Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu

Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu

İslam alimi ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Ahmet Hamdi Akseki Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından adına düzenlenen bir sempozyumla anıldı.

08.11.2013 12:59

İslam alimi ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Ahmet Hamdi Akseki Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından adına düzenlenen bir sempozyumla anıldı.

Akdeniz Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı

Raşit Küçük, Akseki ilçesinin Selçuklular döneminde fethedildikten sonra İslamlaştığını, o zamandan bu yana ilçenin işgale uğramadığını söyledi. İlçenin aynı zamanda köyleriyle birlikte bir medrese kültürüne sahip olduğunu ve devlete tarih boyunca önemli kişiler yetiştirdiğini ifade eden Küçük,  bu önemli şahsiyetlerden birisinin de Ahmet Hamdi Akseki olduğunu dile getirdi.

Ahmet Hamdi Akseki'nin cumhuriyetin kuruluşundan sonra Diyanet Başkanlığı görevinde bulunduğunu kaydeden Küçük, en önemli özelliğinin ise bir geçiş döneminde rol alması olduğunu söyledi. Akseki'nin devlete çok önemli hizmetler yaptığını ve aynı zamanda da devletin işleyişi için çok çaba sarfettiğini anlatan Küçük, dönemin değişim ve gelişiminin her zaman farkında olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin dini ilimlerinin gelişiminde en büyük katkı sağlayanların başında Akseki'nin geldiğini ifade eden Küçük, "Yaptığı çalışmalarda medreseler çok verimli hale gelmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1923'de Konya'da bir medreseyi ziyaret ettiğinde talebelerle görüşmüş ve daha sonra Akseki'yi çalışmalarından dolayı tebrik etmiş ve ödül vermiştir" dedi.

Bu sempozyumun önemli bir boşluğu dolduracağını belirten Küçük, sempozyumda Türkiye'nin 100 yıllık eğitim ve fikir hayatı ile yakın tarihini konuşacaklarını kaydetti.

Antalya Müftüsü Ahmet Çelik ise Antalya'nın çok değerli ilim adamları ve bilim insanlarıyla manevi değerlerin temsil edildiği çok değerli bir coğrafya olduğunu kaydetti. Bir  milletin en büyük zenginlikleri arasında yetiştirdiği tarihi, siyasi ve ilim insanlarının olduğunu ifade eden Çelik, "Bunları anmak büyük bir fazilet ve anlamaya çalışmak büyük bir hazinedir. Bugünkü programda da bu vefayı göstereceğiz. Ahmet Hamdi Akseki çok önemli şahsiyetlerimizden biridir " dedi.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman da Ahmet Hamdi Akseki'nin milli mücadeleye destek olmak amacıyla Anadoluya geçtiğini ve Kuvayı Milliye lehindeki yazıları ve konuşmalarıyla istiklal mücadelesine katkı yaptığını söyledi.

Akseki'nin devlet bürokrasisinde önemli görevler icra ettiğini kaydeden Yaman, "Akseki, toplumun değişik kesimleri için yazdığı eserlerle dini bilgilenme eksikliğinin giderilmesinde ciddi katkılarda bulunmuş  bir şahsiyettir" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement