Bakan Elvan: Karayolları'ndaki Değişimi Motivasyon İçin Yaptık (4) - Son Dakika
Güncel

Bakan Elvan: Karayolları'ndaki Değişimi Motivasyon İçin Yaptık (4)

Bakan Elvan: Karayolları\'ndaki Değişimi Motivasyon İçin Yaptık (4)

Bakan'dan YAT LİMANLARI İÇİN UZLAŞMA ÇAĞRISI Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmir Ticaret Odası genişletilmiş özel meclis toplantısına katıldı.

30.12.2014 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan'dan YAT LİMANLARI İÇİN UZLAŞMA ÇAĞRISI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmir Ticaret Odası genişletilmiş özel meclis toplantısına katıldı. Meclis toplantısını Ak Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Mehmet Tekelioğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da izledi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2000 yılı öncesi yıllarda İzmir'in ihmal edildiğini söyledi. Önce çevre yolu olmadığını belirten Demirtaş, Çeşme Limanı'nın 2003 yılında devreye alındığını söyledi. İZBAN'dan 260 bin yolcunun yararlandığını belirten Demirtaş Adnan Menderes İç ve Dış Hatların yenilmesini övdü, Bakanlık'tan beklentilerini anlattı. Liman yaklaşım kanalının derinleştirilmesi, İzmir Alsancak limanın genişletilmesi, kruvaziyer gemiler için 2 parmak iskele yapılması, İnciraltı- Çiğli arasında körfez geçişi, hızlı tren projelerini beklediklerini söyleyen Demirtaş, Oda olarak Pasaport Yat Limanı'na destek, İZBAN'ın Efes ve Bergama'ya uzaması, Havaalanı'ndan Anadolu, Avrupa, Orta Doğu uçuşlarının başlamasını talep etti. Özellikle THY'nin hatlar açmasının çok önemli olduğunu söyledi. Demirtaş ayrıca, Alsancak ve Basmane Garları'na yeni işlevler eklenmesi, otel, sosyo kültürel tesisler gerçekleştirilmesi, Kordon'daki viyadük ayaklarının da kaldırılmasını istedi.

LİMANIN TARAMA İZNİNİN TAKİPÇİSİYİM

Bakan Elvan, İzmir Limanını liman olarak kalacağını, büyük gemilerin yanaşması için yapılacak tarama çalışmalarına izin verecek olan Çevre ve Şehircliik Bakanlığı ile görüştüğünü açıkladı. Gerekli talimatları verdiğini ancak yasal sürecin devam ettiğini belirten Elvan, "Bakan olarak bu süreçlerin takipçisi olacağım. Ardından o limanın taranması başlayacak. Dokuz metreden 15 metreye derinleştirilecek. Özelleştirme İdaresi'nin imar planınında yürütmesi yoğunluk nedeniyle durduruldu. Bu sorunun çözümü için de bir araya gelerek çözüm bulalım. Bakanlık olarak biz yatırıma başlayağız. Bir belediye mahkemeye giderek yürütmeyi durdurma karar alacak. Bunlar doğru değil. Biraraya gelip konuşalım, tartışalım, neticelendirelim. Yoksa İzmir zarar görür" dedi.

YAT LİMANLARI SORUNUNU BİRLİKTE ÇÖZELİM

Bakan Elvan, İzmir'de 9 adet yat limanı ve balıkçı barınağı projleri olduğunu bunlardan yedisinin yapımıyla ilgili süreçlerin sorunsuz şekilde devam ettiğini ancak ikisinde sorun olduğunu söyledi. Sorun çıkanlardan birinin İnciraltı yat limanı olduğunu belirten Elvan

"Toplam 550 yat limanı kapasiteli yat limanıdır. Bakanlık'ın projeyi iptal ettiği söyleniyor. Böyle bir şey yok. 1. Derece Doğal Sit alanı olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alamadı. Gelin Bakanlıklar, Belediyeler, sivil toplum kuruluşları, valilik bir araya gelerek alternatif bir yer bulalım. ya da çözüm için neler yapabileceğimizi konuşalım. İptal edilmesi gibi durum söz konusu değil. Yatırım programında ödenek tahsisi var. Bu parayı İzmir için harcamak istiyoruz" dedi.

İkinci sorunlu yat limanın ise Karşıyaka Yat limanı olduğunu belirten Bakan Elvan, ÇED ve imar planı aşamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi yat limanın Mavişehir bölgesine yapılması için görüş verdiğini, Karşıyaka Belediyesinin de imara uygun görüş vermediğini söyledi. Elvan, "Ancak Mavişehir bölgesinin Gediz Deltası sulak alan tampon bölgesi kapsamında olması nedeniyle yat limanın yapılamayacağı bize bildirildi. Eğer bizim bunu Mavişehir'de yapabilecek bir hukuki yapı oluşturmamız mümkünse bunu yapalım diyoruz. Yapmayalım demiyoruz. Karşıyaka'da bu yönüyle bir sorunumuz yoktu. Mavişehir'de yat limanı yapamayacağımız alana yönlendirilme söz konusudur. Bu noktada konuşmamız lazım. Bakanlık olarak şu projeleri iptal ettiğimizi, yapmayacağımızı söylemedik. Bunları yapmaya hazırız. Yeter ki bunla ilgili süreci birlikte aşalım" dedi.

MİLLETVEKİLİNİN YAKIŞMAYAN İFADELER

Bir siyasetçinin yat limanlarına yönelik uygunsuz, milletvekiline yakışmayan ifadeler kullandığını "Bunlar bir şey yapmıyor. Bir tane bile yat liman yapmadılar" dediğini CHP İzmir milletvekili Alaattin Yüksel'in adını vermeden yaptığı eleştiriye değinen Bakan Elvan "Aziz Kocaoğlu'nun uzlaşmacı yönü olduğunu biliyorum. Bir şeyler yapmak istiyorsak birbirimizi eleştirerek mesafe alamayız. Siyaseten nasıl prim alabilirim düşüncesi ile hareket ediyorsa bunun anlamı o işlerin yapılmasını istemiyorum demektir. Bunu bir yana bırakım. Biz birlikte çalışarak eksikleri görebiliriz. Gelin sıkıntı olan yat limanlarıyla ilgili sorunu nasıl çözeceğimizi konuşalım. 'Bakanlık bunları iptal etti. Yapmak istemiyor' derseniz üzülürüz. Böyle bir yaklaşımımız yok. Biz İzmir'de denizciliği, kruvaziyeri geliştirmek istiyoruz. Yat limanları sayısını arttırmak istiyoruz. İzmir için yapmak istiyoruz. Ben de sizin kadar İzmirliyim" dedi.

ÇANDARLI LİMANI KAPASİTESİ AZALMAYACAK

Bakan Elvan, Çandarlı Limanı'nın kapasitesinin 12 milyon TEU'den 4 milyon TEU'ye düşürüldüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını teklif gelmediği için 12 milyonluk kısım büyük olduğu gerekçesiyle bunu üç aşamalı yapmaya karar verdiklerini söyledi. Birinci aşamada 4 milyon TEU'luk kısmın yapılması talimatı verdiğini belirten Elvan "Gerekirse bunu 1-2-1 şeklinde de yapabilmek için firmalarla konuşmalarını, yaklaşımlarını öğrenmelerini istedim. Çandarlı'nın kapasitesini üçte bir oranında düşürerek küçük liman yaptılar yaklaşımı yanlıştır" dedi.

BAKAN ELVAN KOCAOĞLU DİYALOĞU

Bakan Lütfi Elvan, konuşması sırasında sık sık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştu. Yat limanlarıyla ilgili olarak özellikle Büyükşehir Belediyesi ile ilgili konularda doğrulama için Kocaoğlu'na soran Elvan, son bölümde bir İTO üyesini İzmir'e teknoparklar yapılması talebiyle ilgili Başkan Kocaoğlu'na tekrar döndü. Kocaoğlu, "İzin verilirse biz yaparız" yanıtı verince Bakan Elvan "Biz çok problem gibi mi görünüyoruz" dedi.

ÜÇ YIL BEKLEYEN EVRAK VAR

Elvan en hassas noktasının yazışma konusu olduğunu, bir işadamının, sanayicinin talebine bir iki yıl yanıt alamadığının olduğunu söyledi. Üç yıl bekleyen evraklar olduğunu belirten Elvan "Bürokrat arkadaş almış bir kenara koymuş. Ne evet ne hayır demiş, kenara koymuş. Girişimci yatırım yapmak istiyor. Biz hep yatırımcının lehine karar alıyoruz. Çünkü istihdam sağlıyor. Yasaların izin vermediği hakları bürokratın sümen altına atma hakkı yok. Biz gerekli önlemi alırız" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'E YENİ FUAR KAVŞAĞI MÜJDESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı'ndan çıkış kavşağı için Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün neden izin vermediğinin sorulması üzerine Bakan Elvan, burada çıkışın kentsel yenileme bölgesi için öngörülen kavşakta değerlendiriceği yönünde bilginin kendisine verildiğini söyledi. Bakan Elvan "Ancak, eğer kentsel yenileme için yapılacak kavşak 15-20 yıl ileriye yönelik düşünüyorsa Büyükşehir Belediyesi'ne izin verilmesini söyledim. O konuda gereken desteği veririz" dedi. - Ulaştırma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Elvan: Karayolları'ndaki Değişimi Motivasyon İçin Yaptık (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement