23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlanıyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını "Babam ve Oğlum" filminde rolüyle tanınan çocuk oyuncu Ege Tanman'a devretti.

23.04.2013 14:01

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını "Babam ve Oğlum" filminde rolüyle tanınan çocuk oyuncu Ege Tanman'a devretti.

Bakan Çelik, Bakanlıktaki törende, günü çocuklara armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitleri rahmetle ve minnetle andığını söyledi.

Çocukların yerinin okulları olduğunu belirten Çelik, Oyuncular Sendikası ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından kültür ve sanatsal faaliyetlerde çalışan çocukların çalışma şartlarını düzenlemek için hazırlanan çalışmaya destek vereceklerini bildirdi.

Konuşmasının ardından Bakan Çelik, koltuğunu "Babam ve Oğlum" filmindeki

"Deniz" rolüyle tanınan Tanman'a devretti. Devir sırasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuk değişiminin bakanlıklarında çok sık yaşanan bir olay olmadığını belirten Çelik, aile olarak "Babam ve Oğlum" filmini izlediklerinde çok duygulanıp, ağladıklarını söyledi.

Bakanlık koltuğuna oturan Tanman, dünyada ulusal ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak milyonlarca çocuğun çalıştığını belirterek, Türkiye İstatistik Kurumunun hazırladığı en güncel iş gücü anketine göre, Türkiye'de 893 bin çocuğun iş yaşamında yer aldığını dile getirdi.

Bu sorunun çözümü için işçi ve işveren kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle çalışmaların sürdüğümü ifade eden Tanman, 2005-2015 yılları arasını kapsayan "Çocuk İşçiliğin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesi" ile ayrıntılandırılan bir dizi faaliyetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü söyledi.

Sanatsal ve kültürel faaliyetler ile reklam filmlerinde çalışan çocukların çalışma şartlarının düzenlenmesi için mevzuat hazırlıklarının olduğunu anlatan Tanman, yaklaşık 2 yıldan bu yana İş Kanunu'nun 71. maddesine ek bir mevzuat düzenlemesi çalışmasının yürütüldüğünü kaydetti.

Oyuncular Sendikası Başkanı Memet Ali Alabora da sendikası olarak kültür ve sanatsal faaliyetlerde çalışan çocukların çalışma şartlarını düzenlemek için yasa teklifi hazırladıklarını belirterek, bu çalışmanın diğer sektörlerde çalışan çocuk işçiliğinin önlenmesi için de sembol bir çalışma olduğunu söyledi.

Düzenlenenin zaman kaybedilmeden yasalaşmasını istediklerini ifade eden Alabora, çocuk işçiliğinin mazur görülebilecek bir durum olmadığını ifade etti.

ILO Direktörü Ümit Efendioğlu ise ILO'nun dünyanın dört bir yanında çocuk işçiliğiyle mücadele ettiğini belirterek, Türkiye'de televizyon ve sinema projelerinde çalışan çocukların hiç bir mevzuata tabi olmadığını, bunun bir mevzuata bağlanması için çalıştıklarını kaydetti.

Oyuncular Sendikasından Şebnem Sönmez, Tuba Erdem ve Parla Şenol ile diğer ilgililerin de yer aldığı törende, çocuk oyuncuların çalışma şartlarına dikkati çeken kamu spotlarının gösterimi yapıldı.

Törenin sonunda, Bakan Çelik, çocuk oyuncu Tanman'a kalem, Tanman ise Çelik'e yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı "Babam ve Oğlum" filminin DVD'sini armağan etti. Bakan Çelik, daha sonra Oyuncular Sendikası Başkanı Alabora'ya çini bir plaket verdi. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement