5.ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi Başladı - Son Dakika
Güncel

5.ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi Başladı

5.ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi Başladı

5.Ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi başladıYetenekli çocukların hazırladıkları bilimsel çalışmaları sunduğu 5. Ulusal Çocuk Kongresi başladı.

07.05.2016 15:42

5.Ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi başladı

Yetenekli çocukların hazırladıkları bilimsel çalışmaları sunduğu 5. Ulusal Çocuk Kongresi başladı. Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nin ev sahipliğinde yapılan Kongre'de 50 ilden 300 öğrenci sunum yapacak.

İlk gün yapılan sunumlarda Cemre Aydanur Şahin, Brusella Hastaları İçin Peynir Makinesi adlı çalışması ile takdir topladı. Şahin, hasta annesinin peynir yiyebilmesi amacıyla makineyi icat ettiğini söyledi. Pırıltı Yüksel, 'Padişah Gömleklerinin İnanılmaz Sırrı' başlıklı sunumuyla dikkat çekerken, Nisa Sevim de İnternet Kullanımının Türkçe Diline Yönelik Olumsuz Etkileri konulu sunumuyla alkış aldı.

Bilim ve Sanat Merkezleri tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi'nin açılışı Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yetenekli öğrencilerin eğitim görmesi amacıyla Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'ni hizmete sunduklarını belirtti. 2012 yılında Bağcılar'da 8-13 yaş arası 82 bin öğrencinin taranması sonucu 180 öğrenci ile eğitime başladıklarını belirten Çağırıcı, şu an 380 öğrenciye ulaştıklarını anlattı. İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da 'Ülkemizin önünü açacak, uluslararası markalarımız olmalı. Türkiye gelecekte Avrupa'nın ilk 6, dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeli.' dedi. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise çocukların hazırladığı sunumların üniversite düzeyinde yüksek lisans tezleri kapasitesinde olduğunun altını çizdi.

'ÖĞRENCİLER SUNUMLARIYLA TAKDİR TOPLADI'

Konuşmaların ardından ilkokul öğrencisi Ceyda Senem Yiğit'in sunduğu Kongre'de 3 bildirinin sunumu yapıldı. Sivas Bilim Sanat Merkezi öğrencisi 13 yaşındaki Cemre Aydanur Şahin, hazırladığı Brusella Hastaları İçin Peynir Makinesi adlı çalışmasını anlattı. Öğretmeni Ahsen Demir'in danışmanlığında başarılı bir sunuma imza atan Cemre, hasta annesinin peynir yiyebilmesi için böyle bir makine icat ettiğini anlattı. Şahin, 'Yaptığım icat ile daha sağlıklı peynir üretebiliyoruz. Hem doğal hem sağlıklı. Hasta olan annem de rahatlıkla yiyebiliyor. Teçhizat süzek, süt maya ve makineden oluşuyor.' dedi. Şahin, 6 türde peynir üretebildiğini sözlerine ekledi. Uşak Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Pırıltı Yüksel de, 'Padişah Gömleklerinin İnanılmaz Sırrı' başlıklı sunumunda önemli bilgiler verdi. Pırıltı, tılsımlı esvaplar, gizemli gerçekler, ayet, hadis ve değişik sembollerle süslü gömleklerin sırrının hala çözülemediğini belirterek, '3-4 yılda özel kumaşla dikilen gömleklerin giyen kişiyi nazardan, hastalıktan ve daha nice kötülükten koruduğuna inanılıyor.' dedi. 3'üncü sunumu ise Genel Müdür Celil Güngör'ün oturum başkanlığında Gaziantep Şahinbey Bilim ve Sanat Merkezi'nden Nisa Sevim yaptı. Sevim, 'İnternet Kullanımının Türkçe Diline Yönelik Olumsuz Etkileri' başlıklı sunumuyla dikkat çekti. Nisa, da özellikle whatsapp'ta yapılan dil yanlışlarına vurgu yaptı.

MEHTERAN BÖLÜĞÜ VE HALK OYUNLARI EKİBİ KONGRE'YE RENK KATTI

Açılışta ayrıca Bağcılar Belediyesi Bilgi Evi öğrencileri '7 Bölge Türkiye' adlı bir gösteriyle programa renk kattı. Öğrenclier, Mehteran Konseri'ni ilgiyle dinlerken, halk oyunlarından örnekler sunan minikleri alkışladılar. Yine kongre öncesinde de sunumları tanıtan serginin açılışı yapıldı. Açılış programına İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

'180 BİLDİRİNİN SUNUMUNU GERÇEKLEŞTİRECEK'

Kongre'de 23 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu'nun, Ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi'ne gönderilen toplam 1200 bildiri arasından seçtiği 180'inin sunumu gerçekleştirilecek. (07-08) Mayıs 2016 tarihleri arasında Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi'nde devam edecek olan Kongre'ye 50 ilden katılan 300 öğrenci, birbirinden ilginç buluşlarını anlatarak yeteneklerini sergileyecek. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nden 7 öğrenci de kongrede 6 sunum yapacak.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 5.ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement