Başbakan Erdoğan Ve Putin'den Güven Ve İşbirliği Vurgusu... - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan Ve Putin'den Güven Ve İşbirliği Vurgusu...

Başbakan Erdoğan Ve Putin\'den Güven Ve İşbirliği Vurgusu...

-türkiye-rusya Arasında Nükleer Ortaklık

08.06.2010 19:33

-TÜRKİYE-RUSYA ARASINDA NÜKLEER ORTAKLIK

Başbakan Erdoğan:

"Rusya ile en yakın ve en kapsamlı ilişki dönemini yaşıyoruz. Bundan sonra bu sürecin artarak hızlanarak devam edeceği kanısındayız"

"Yükü insani yardım olan ve uluslararası karasularda seyreden 32 ülkeden silahsız sivil insanlara yapılan saldırının hiçbir savunulacak tarafı olamaz. Gazze yardım filosuna yapılan saldırı tüm dünyaya vicdan muhasebesi yaptırmıştır"

"Yükselen ses daha adil ve daha özgür bir dünya isteyen vicdanların sesi olacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye ölen sivillerin hakkını tüm uluslar arası platformlarda savunacaktır. Hakkın ve adaletin tesis edildiği gün acılarımız biraz olsun dinecektir"

Vladimir Putin:

" Askeri teknik alanda işbirliği var. Karadeniz çevresinde işbirliği yapıyoruz. Bu bölgede barış ve uluslararası hukuk ve meşruiyetin hakim olması için çaba harcıyoruz. Rusya ve Türkiye ilişkilerinde büyük bir gelecek var. "

?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile bir basın toplantısı yaptı. Toplantı öncesinde iki ülke arasında anlaşmaları imzalandı. Basın toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve diğer yetkililer katıldı.

NÜKLEERDE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Basın toplantısından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşmayla, ana olarak nükleer tesis ve faaliyetlerine lisans verilmesine ilişkin bilgi ve tecrübe değişiminin hedeflenmekte olduğu belirtildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Rusya Federal Çevre ve Nükleer Denetleme Servisi arasından imzalanan anlaşmayla, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında lisanslama ve denetim mevzuatı, radyasyondan korunma, nükleer tesis ekipmanlarının kalite temini, radyoaktif atık ve kullanılmış yakıt yönetimi, nükleer ve radyoaktif maddelerin ve radyoaktif atıkların güvenliği ve emniyeti, acil durum müdahale ve hazırlık, düzenleyici-denetleyici personel eğitimi, nükleer-radyasyon güvenliği araştırmaları konularında işbirliği sağlanmış olacak. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federal Turizm Ajansı vatandaşların Rusya ve Türkiye'de bulunduğu süre boyunca güvenliklerinin sağlanması konusunda da bir anlaşma imzalandı.

" RUSYA İLE EN YAKIN VE KAPSAMLI DÖNEMİ YAŞIYORUZ "

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. Erdoğan Putin ile sabah kahvaltısında biraraya geldiklerini belirterek, "Çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdik. Üst düzey işbirliği konseyi seviyesine yükselen ilişkilerimizi ele alma fırsatı bulduk. Rusya ile en yakın ve en kapsamlı ilişki dönemini yaşıyoruz. Bundan sonra bu sürecin artarak hızlanarak devam edeceği kanısındayız. Bölgesel ve uluslar arası konulara bir yaklaşımlarımızın birbirine yakın olması uluslar arası barış istikrar ve işbirliği konusundaki dayanışmamız bugüne kadar olanın çok ötesinde bir verimlilik arz ediyor. Bu ilişkimizi çok daha ileriye götürme için, her iki ülkede çok güçlü bir irade görüyorum. İkili ilişkilerimizi daha da pekiştirecek olan iki anlaşmayı arkadaşlarımız imzaladılar. Bundan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Eminim ki Rusya ve Türkiye'nin güçlenen ilişkileri özellikle Kafkaslar olmak üzere tüm bölgemizde barışa ve ekonomik gelişmeye istikrara büyük bir katkı sağlayacaktır "dedi.

" RUSYA İLE İİŞKİLERİMİZ ÖNCELİKLİ VE AYRICALIKLIDIR "

"Rusya ile çok boyutlu ilişkilerimiz dış politikada öncelikli ve ayrıcalıklı bir boyuta sahiptir" diyen Başbakan Erdoğan, "Medvedev'in ziyaretinde üst düzey işbirliği konseyinin ilişkilerimizin mevcut durumunu değerlendirilmesi ve görüş alışverişinde bulunulması durumunda önemli bir temel teşkil etmektedir. "diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Putin'in ziyaretinin bu ilişkileri daha da güçlendirdiğine dikkat çekti. Erdoğan, "Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 aramızdaki dış ticaret hacmi 23 milyar dolara düşmüşse de 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara ulaşma hedefimizdeki irade kendini korumaktadır. Bu konuda Türkiye olarak elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz Az önce yaptığımız görüşmede bunu teyit altına altık. Değişik alanda atacağımız adımlarla bunu gerçekleştirmenin gayretinde olacağız. Siyasi ekonomik askeri alanlarda atacağımız adımlar bu süreci hızlandıracak mahiyettedir" dedi.

"YÜKSELEN SES DAHA ADİL VE ÖZGÜR BİR DÜNYA İSTEYEN VİCDANLARIN SESİ OLACAKTIR"

Başbakan Erdoğan, Gazze'ye giden yardım gemisine İsrail tarafında saldırılmasıyla ilgili olarak da konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Özellikle Gazze 'ye giden yardım konvoyuna düzenlenen saldırı sonrasındaki gelişmeleri gerek BM Güvenlik Konseyinden Rusya Federasyonunun vermiş olduğu destek gerekse kendileriyle yaptığım telefon görüşmesinde de ifade ettikleri gibi konuya olumlu yaklaşımlarını daha sonra da değişik platformlarda dile getirmek suretiyle Rusya Federasyonunun buradaki konumu çok açık ve net ortaya çıkmıştır. Bu tavırları nedeniyle kamuoyunun önünde kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.Gazze yardım filosuna yapılan saldırı tüm dünyaya vicdan muhasebesi yaptırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti olarak bize taziye üzüntü ve desteklerini ileten ülkelere uluslara ve devlet adamlarına teşekkür ederiz. Yükselen ses daha adil ve daha özgür bir dünya isteyen vicdanların sesi olacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye ölen sivillerin hakkını tüm uluslar arası platformlarda savunacaktır. Hakkın ve adaletin tesis edildiği gün acılarımız biraz olsun dinecektir. "diye konuştu.

" RUSYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE BÜYÜK BİR GELECEK VAR "

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir konuşma yaptı.

Putin konuşmasına Gazze'ye yardım götüren insani yardım konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili konuşarak başladı.

Putin, "Bu insani konvoya yapılan saldırının ışığında bu zirve daha da önem kazanıyor. Türkiye ve Rusya'ya bütün ülkelere güzel bir örnek teşkil etmektedir. Devletler arasındaki münasebette güven konusunda iyi bir örnek olmaktadır. Bu güvenin temeli işbirliği olacaktır ülkemiz ve halklar arasında. Bu işbirliği güvenin güvencesi olacaktır. "dedi.

İşbirliğinin daha da artmasını temenni ettiklerini söyleyen Putin, "Enerji sanayi tarımda başarılar elde edildi. İki mislinden daha fazla olmak üzere Rus tahılının Türkiye'de satışı arttı. Türk mallarının da Rus pazarında satışı artmaktadır. Askeri teknik alanda işbirliği var. Karadeniz çevresinde işbirliği yapıyoruz. Bu bölgede barış ve uluslararası hukuk ve meşruiyetin hakim olması için çaba harcıyoruz. Bugün de birçok konuyu değerlendirdik. Uluslararası iktisadi krizle ticaret hacmi düştü ama biz sadece eski rakamlara dönmekle kalmayacağız. Bizler 100 milyar dolarlık bu sınıra mutlaka ulaşacağız. Bu öncelikli alanlarda işbirliğimizi geliştirmek için çabalar sarf ediyoruz. Medvedev'in ziyareti sırasında atom enerjisi konusunda büyük mutabakatlar imzalandı.En kısa zamanda projelerin onaylanması gerçekleşecek ve yapılan anlaşmalar yürürlüğe girecek. Rusya ve Türkiye ile ilişkilerinde büyük bir gelecek var. "diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan Ve Putin'den Güven Ve İşbirliği Vurgusu... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement