1 Mayıs Kutlamaları - Son Dakika
Güncel

1 Mayıs Kutlamaları

1 Mayıs Kutlamaları

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ile ilgili "Biz 1 Mayıs'ları obje olarak görür, alanları özneye dönüştürürsek, bu biraz 1 Mayıs'a da haksızlık olur" dedi.

30.04.2012 15:26

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ile ilgili "Biz 1 Mayıs'ları obje olarak görür, alanları özneye dönüştürürsek, bu biraz 1 Mayıs'a da haksızlık olur" dedi.

Hak-İş Başkanı Arslan, Memur-Sen yetkilileriyle birlikte Hak-İş Konfederasyonu'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Arslan, 1 Mayıs'ı, 6 konfederasyonun birlikte aynı alanda kutlaması için çalışma yürüttüklerini ancak bunda başarılı olunamadığına dikkat çekerek konfederasyonların kendi tercihleri, kırmızı çizgileri ve anlayışlarını bildiriye yansıtma çabasının ortak kutlamayı engellediğini söyledi.

Hak-İş ve Memur-Sen'in, bu tartışmaların ve birlikte hareket etmemenin sorumlusu ve tarafı olmadığını vurgulayan Arslan, KESK ve DİSK yetkililerinin, kendi bildirilerinin okunması ve okutturulması ısrarında bulunduğunu ifade ederek Hak-İş, Türk-İş, Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak esnek bir kutlama üzerinde anlaştıklarını kaydetti.

Hak-İş ve Memur-Sen'in Ankara'daki kutlamaları organize edeceğini belirten Arslan, şöyle konuştu: "Bu organizasyona Türk-İş ve Kamu-Sen destek verecek. Bursa'daki Türk-İş ve Kamu-Sen'in kutlamalarına Memur-Sen ve Hak-İş destek verecek. Ankara'daki bildiriyi Memur-Sen ve Hak-İş, Bursa'daki bildiriyi ise Türk-İş ve Kamu-Sen oluşturacak şeklinde bir uzlaşma yakaladık. Şu ana kadar bu uzlaşma sürüyor."

Arslan, Taksim Meydanı'nın anlamının farkında olduklarını ve 1 Mayıs 1977'deki olayların faillerinin ortaya çıkarılmaması ve hesap vermemelerinin kendilerini de üzdüğünü vurgulayarak şunları söyledi: "Eğer biz 1 Mayıs'ları obje olarak görür, alanları özneye dönüştürürsek, bu biraz 1 Mayıs'a da haksızlık olur. Biz birlik, mücadele, dayanışma gününün, bütün alanlarda kutlanabileceğini, bütün alanların bizim için Taksim kadar önemli olduğunu, bütün alanlarda 1 Mayıs kutlamalarının 1 Mayıs'tan herhangi bir

şey eksiltmeyeceğini hepimizin bilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

1 Mayıs ile ilgili hiçbir mekanın, özel bir kutsiyeti olamayacağını ve olmaması gerektiğini söyleyen Arslan, Taksim'de yaşananların işçi hareketi açısından üzüntü verici ve faillerinin yakalanamamasının bir sorun olduğunu söyledi.

Arslan, "Biz, birlik, mücadele, dayanışma günümüzü sadece Taksim'e ve sadece 1977'ye hapsedersek, açıkçası 1 Mayıs'a da, 1 Mayıs'ın ruhuna da 1 Mayıs'ın çalışanlar açısından anlamına da manasına da haksızlık ederiz" dedi. Arslan, onun için Hak-İş ve Memur-Sen'in, Ankara'ya gelecek olan örgütlerin dışında 81 ilde 1 Mayıs kutlamalarını kendi şartlarında, kendi programları çerçevesinde kutlayacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla sadece Tandoğan Meydanı, Kent Meydanı, Bursa, Taksim,

İstanbul değil, Hak-İş ve Memur-Sen için bütün Türkiye'deki alanlar 1 Mayıs alanıdır."

Arslan, Hak-İş ve Memur-Sen'in, sorunlarını, taleplerini, çözümlerini yüksek sesle ve net bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını ve bir şölen havasında dile getireceklerine dikkat çekerek şunları söyledi: "1 Mayıs'ları ne yazık ki panzerlerin, gaz bombalarının, polis coplarının ve maskelerinin görüntülerinden kurtarmak gibi bir görevimiz de var. Bunu, Türkiye'nin ve 1 Mayıs'ın normalleşmesine, Hak-İş ve Memur-Sen'in katkısı anlamında düşünüyoruz"

Dünyada, 1 Mayıs ile ilgili belli bir format bulunmadığını söyleyen Arslan, Hak-İş ve Memur-Sen'in kutlamaların formatında bir değişiklik yaptığını kaydederek kutlamalara, bütün siyasi partileri, Cumhurbaşkanını, Başbakanı, bakanları, bütün sivil toplum örgütlerini davet ettiklerini açıkladı.

Kutlamaların yarın saat 09.30'da Atatürk Kültür Merkezi önünde kortejle başlayacağını, Tandoğan Meydanı'nda ise çeşitli etkinlikler olacağını, konfederasyon başkanlarının konuşmalarının ardından Mustafa Ceceli'nin konser vereceğini açıklayan Arslan, "İnşallah, panzer, gaz bombası görüntülerinin dışında karanfil görüntülerinin öne çıktığı bir 1 Mayıs'ı birlikte gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Memur-Sen Basın Sekreteri Halit Ortaköy ise yaptığı konuşmada, medyanın 1 Mayıs haberlerinde, çatışma görüntüleri yerine, kutlamaların anlam ve önemini ön plana çıkartmaları yönündeki isteğini ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 1 Mayıs Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement