TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Asker Tartışması - Son Dakika
Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Asker Tartışması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda Asker Tartışması

TBMM'de, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde, hükümet ve muhalefet milletvekilleri arasında asker tartışması yaşandı.

11.11.2013 19:11  Güncelleme: 02:35

Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2014 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.

"MEMLEKETTE BU KADAR ASKER KALDI MI?"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, toplantı salonuna girdikten sonra, komisyonu üyesi milletvekilleri ile tek tek tokalaştı. CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, bu sırada Bakan Yılmaz ile birlikte askerler de salona girerken, "Memlekette bu kadar asker dışarıda kaldı mı?" diye sordu.

"MEMLEKETİN HEPSİ ASKER, MERAK ETME"

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan'ın, "Memleketin hepsi asker, merak etme" sözleri üzerine ise Çetin, "(Onlara ihtiyaç yok) diyorsun yani" dedi. Arslan da bunun üzerine, "Benim ne demek istediğimi herkes anladı" diye konuştu.

"GEÇMİŞTE ASKERİ HARCAMALAR TABU OLARAK GÖRÜLÜYORDU"

Daha sonra Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2014 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, geçmişte Türkiye'de askeri harcamaların tabu gibi görüldüğünü ve bu konuda konuşulmadığını belirterek, "2005'ten itibaren bazı düzenlemeler yapıldı ama ona rağmen katedilmesi gereken mesafeler katedilememiş. Tüm kurum ve kuruluşlarda her şeyin şeffaf olması gerekiyor" diye konuştu.

"GÖRÜŞMELER BURUK GEÇİYOR"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Milli Savunma Bakanlığı bütçe görüşmelerinin buruk geçtiğini belirterek, "Çünkü birtakım psikolojik harekatlar yaşanıyor. Millileştirme projelerinde görevli subayların içeride olması nedeniyle, bu projelerin akamete uğradığını öğrenmekten üzüntü duyuyorum" dedi.

"İSTİFA EDEN ASKER SAYISI KABUL EDİLEBİLİR SINIRLAR İÇİNDE Mİ?"

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, füze ihalesinin Çin'li firmaya verilmesinin nedenini öğrenmek isteyerek, "Bu füzelere ihtiyaç var mı? Birileri Türkiye'ye füze atacak da biz de onlara mı atacağız? Füzeler savunma amaçlı değil, saldırı amaçlıdır. Hükümet hangi komşu ülkeye saldırı düşünüyor ve neden? Orduyu barış füzeleri ile donatın, savaşacak düşman yaratmazsan, füzelere de ihtiyacın kalmaz" ifadelerini kullandı. Tutuklu ve hükümlü askerlerin yanısıra ordudan kendi isteğiyle ayrılan askerler de olduğuna işaret eden Çam, "İstifa eden general, subay ve astsubay sayısı 13 bin 151. Bu sayısal durum sizce kabul edilebilir sınırlar içinde midir? Deniz Kuvvetleri'ndeki sıkıntının nedeni nedir?" diye sordu.

Çam, son 1.5 yılda kışlada 166 askerin öldüğüne dikkati çekerek, "Bu ölümlerin çoğunu intiharlar oluşturmaktadır, ancak bu intiharların da kuşkulu olduğu söylenmektedir" dedi. Çam, bu intiharların askeri savcılar tarafından değil, sivil savcılar tarafından araştırılması gerektiğini vurguladı.

"SİLAH YATIRIMI YAPAN AYAKTA KALAMAZ"

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, OYAK'ın öyle ya da şöyle bir kurum olmadığını ifade ederek, Sayıştay'ın OYAK'ı neden denetlemediğini sordu. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, OYAK'ın kanunla, hususi özel hukuk hükümlerine tabi olduğunu belirttti ve "siz, 'komisyon özel hukuk hükümlerine tabi olan her kuruluşu denetler' derseniz, amenna; o zaman gelir OYAK'ı denetleriz. OYAK hesap vermekten, soruşturulmaktan kaçmaz ama kanun böyle diyor, bu kanun değişene kadar da buna tabiyiz" dedi. Tekrar söz alan Zozani, "Orduya, silaha yatırım yapan ayakta kalmaz, Hitler de bitmişti" ifadesini kullandı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Lütfi Elvan ve Ak Parti'li komisyon üyeleri Zozani'ye, "Silahınız var mı?" diye sordu ancak Zozani bu soruya yanıt vermedi.

"ÇOK ÜZÜNTÜ DUYUYORUM"

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Çok üzüntü duyuyorum. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan buraya gelip komutanlığı temsil edebilecek nitelikli düzeyde personel kalmamış olacak ki kara kuvvetleri ağırlıklı bir kadro burada" diye konuştu. Çetin, konuşurken kendisine laf atan Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş'a, "Söz al konuş arkadaşım, senin yaşın kadar ben burada çalıştım" dedi.

"GENELKURMAY BAŞKANI'NI İÇERİ ATARKEN ÇOK MU MUTLUSUNUZ?"

AK Parti'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine ise Çetin, "Öç alma duygusuyla hareket ederek silahlı kuvvetleri... Ergenekon'da, Balyoz'da Türkiye Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin en üst kademesinde görev yapmış, Genelkurmay Başkanı'nı, kuvvet komutanlarını, general ve amirallerini içeri atarken, onları boş yere içeride süründürürken, çok mu mutlusunuz? Bundan zevk mi alıyorsunuz? Gerçekler doğrular acıtır, yaptığınız sağlıksız uygulamaları yüzünüze vurmamdan rahatsız olmayacaksınız" diye konuştu.

"UÇAKLARI POLİSLER Mİ KALDIRACAK?"

Astsubaylar arasında son günlerde huzursuzluk başladığını, kitlesel istifalar yaşandığını iddia eden Çetin, "Özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 132 subayın, pilotun istifa ettiği basında tartışıldı. Suriye ile savaşa kalkıştık. Bereket ABD çark etti de kurtulduk. Suriye ile savaşa gitseydiniz, polislerle mi savaşacaktık, uçakları polisler mi kaldıracaktı?" diye sordu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Asker Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement