Bal Üretip Geliriyle Bilimsel Çalışma Yapıyorlar - Son Dakika
Güncel

Bal Üretip Geliriyle Bilimsel Çalışma Yapıyorlar

Bal Üretip Geliriyle Bilimsel Çalışma Yapıyorlar

OMÜ Ziraat Fakültesi'nce yaz boyunca üretilen bal sonbaharda satılarak, elde edilen gelir fakültenin bilimsel çalışmalarında kullanılıyor OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güler: "Eğitimin bir parçası olarak öğrencilere arıcılık dersi verirken bu eğitimin devamı olarak da bal üretimi yapıyor, geliriyle bilimsel araştırmalara kaynak oluşturuyoruz"

05.09.2013 11:27

MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nce yaz boyunca üretilen bal sonbaharda satılarak, elde edilen gelir fakültenin bilimsel çalışmalarında kullanılıyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arı yetiştiriciliği çalışmaları kapsamında eğitim amaçlı bal üretimi yaptıklarını söyledi.

Bu yıl fakülteye ait 35 kovandan yaklaşık bin kilogram "çiçek balı" elde edildiğini, "kestane balı" sağım işlemlerinin ise sürdüğünü dile getiren Güler, "Bu yıl hava şartlarındaki düzensizliklerden dolayı bal üretimi yeterli olmadı. Önceki yıllarda Sivas, Gümüşhane ve Erzurum yaylalarına kovanlarımızı gönderiyorduk. Bu yıl hava şartlarından dolayı bu yörelere gidemedik. Kovanlarımız Samsun'un bol çiçekli yaylalarında konakladı " dedi.

Mevsim şartlarının son iki yıl kurak hava oluşturduğunu, buna karşın doğal bal üretiminden vazgeçmediklerini vurgulayan Güler, "Kesinlikle arılara tatlandırıcı vermedik. Verseydik elde ettiğimiz balın iki üç katı verim alırdık. Bizim ürettiğimiz bal, tamamen doğal, birinci sınıf baldır" diye konuştu.

Bal üretiminde fakültenin araştırma görevlileri ile öğrencilerinin görev aldığını belirten Güler, "Eğitimin bir parçası olarak öğrencilere arıcılık dersi verirken bu eğitimin devamı olarak da  bal üretimi yapıyor, geliriyle bilimsel araştırmalara kaynak oluşturuyoruz. Herhangi bir ticari kaygı güderek bal üretimi yapmıyoruz. Kaliteye ve bilimselliğe önem veriyoruz" dedi.

Balın kilogramı 25 lira

Kovanları konuşlandırdıkları bölgelerin yakınında hiçbir sanayi kuruluşu veya tesisin bulunmamasına özen gösterdiklerini vurgulayan Güler, kovanların tamamen doğal, çiçeğin bol ve kirliliğin olmadığı ortamlarda bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Güler, OMÜ Ziraat Fakültesi satış noktalarında balın kilogramının 25 liradan satışa sunulduğunu, bal üretimiyle daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağladıklarını sözlerine ekledi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bal Üretip Geliriyle Bilimsel Çalışma Yapıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement