1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü - Son Dakika
Güncel

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Memur Sen Ankara İl Başkanı Kır: "Bazı sendikalar ile sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının ve siyasi çevrelerin Taksim dayatması 1 Mayıs'ı eski çatışmalı günlerine döndürme çabasından başka bir şey değildir" "Taksim dışında başka alanların bayram yerine çevrilmesi bir zafiyet değil, aksine kazanımdır.

01.05.2014 11:57

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, "Bazı  sendikalar ile sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının, ve siyasi çevrelerin Taksim dayatması 1 Mayıs'ı eski çatışmalı günlerine döndürme çabasından başka bir şey değildir" dedi.

Memur-Sen'e bağlı sendikalara üye bir grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında konfederasyon önünde toplanarak, Maltepe köprüsü altındaki parka yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Kır, bugünün işçilerin, kamu emekçilerinin, kamu emeklilerinin, işsizlerin, yoksulların, kadınların, gençlerin, engellilerin ezilenlerin, sömürülenlerin, sivil toplum kuruluşlarının, dünya mazlumlarının ve mağdurlarının seslerine ses verme günü olduğunu belirtti.

Kır, taşeronlaşmaya, düşük ücret politikasına, açlık sınırının altındaki asgari ücrete, esnek, güvencesiz ve kuralsız iş hayatına 'hayır' demek için alanlara çıktıklarını ifade etti.

1977'da Taksim'de öldürülen işçilerin katillerinin bulunmamasının devlet açısından zafiyet olduğunu ifade eden Kır, 1 Mayıs'ın 2008'de Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasının yasalaşmasının ve 2009'da resmi tatil ilan edilmesinin emek mücadelesi açısından çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Bu düzenlemelerden sonra 2011'de 1 Mayıs'ın Taksim'de olaysız bir şekilde coşkuyla kutlandığını anımsatan Kır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak onu takip eden yıllarda ve içinde bulunduğumuz yılda yeni yapılaşma yüzünden güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle, sembolik kutlamaların dışında Taksim mitingine izin verilmemiştir. Her yer Taksim, her yer bayram olsun. Gönül ister ki ne 'Taksim'de kutlatmam' diretmesi, ne de 'Taksim'den başka yerde kutlamam' dayatması olsun. Her yer Taksim, her yer bayram olsun. Ancak  Taksim dışında hiç bir alanda kutlama engeli bulunmamasına rağmen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı için bazı  sendikalar ile sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının ve siyasi çevrelerin Taksim  dayatması 1 Mayıs'ı eski çatışmalı günlerine döndürme çabasından başka bir şey değildir."

Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonlarıyla Türkiye'nin demokratik istikametini değiştiremeye çalışanların yine 1 Mayıs'ı toplu gerginlik atmosferine sürükleme gayreti içine girdiklerini ifade eden Kır, Memur-Sen olarak, ülkeye ve millete karşı kurulan komplolara asla boyun eğmeyeceklerini belirtti.

1 Mayıs'ın çatışma günü değil, bayram günü olması gerektiğini dile getiren Kır, "Taksim dışında başka alanların bayram yerine çevrilmesi bir zafiyet değil, aksine kazanımdır. Çünkü önemli olan 1 Mayıs'ın nerede kutlandığı değil, nasıl ve hangi amaçla kutlandığıdır" ifadelerini kullandı.

Kır, 1 Mayıs'a düşmanlık değil kardeşlik, çatışma değil kaynaşma, ayrışma değil birleşme hakim olması gerektiğini kaydetti. Adaletsiz gelir dağılımının çalışma barışını ve sosyal dengeyi bozduğunu aktaran Kır, önemli olanın fert başına düşen milli gelirin yüksekliği değil, var olan milli gelirin adalet ölçüsünde dağıtılıp dağıtılması olduğunu belirtti.

Grup, "TBMM demokratik, özgürlükçü, katılımcı sivil anayasa yapmıyorsa ne yapıyor?", "İşçinin alın teri kurumadan hakkını ver der Peygamberin. Başka söze gerek yok bu söz olsun rehberin" yazılı dövizleri taşıdılar ve "Kahrolsun işbirlikçi hainler", "Ne muhtıra ne darbe, milli irade" sloganları attılar. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement