BAKAN KURUM MECLİSİMİZLE BİRLİKTE KAPSAMLI BİR İKLİM KANUNU YAPIYORUZ - Son Dakika
Güncel

BAKAN KURUM MECLİSİMİZLE BİRLİKTE KAPSAMLI BİR İKLİM KANUNU YAPIYORUZ

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Sürdürülebilirlik Liderleri Ödül Töreni'nde konuştu.

14.01.2023 10:57  Güncelleme: 11:10

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Sürdürülebilirlik Liderleri Ödül Töreni'nde konuştu. Bakan Kurum, Türkiye Yüzyılı'nda sürdürülebilirliği kesintisiz kılacağız. Sosyal, ekonomik ve çevresel konularda önemli etkiler yaratan her projeyi, her insanımızı, her akademik çalışmayı Türkiye Yüzyılı yatırım planlamalarının önceliği yapacağız. Bu çerçevede; Meclisimizle birlikte kapsamlı bir İklim Kanunu yapıyoruz. Yaptığımız her konutu, iklime duyarlı, enerji verimli ve yüzde 100 Sıfır Atık hassasiyetiyle inşa ediyoruz diye konuştu.

Turkuvaz Medya Grubu'nun ekonomi dergisi Inbusiness'ın düzenlediği 'Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi ve Ödül Töreni' bugün gerçekleşti. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve ekonomi dergisini okurları katıldı.

İKLİM KRİZİ NOKTASINDA İNSAN HEM MAĞDUR HEM DE FAİL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum şehirlerimin küresel kirliliğin yüzde 75'inden sorumlu olduklarını belirterek, Dünyada, bugün yaklaşık 8 milyar insan yaşıyor. Eski insanlardan daha çok imkana ve teknolojiye sahibiz. Ama daha az oksijen alıyor ve türlü doğa, çevre ve iklim krizleriyle boğuşuyoruz. İşte yaşadığımız afetler bunu net şekilde göstermektedir. Sürdürülebilirlik kavramı, tam da bu kritik noktada devreye giriyor. Bu olumlu kavramın karşısındaki en büyük engel ise, hiç şüphesiz küresel iklim değişikliğidir. Jeopolitik istikrarsızlıklar, siber güvenlik, enerji ve bulaşıcı hastalık riskleri; doğal kaynak ve biyoçeşitlilik kaybı, düzensiz göç, su kıtlığı, finansal ve makroekonomik bozulmalar dünyayı bekliyor. Bütün dünyanın kutuplarında buzullar hızla eriyor. Ülke büyüklüğünde orman yangınları çıkıyor. Bulaşıcı hastalıklar insanlığın en büyük tehdidi olmaya devam ediyor. Sadece çevresel bir sorunla değil, bir taraftan da ekonomi kalkınma sorunuyla birlikte bu mücadeleyi vermek zorundayız. Bunu tüm açıklığıyla anlamak zorundayız. İklim krizi noktasında, insanın hem mağdur hem fail hem maktul hem suçlu olduğunu bilmek durumundayız. Ellerini yıkarken nehre doğru eğilen, nehrin suyunu bile dışarı akmaması ve israf olmaması için kaçınan insanoğlu, bu durumdan nasıl bir tüketim ve israf canavarına dönüştüğünü sorgulamalıdır diye konuştu.

YAPMIŞ OLDUĞUMUZ PROJELERLE BİRLİKTE DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Bakan Kurum Bakın biz, bundan 20-30 yıl önce, 'geri dönüşüm düşüncesi yerleşmeli' temennilerinde bulunuyorduk. Bugün de baktığımızda yağmurun yağmadığı mevsimlerin kurak geçtiğini söylüyoruz. Bunun kendi elimizde olduğunun da farkında olmamız gerekiyor. Bugün dünyanın gıptayla baktığı, ödül vermeye doyamadığı, insanlık tarihinin en büyük çevre seferberliklerinden birini, Sıfır Atığı, saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, tüm insanlığa sunuyoruz. Bu anlamda tüm dünya ülkeleriyle kabul edilmiş, BM nezdinde 30 Mart günü sıfır atık günü olarak ilan edilmiş ve bu projeye başladığımızda yüzde 13 olan geri dönüşüm oranımızı yüzde 27'lere çıkardık. Bu yıl inşallah depozito uygulama sistemini hayata geçireceğiz. Yapmış olduğumuz projelerle birlikte daha yapacak çok işimiz olduğunu da düşünüyoruz. İnşallah şimdi tüm tecrübelerimizin daha güçlü şekilde aksiyona dönüşeceği güçlü bir döneme hep birlikte adım atıyoruz diye konuştu.

ATIL HAZİNE ARAZİLERİMİZİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ YAPILABİLMESİ İÇİN YATIRIMCILARIZA AÇTIK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sayın Cumhurbaşkanımız, ekim ayında, Türkiye Yüzyılı'nın temel parametrelerinin başında sürdürülebilirliğin geldiğini ifade ettiler. Türkiye Yüzyılı'nda sürdürülebilirliği kesintisiz kılacağız. Sosyal, ekonomik ve çevresel konularda önemli etkiler yaratan her projeyi, her insanımızı, her akademik çalışmayı Türkiye Yüzyılı yatırım planlamalarının önceliği yapacağız. Bu çerçevede; Meclisimizle birlikte kapsamlı bir İklim Kanunu yapıyoruz. Yaptığımız her konutu, iklime duyarlı, enerji verimli ve yüzde 100 Sıfır Atık hassasiyetiyle inşa edeceğiz. Şimdi de tarımsal üretime uygun olmayan atıl hazine arazilerimizi ve bu çerçevede 300 milyon metrekare alanımızı yenilenebilir enerji kaynaklarını burada yapılabilmesi amacıyla ilgili bakanlığımıza ve yatırımcılarımıza tahsisi yolunu açtık. Tam 300 milyon metrekare büyüklüğe sahip bu alanlarda üretilecek temiz ve yeşil enerjinin, ülkemiz için, milletimiz için, ortak evimiz dünya için hayırlı olmasını diliyorum şeklinde konuştu.

BAKAN KURUM MECLİSİMİZLE BİRLİKTE KAPSAMLI BİR İKLİM KANUNU YAPIYORUZ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel BAKAN KURUM MECLİSİMİZLE BİRLİKTE KAPSAMLI BİR İKLİM KANUNU YAPIYORUZ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement