Autoport Limanı İçin Arkas'tan Açıklama: Davada Taraf Değil Mağduruz - Son Dakika
Güncel

Autoport Limanı İçin Arkas'tan Açıklama: Davada Taraf Değil Mağduruz

Autoport Limanı İçin Arkas\'tan Açıklama: Davada Taraf Değil Mağduruz

Kocaeli'nin Başiskele İlçesi sahilinde 50 milyon dolar yatırımla yaptırılan Autoport Limanı yeri için 2007 yılında verilen 49 yıllık tahsisin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edilmesi ve tahliye kararı alınmasının ardından...

06.09.2013 14:13

Kocaeli'nin Başiskele İlçesi sahilinde 50 milyon dolar yatırımla yaptırılan Autoport Limanı yeri için 2007 yılında verilen 49 yıllık tahsisin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edilmesi ve tahliye kararı alınmasının ardından basın toplantısı düzenleyen firma yetkilileri, bu kararla 50 milyon dolarlık mağduriyetin sözkonusu olduğunu, Milli Emlak'ın hatasını düzeltmesini beklediklerini söyledi.

Kocaeli'nin Başiskele İlçesi'ne bağlı Yeniköy Beldesi'nde 150 bin metrekare alan üzerine Arkas Holding ile Kocaeli Sanayi Odası Başkanı işadamı Ayhan Zeytinoğlu ortaklığı yaptırılan Türkiye'nin ilk ve tek Otomotiv İhtisas Limanı, inşaatı başladığından bu yana dava konusu oldu. Aynı yerde arazisi bulunan işadamı Mehmet Coşkun tarafından limanla ilgili birçok dava açıldı.

Danıştay 13. Dairesi, 25 Kasım 2010 tarihinde işadamı Mehmet Coşkun'un sahibi bulunduğu Turgut Reis A.Ş. firmasının iptal istemi ile açtığı davayı esastan görüştü ve 49 yıllık tahsis işlemini hukuka uygun bulmayarak iptal etti. Autoport'un itiraz etiği dava sürecinde Danıştay İdari Dava Daireleri, 25 Ocak 2013 tarihinde itirazı reddedip 49 yıllık tahsisin hukuka uygun bulunmamasını kararını onadı. Bu gelişmeler üzerine limanın firma tarafından tahliyesine başlandı.

ARKAS HOLDİNG YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA

Limanda tahliye işleri devam ederken, kendilerine 15 günlük bir süre daha verilmesi talebinde bulunan Arkas firması yetkilileri, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek mağduriyetlerini dile getirdi. Autoport adına açıklama yapan Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, Autoport'un Türkiye'nin ilk ve tek Otomotiv İhtisas Limanı olduğunu, bu alanın iskele ve deniz dolgusundan oluşan 24 bin 545 metrekarelik bölümünün limancılık faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 11'nci maddesi ve yine 301 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği'nin II/2. Maddesi uyarınca Autoport A.Ş.'ne 6.7.2007 tarih ve 875 sayılı olurlarıyla 49 yıl süreyle Kullanma İzni Sözleşmesi ile tahsis edildiğini söyledi. Hakan Genç şöyle devam etti:

"Bu tahsise bağlı olarak, Türkiye'nin bir numaralı ihracat kalemi olan otomotive uygun bir liman altyapısının bulunmadığından yola çıkarak ve özellikle bu bölgede bir çok otomotiv üretim fabrikasının varlığını da gözlemleyerek Kocaeli'nde 50 milyon dolar yatırımla yıllık 400 bin araç kapasiteli Türkiye'nin ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı Autoport'u kurduk. Autoport kapasitesi ile bu bölgede üretilen otomobillerin yüzde 40'ının lojistiğini yapabilecek konumda. Ayrıca taşeron çalışanlar ile birlikte 170 kişiye istihdam sağlıyoruz."

Hakan Genç açıklamasında, "Autoport kurulduktan sonra Milli Emlak'ın yapmış olduğu tahsis işlemine karşı bölgedeki çok küçük bir alan sahibinin talebinin ertesinde gelişen bir takım davalar gündeme geldi. Bu davalar Autoport'a karşı değil Milli Emlak'a karşı açıldı. Bu davaların sonucunda 49 yıllığına bize verilen kullanım izninin 2007 yılından bu yana sadece 6 yıl geçmişken Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmesi ve limanın tahliye edilmesi gündemde. Tahliyeye neden olacak herhangi bir hukuki gerekçe kalmamasına rağmen bu kararın alınmasını anlayamıyoruz" dedi:

"DAVADA TARAF DEĞİL MAĞDURUZ"

Davada 'taraf' değil 'mağdur' olduklarını anlatan Hakan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü burada kuralına uygun davranmış, Türkiye'nin dış ticaretine önemli katkısı olan bir liman yatırımı yapmış, bu bölgede istihdam yaratmış iyi niyetli bir yatırımcıyız. Ama bu karar sonucunda sadece kurum olarak biz değil, limanın faaliyetlerini yerine getirememesi halinde otomotiv sektörü, Türkiye'nin ihracatçısı, kiracısı konumunda olduğumuz ve bir gelir kazandırdığımız devlet ve burada yarattığımız istihdam gibi birçok konuda mağduriyete neden olacak. Örneğin bugün burada yükü olan ihracatçılarımızın ne suçu var. Mallarını teslim etmemize izin verilmiyor. Yeterli süre bile verilmedi. Maddi manevi zararımız büyük."

Hakan Genç söz konusu davanın süreci içerisinde verilen ara kararlar üzerine, mahkeme sonucu ve kararın kesinleşmesi beklenmeden Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kullanma izninin iptali yönünde işlem yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

"İşlem, gerek yerel İdari makamlarda gerek kamuoyunda yanlış uygulamalara neden olabilecek algılara yol açmıştır. Autoport bu işlemin düzeltilmesi yönündeki talebinin ilgili makamca dikkate alınmasını bekliyor. Amaç üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? Doğacak zararımızı tazmin etme yoluna gideceğiz. Autoport yetkilileri, tüm yasal işlemleri yerine getirmek suretiyle ve devlet kurumlarından alınmış müsaadelerle yapılmış bulunan yaklaşık 50 milyon dolar tutarındaki yatırıma ilişkin olarak ve Autoport aleyhine açılmış herhangi bir dava bulunmazken, tamamen idari işlemle ilgili görülmekte olan bir dava sonucunda hak mahrumiyetine uğraması anlaşılamıyor. Bu süreç sonunda yapılan yatırımın çalışamaz hale getirilirse bugüne kadar yapılan yatırımlar ve uğranılan zararlar için tazminat yoluna gidilecektir." - Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Autoport Limanı İçin Arkas'tan Açıklama: Davada Taraf Değil Mağduruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement