AB Komisyonu Başkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

AB Komisyonu Başkanlığı Seçimi

AB Komisyonu Başkanlığı Seçimi

İngiltere Başbakanı Cameron: ''AP seçimlerinde, halklar AB Komisyonu başkanını değil, AP adayını seçmek için sandığa gitti" "Juncker, AP seçimlerinde hiçbir yerden aday olmadı ve hiç kimse tarafından seçilmedi''

13.06.2014 16:03

İngiltere Başbakanı David Cameron, eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'in Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı olmasına karşı olduğunu yineledi.

Cameron,  "Süddeutsche Zeitung" adlı gazetede yayınlanan makalesinde, Juncker'i AB Komisyonu Başkanı olarak seçmek isteyen Avurpa Parlamentosu'ndaki (AP) büyük grupların AB sözleşmelerine aykırı davrandıklarını savundu.

AB Komisyonu başkanının önerilmesi hakkının AB ülkelerinin hükümet ve devlet başkanlarında olduğuna işaret eden Cameron, şimdi ise bazı AP milletvekillerinin AB Komisyon Başkanlığına kendilerinin göstereceği adayı destekleme gibi yeni bir uygulamayı düşündüğünü belirtti.

AP'deki büyük grupların seçim kampanyası sırasında birinci sıra adayları gösterdiklerini, seçimlerden sonra da AP'de en büyük grubun adayının arkasında durmak için anlaştıklarını ileri süren Cameron, ancak birinci sıradaki adayların başkan adayı olacağının Avrupa Konseyi'nde kararlaştırılmadığını bildirdi.

David Cameron, "AP seçimlerinde, halklar AB Komisyonu başkanını değil, AP adayını seçmek için sandığa gitti. Juncker, AP seçimlerinde hiçbir yerden aday olmadı ve hiç kimse tarafından seçilmedi" dedi.

Juncker'in AB komisyon başkanı olması yönündeki öneriyi  kabul etmenin AB'nin demokratik meşruluğunu güçlendirmek yerine alttan alta bunu yıkacağını ileri süren Cameron, bunun, seçmenin onayı olmadan gücü, ulusal parlamentolardan Avrupa Parlamentosu'na vermek anlamına geleceğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının Avrupa'daki siyasetçileri düşündürmesi gerektiğini belirten Cameron, seçmenlerin Avrupa'daki gidişattan memnun olmadıklarını ve reform istediklerini ifade etti.

Seçimlerde AB karşıtı partilerin yükselişinin, bazı ülkelerde seçime katılım oranının düşmesi ve AP'deki büyük partilere desteğin azalmasının seçmenlerin, kendilerinin vesayet altına alınmasını değil, hizmet edenleri istediğini gösterdiğini vurgulayan Cameron, insanların memnun olmadığını, reformların yapılmasını istediklerini kaydetti.

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, AB Komisyon Başkanı için arayışlarını sürdürüyor. AB devlet ve hükümet başkanları bir aday üzerine uzlaşma sağladıktan sonra  bu kişinin AP'nin de onayını alması gerekiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise komisyon başkanlığı için Juncker'i destekliyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Komisyonu Başkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement