
–Yeni hükümetle birlikte, Petkim'in satışına imza atacak olan Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK), ekonominin koordinasyonun sorumlu Nazım Ekren'in girmesi konusunda belirsizlik ortaya çıktı. Ekren'in selefi Abdüllatif Şener, borç erteleme kararlarına imza atmadığı için ÖYK'dan çıkarıldığından, Ekren'in ÖYK üyesi olabilmesi için mevcut bir bakanın kuruldan çıkarılması gerekecek.
ANKARA (ANKA) – Yeni hükümetle birlikte, Petkim'in satışına imza atacak olan Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK), ekonominin koordinasyonun sorumlu Nazım Ekren'in girmesi konusunda belirsizlik ortaya çıktı.
Ekren'in selefi Abdüllatif Şener, borç erteleme kararlarına imza atmadığı için ÖYK'dan çıkarıldığından, Ekren'in ÖYK üyesi olabilmesi için mevcut bir bakanın kuruldan çıkarılması gerekecek.
59. Hükümet döneminde başkanlığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ÖYK; Maliye Bakanı, ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı ve Sanayi Bakanından oluşuyordu. Yıllardır bekleyen bazı özelleştirme borçlarının tahsil edilmeyerek ertelenmesine izin vermeyen Şener, Başbakan Erdoğan tarafından ÖYK'dan çıkarılmıştı. Bunun üzerine ÖYK'ya gelenekte pek olmadığı şekilde Ulaştırma Bakanı alınmıştı.
Erken seçim nedeniyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yerini İsmet Yılmaz'a bırakınca, ÖYK üyeliğinde bakan isimleri yerine bakanlık ünvanlarının kullanılması için düzenleme yapıldı.
-İLK SEÇENEK YILDIRIM, İKİNCİSİ ÇAĞLAYAN-
Halen ÖYK üyeleri Başbakan, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı, Maliye Bakanı, Sanayi Bakanı ve Ulaştırma Bakanı'ndan oluşuyor. Yeni hükümette mevcut yapı sürdürülürse, ÖYK; Erdoğan, Mehmet Şimşek, Zafer Çağlayan, Binali Yıldırım'dan oluşacak.
Bu nedenle ekonominin iki patronundan biri ÖYK dışında kalacak. Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı seçilen Nazım Ekren'in, ÖYK geleneğinde olduğu gibi kurula alınması için ise bir üyenin çıkarılması gerekecek. Bu durumda ilk seçenek olarak Binali Yıldırım, ikinci seçenek olarak ise Zafer Çağlayan'ın kuruldan çıkarılabileceği belirtiliyor. Özelleştirme Yasası'na göre ÖYK, Başbakanın başkanlığında, Başbakanın belirleyeceği dört bakandan oluştuğu için Erdoğan'ın istediği değişikliği yapmasının önünde bir engel bulunmuyor.
Yeni ÖYK'nın ilk önemli görevi Petkim satışının onaylanması olacak. Alıcıda Ermeni ortak tartışmaları nedeniyle hükümetin iki aydır beklettiği Petkim için Rekabet Kurulu onayının çıkarılması ve satış için ÖYK kararı alınması gerekiyor. ÖYK kararı ile Petkim'in devri kesinleşecek. (ANKA)
Son Dakika › Güncel › Bakan Nazım Ekren Belirsizliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.