Antalya'da 1800 Yıllık Mezar - Son Dakika
Güncel

Antalya'da 1800 Yıllık Mezar

Antalya\'da 1800 Yıllık Mezar

Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında, 2'nci veya 3'üncü yüzyıla ait anıt mezar bulundu.

15.09.2011 10:38  Güncelleme: 11:23

Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında, 2'nci veya 3'üncü yüzyıla ait anıt mezar bulundu.

Rhodiapolis Antik Kenti kazıları, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kumluca Belediyesi işbirliğiyle sürdürülüyor. Bu yıl 6'ncısı düzenlenen kazı çalışmaları hakkında bilgi veren kazı ekibi başkanı ve AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut, kazıların bu yılki bölümünde başta antik tiyatronun restore edildiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Kızgut, ayrıca antik kentin güneybatısında bulunan Athena Tapınağı kazı çalışmaları, Opromoas Stoası'nın restore edilerek orijinal hale getirilmesi, Opromoas'ın ailesine adadığı anıt mezarın kazı çalışmalarının bitirilerek restorasyon için projenin hazırlanması ve şehrin güneybatı kısmında yer alan gimnazyumda (Yatılı Okul) kazı çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Rhodiapolis Antik Kenti'nde, Opromoas anıt mezarı gibi bir anıt mezar daha bulduklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Kızgut, bunun kazı ekibini heyecanlandırdığını kaydetti. Antik kente ulaşımı kolaylaştırmak için yeni açılan yol kazı çalışmaları esmasında ortaya çıkarılan anıt mezarla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut, şöyle dedi:

"Anıt mezarda yazılı kitabe bulunmamasına karşın ihtişamlı yapısından o devirde yaşamış şehrin ileri gelen aile üyelerine ait olduğunu zannediyoruz. 2 veya 3'üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, 3 ve 4'üncü yüzyıllardan itibaren Hristiyanlar tarafından şarap imalathanesine dönüştürülen bu anıt mezarda aile mensuplarının küllerinin yerleştirildiği bölmeler ise bazı kendini bilmez defineciler tarafından tahrip edilmiş. Buna rağmen büyük bölümü günümüze kadar çok az zarar görerek ulaşmış durumda. Burasının restorasyon çalışmaları için yaklaşık 200 bin liraya ihtiyacımız var. Eğer bu parayı bulamazsak yağışların başlaması ile birlikte anıt mezarın zemini ve duvarında büyük çökmeler yaşanması muhtemel. Burayı eski ihtişamına kavuşturmak için destek bekliyoruz. "

Kazı çalışmalarının ana sponsorunun her kazıda olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kızgut, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, Kumluca Belediye Başkanlığı, Kumluca Kaymakamlığı ve Kumluca Orman İşletmesi Müdürlüğü'nün de katkı sağladığını belirtti. - Antalya/ Kumluca

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya'da 1800 Yıllık Mezar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement