28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Sanıklardan emekli Tümgeneral Dizdar'ın çapraz sorgusu tamamlandıktan sonra, duruşma yarın saat 10.00'a ertelendi

24.10.2013 17:43

28 Şubat Davasının tutuklu sanıklarından emekli Tümgeneral Çetin Dizdar'ın çapraz sorgusu tamamlandı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Dizdar'ın savunmasını tamamlaması sonrasında, çapraz sorgu başlamadan önce kısa süre ara verildi.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, duruşma tekrar başladığında söz alarak, CMK'nın 201. maddesinde, "yöneltilen soruya itiraz edildiğinde, sorunun yöneltilmesinin gerekip gerekmediğine mahkeme başkanınca bir karar verileceğinin belirtildiğine" işaret etti ve "Bugünkü celsede iddia makamı olarak sanıklarca sorulan iki soruya itirazımızı belirtmiş olmamıza rağmen, mahkeme başkanlığınızca yasanın bu açık hükmüne aykırı olarak herhangi bir karar verilmeden sorunun sorulmasına izin verildiği görülmüştür. Yargılamanın bir öğesi olan iddia makamı olarak, yasada düzenlenen bu açık taleplerinin dikkate alınmasını mahkeme başkanlığınızdan bekliyoruz" dedi.

Ardından Dizdar'ın çapraz sorgusuna başlandı. Dizdar, sorgusunun bir aşamasından sonra, izin istedi ve sandalyede oturarak soruları yanıtladı.

Dizdar, müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın "Komutanınızın şifahi emriyle BÇG toplantılarına katıldığınızı belirttiniz. Yasayla kurulan bir gruba şifahi emirle subayların katılması doğal mıdır?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"(Sen katılacaksın) derlerse, katılırsınız. Esasında şöyle: BÇG toplantısına katıldığınızda, gizli olan bir toplantıda 'Kim bu adam' demezler mi? Derler. Mutlaka bildirilmiş ki beni kabul ettiler. Bana yazılı emir tebliğ edilmedi, şifahi emir verildi. Ama şöyle bir durum var, sayın komutanım alınmasın, 'Ne diyeceğim ben bu adama?' Öyle bir şeyler düşünüyordum, kafamdan bir şeyler uyduruyordum. Bu kadar basit yani."

Beytar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından sızdırılan ve Bülent Orakoğlu ile Hanefi Avcı'ya ulaştırılan belgeyle ilgili Hanefi Avcı'nın bir televizyon programında sarf ettiği sözleri anlatarak, "BÇG yasal olarak kurulmuşsa da yaptığı eylemlerin illegal olduğu açık. Siz de kamu kurumlarından gelen bilgiler ışığında işlem yaptığınızı, ancak metne dökmediğinizi ifade ettiniz. BÇG, kamudan hangi hukuki dayanakla bilgi istiyordu?" diye sordu.

Dizdar, "Yorumum yoktur. Hanefi Avcı'yı da tanımam" karşılığını verdi.

Beytar'ın, o tarihlerde çıkan bir gazete haberiyle ilgili sorusu sonrasında ise Dizdar, "Genelkurmay Başkanlığının başka işi yokmuş gibi her şey Genelkurmay Başkanlığının üstüne yıkılıyor. Genelkurmay Başkanlığının bir sürü işi var. Ben 546 gündür tutukluyum. Hangi gazete dediniz? Ne bileyim ben o tarihte hangi gazetede ne var?" ifadelerini kullandı.

-Başkandan uyarı

Sanık avukatları, soru sormadığı ve uzun yorumlar yaptığı gerekçesiyle Beytar'a tepki gösterdi.

Sanık avukatlarından Ali Fahir Kayacan, mahkeme heyetine, "Savunmaya gösterilmeyen müsamahayı müştekilere gösteriyorsunuz. Bu, ileride mahkemenin tarafsızlığı konusunda kuşku doğuracaktır" dedi.

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, Beytar sorularını tamamladıktan sonra, taraflara, "Soruları, karşı tarafa tacizde bulunmak için değil, doğruyu bulmak için soralım. Yorum ve değerlendirmelerimizi savunma veya iddia sıramızda yapalım" uyarısında bulundu.

Çetin Dizdar'ın avukatı Ulvi Tunç da müvekkilinin sağlık sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. Müvekkilinin tutuklanmasının öncesinde şimdiki kadar yavaş hareket etmediğini ve muhakemede sıkıntı yaşamadığını anlatan Tunç, "Tutuklulukta geçirdiği 550 güne yakın zamanda her gün 'Neden burdayım?'sorusunu yöneltiyor. Çok ciddi buhranlar yaşadı" dedi.

Tunç, iddianamedeki belgelerin hiçbirinin hukuki değerinin olmadığını, iddia makamının belgeleri yanlış değerlendirerek, suç delili saydığını öne sürdü.

Tunç, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhuriyet Savcısı, bugüne kadarki hiçbir mahkemede görmediğim alınganlıkları göstererek, meslektaşlarımın ve sanıkların savunmalarına karşı, hiç şahit olmadığım ve kanunda karşılaşılmayacak birtakım reaksiyonlar gösteriyor. Şöyle bir algı oluşuyor kafamda: Yargılamayı ve iddianameyi o kadar sahiplenmiş ki kutsal savunma hakkı kullanılırken, sayın savcı her savunmaya karşı açıklama yapma gereği hissediyor. Bu da BÇG adı altındaki soruşturmanın ne kadar önyargıyla yapıldığını, delillerin, belgelerin, çıktıların ne kadar önyargıyla değerlendirildiğini gösteriyor."

Duruşma, yarın saat 10.00'a ertelendi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement