alıyor. En kısa zamanda tamamlamanız için çağrı yapılıyor. Bologna süreci yükseköğretim sistemimizin sürekli iyileşmesine yönelik bir araç. 2014 ve sonrasında da Avrupa Birliği ile ve kendi başımıza olmak üzere çalışmalara devam edeceğiz." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel YÖK Başkanı Çetinsaya ESOGÜ'de Yaptıkları Projeleri Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement