Başbakan Erdoğan(2): Boğaz'daki Çirkin Yapılanmayı Kaldıracağız - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan(2): Boğaz'daki Çirkin Yapılanmayı Kaldıracağız

Başbakan Erdoğan(2): Boğaz\'daki Çirkin Yapılanmayı Kaldıracağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boğaz'daki çirkin yapılanmayı ortadan kaldıracaklarını ve bu konuda en ufak bir geri adımı atmayacaklarını söyledi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Boğaz'daki çirkin yapılanmayı ortadan kaldıracaklarını...

19.04.2012 19:29

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boğaz'daki çirkin yapılanmayı ortadan kaldıracaklarını ve bu konuda en ufak bir geri adımı atmayacaklarını söyledi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Boğaz'daki çirkin yapılanmayı ortadan kaldıracaklarını ve bu konuda en ufak bir geri adımı atmayacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Trump Towers Mall'un açılışına katıldı. Bu tür muhteşem mimarli eserleri İstanbul ve ülkeye kazandıran herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, 260 bin metrekarelik 39 katlı rezidans kulesi ve 43 bin metrekarelik 37 katlı iş kulesi ile Trump kulelerinin, İstanbul'a çok farkıl bir hava ve görünüm kazandırdığını söyledi. Kulelerin, alışveriş ve ticaret noktasının yanı sıra, yaşam alanı olarak da yeni bir dönemi başlatacağına inandığını dile getiren Erdoğan, ayrıca kulelerde çocuklara öncelik tanınmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

-BAŞBAKAN'IN TÜRKÇE HASSASİYETİ-

Konuşmasında Türkçe dilinin kullanılması noktasındaki hassasiyetini de dile getiren Erdoğan, yatırımlarda yabancı isimlerin yerine, Türkçe hassasiyetini görmek istediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunu dilimize ve dilciliğe olan yaklaşımım sebebiyle ifade etmek istiyorum. Son zamanlarda başta İstanbul olmak üzere, yeni inşa edilen konut ve işyeri projelerinde, ne yazık ki farklı dilerde kelime ve kavramların isimlerinin çok sık kullanıldığına şahit oluyorum. Towers gibi, Mall gibi, Kids ya da Food Court gibi kelime ve kavramların tamamının aslında, Türkçe'de çok güzel karşılıkları var. Türkçe, dünya üzerinde 100 milyonlarca insan tarafından konuşuluyor. Türkiye Türçesi, hele hele İstanbul Türkçesi ile Türkiye'nin artan gücüne, büyüyen ekonomisine, artan dış ticaretine paralel olarak artık uluslararası bir boyut kazanıyor. Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini, ben özellikle yatırımcılarımızdan rica ediyorum. Uluslararası yatırımlarda özellikle de iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediğimizi burada özellikle vurgulamak istiyorum."

-"TÜRKÇE İSİM VE MARKALAR İÇİN GAYRET GÖSTERİLSİN"-

İstanbul'un küresel düzeyde önemli bir şehir ve uluslararası bir marka olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Kendi markalarımızı oluşturacaksak buna çok ihtiyacımız var. Türkçe de artık ülke sınırlarını aşan önemli bir dildir. Burada en zor haliyle, Türkçeleşmiş Türkçeyi bile benimsersek, bununla da çok önemli adımlar atmış oluruz. Bu yüzden Türkçe isim ve markaların, dünya markasına dönüşmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini de ayrıca vurgulamak istiyorum" dedi.

İstanbul'an aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, ticaret ve finans merkezi olma yolunda da karalı adımlarla ilerlediğini söyleyen Erdoğan, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'la yaptığı konuşmaya işaret ederek, "Az önce Sayın Doğan'a (Aydın) sordum, 'durum nedir dolulukta diye?' Ortalama yüzde 80 gibi rezidans ve alışveriş merkezi ile doluluğun olduğunu gördüm. Mesele bu. Bu Türkiye'nin nasıl tırmandığını gösteriyor. Burada 400 milyon dolarlık yatırım yapacaksınız ve yüzde 80 doluluğa kavuşacak. Bu sıradan bir olay değil" dedi. İstanbul'un önemli bir destinasyon olarak dünyaya sunduklarını dile getiren Erdoğan, buradaki otellerin ihtiyaca cevap veremediğini, otel yatırımlarını devam ettiğini belirtti.

-"MARMARAY'DA 'TENCERE-TAVAYA' KADAR DİKKAT EDİLDİ-

İstanbul'un uluslararası bir Finans Merkezi olması için çalışmaların sürdüğünü ve devlet bankalarının Anadolu yakasına taşındığına dikkati çeken Erdoğan, ayrıca SPK ve BDDK gibi kuruluşların yanı sıra, özel sektördeki finans kuruluşlarından bir kısmının da Anadolu Yakası'ndan yatırımlarını yapmaya başladığını söyledi. Böylece İstanbul'da bir yerleşim yeri olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, ulaşım yatırımlarını yaparken, konut üretirken, altyapı yatırımlarını hızla sürdürürken, moden İstanbul ile tarihi İstanbul ayrımını çok büyük bir dikkatle gözettiklerini kaydetti. Erdoğan, "Örneğin "Asrımızın önemli projelerinde Marmaray'da o kadar hassayit gösterildi ki, yani tencere-tavaya varıncaya kadar dikkat edildi. Bunu nedenle 3-4 yılımızı aldı,yoksa şu anda bitmiş olacaktı" dedi.

-"BOĞAZ'DA ÇİRKİN YAPI KALMAYACAK"-

İstanbul'da Boğaz'daki çirkin yapılanmayı da ortadan kaldıracaklarını açıklayan Erdoğan, yapılması gereken müdehaleleri yapacaklarının altını çizdi. Erdoğan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı kuruşumuzun tek sebebi, yeni düzenlemelerle birlikte artık rast gele bir yapılanmayı değil, kontrollü bir yapılanmanın adımlarını attık. Şimdi bu bakanlık, bu adamları atıyor. O nedenle Boğaz'ı yeniden ele alacağız ve böylece Boğaz'daki o çirkin yapılanmayı bir defa ortadan kaldıracağız ve yapılması gereken müdehaleleri de yapacağız. Burada merkezi yönetim, büyükşehir, ilçe belediyeleri bu işi birlikte yürütmekte kararlıyız. En ufak bir geri adım atma burada söz konusu değil. Verilmiş sözlerimiz var. Galataport, Haydarpaşa Port, bunun yanında Yassıada, orası inşallah Yassıada olmaktan çıkarılacak, bir özgürlük adası haline gelecek. Onun da projesi bitmiş vaziyette" dedi.

-"İHALELER BU YIL BAŞLAYACAK"-

Erdoğan, Kanal İstanbul'da ise proje çalışmalarının devam ettiğini, proje biter bitmez Kanal İstanbul'un da sahibini bulacağını ve ikinci alternetif Boğaz'ın İstanbul'a kazandırılmış olacağını söyledi. İki yakada 1'er milyonluk şehir ve yıllık kapasitesi 100 milyon olan İstanbul Havalimanı'nı yapacaklarını vurgulayan Erdoğan, "Onunla ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor. Bu yıl içinde inşallah ihaleleri yapılacak ve inşaat çalışmaları başlayacak" dedi. İstanbul'da tarihin yağmalanmasına, kültürün bozulmasına, tabi hayatın yok edilmesine asla ve asla rıza göstermeyeceklerinin altını çizen Erdoğan, bir dünya kendi olan İstanbul'un, eski ile yeninin kaynaştığı uyum içinde varlığını idame ettirdiği, yeninin ise eskiye saygı gösterdiği bir düzlemde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Erdoğan,"Hem tarihi İstanbul korunacak, hem de modern İstanbul'u estetik ve mimari kaygılardan taviz vermeksizin inşa edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, açılış konuşmasının ardından, "Ya Allah Bismillah" diyerek Trump Towers Mall'un açılış kurdelasını, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan ve Arzuhan Doğan Yalçındağ ile birlikte kesti.

-"400 MİLYON DOLARA MAL OLDU"-

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, bir İstanbul sevdalısı olarak Başbakan'ın tüm projeleri yakından izlediğini bildiklerini söyledi. Doğan, yapımına 2007 yılında başlanan ve inşaatı için 400 milyon dolar harcanan Trump Towers Mall'un 39 katlı rezidans kulesi, arkasındaki 37 katlı alışveriş merkezi ile birlikte bunları birbirine bağlayan eğlence, spor ve yaşam alanı ile birlikte büyük bir kompleks olduğunu söyledi. Bölgedeki binaların çoğunun 1960-1970'li yıllarda yapıldığına işaret eden Aydın Doğan, kullelerin 110 bin metrekare otopark alanına sahip olduğunu kaydetti. Doğan, kulelerde 6 bin kişinin ofislerde, bin kişinin rezidanslarda, diğer alanlarda ise 2 bini kişinin çalıştığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan(2): Boğaz'daki Çirkin Yapılanmayı Kaldıracağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement