19. Aspendos Opera ve Bale Festivali - Son Dakika
Güncel

19. Aspendos Opera ve Bale Festivali

19. Aspendos Opera ve Bale Festivali

19.Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali Antalya'da 14 Haziran tarihinde başlıyor.

13.06.2012 14:57

19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali Antalya'da 14 Haziran tarihinde başlıyor.

Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin tanıtım toplantısı Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Toplantıya Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürü Nilay Genç Çebi, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç katıldı.

Türk Devlet Opera ve Balesi'nin 65 yaşını kutladığını söyleyen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, bu kadar zaman diliminde birçok opera ve bale sanatçısının dünya sahnelerinde yer aldığını ve yurt dışında beğenildiğini söyledi.

Aspendos gibi iki bin yıllık antik bir tiyatroya sahip olmanın gururunu yaşadıklarını anlatan Gökmen, şöyle konuştu: "Aspendos dünyanın en iyi akustiğine sahip açık hava tiyatrosu. Dünyanın bir çok ülkesinde festivaller düzenleniyor ve antik mekanlar tanıtılıyor. Ancak, bu ülkelerin hiç birinde bu denli akustik imkanlar yok. Bunun değerini bilmek zorundayız. 19 yıl önce bunun farkına vardığımızda Uluslararası Opera ve Bale Festivalini başlattık ve dünyanın sayılı festivalleri arasına girdik."

Aspendos antik tiyatrosunun marka değerinin yeterince kullanılmadığını ifade eden Gökmen, yurt dışında kazanılan prestij kadar yurt içerisinde de tanıtılması gerektiğini savundu.

Turizm sektörü tarafından bunun fark edilmesi gerektiğini anlatan Gökmen, "Dünyada opera ve bale sanatı prestij simgesidir. Toplumların kültüründe en seçkin sanat dalıdır" dedi.

19. Aspendos Uluslararası Opera ve Balesi'nin bu yılki açılışının İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından yapılacağını kaydeden Gökmen, şunları söyledi: "Bu yıl açılışı 30. kuruluş yıldönümünü kutlayan İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Turandot' operası ile yapacağız. İzmir Devlet Opera ve Balesi yaklaşık 400 kişilik bir ekiple bu sahneyi sergileyecektir"

19 yıllık bir dönemde İzmir Devlet Opera ve Balesinin ilk defa böyle bir açılış gerçekleştireceğini söyleyen Gökmen, festivalin iki etapta yapılacağını belirtti. Eserde dünyaca ünlü iki opera sanatçısının da yer aldığını kaydeden Gökmen, eserde Çin prensesi Turandot'u Kazakistan'dan gelen konuk soprano Gülzat Daurbayev, 'Calaf' rolünü ise İtalyan tenor Rubens Pelizzari'nin seslendireceğini bildirdi.

14 Haziran'da başlayacak festival, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılacak aradan sonra Eylül ayında devam ederek en son 15 Eylül tarihinde Ankara Devlet Opera ve Balesinin düzenleyeceği "Tannhauser" operası ile kapanış yapacak.

Bilet satışlarında tur acentelerine yüzde 50 indirim yapıldığını söyleyen Gökmen, konuşmalarına şöyle devam etti: "Tek beklentimiz Antalya'nın yeteri kadar bu imkanı kullanabilmeleri ve sömürebilmesi. Opera ve balenin dili Rusça, İtalyanca ve Almanca olduğu için bütün operalarda Türkçe ve İngilizce yan yazı kullanacağız. Festivallere daha çok Alman, ondan sonra Rus ve diğer milletlerden olan seyirciler geliyor."

Festivallerde beklenen seyirci sayısına ulaşamadıklarını söyleyen Gökmen, "Gerçek anlamda sanat pahalıdır. Sanat bedeli yüksek bir olgudur. Ama sanatsız kalmanın bedeli daha yüksektir" dedi.

UG-HO-Y)

13.06.2012 14: 36: 17

TSI

NNNN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 19. Aspendos Opera ve Bale Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement