Tusaf Başkanı Erhan Özmen: Un Sanayicileri Olarak Yeni Döneme Hazırız - Son Dakika
Ekonomi

Tusaf Başkanı Erhan Özmen: Un Sanayicileri Olarak Yeni Döneme Hazırız

Tusaf Başkanı Erhan Özmen: Un Sanayicileri Olarak Yeni Döneme Hazırız

Un, ekmek üretimi, ambalajlama konusunda son iki yıldır Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak hazırlanan yeni uygulamalarla ilgili süreç tamamlandı Un, ekmek üretimi, ambalajlama konusunda son iki yıldır Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak hazırlanan...

01.07.2013 14:19

Un, ekmek üretimi, ambalajlama konusunda son iki yıldır Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak hazırlanan yeni uygulamalarla ilgili süreç tamamlandı Un, ekmek üretimi, ambalajlama konusunda son iki yıldır Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak hazırlanan yeni uygulamalarla ilgili süreç tamamlandı. Gıda Katkıları Tebliği 1 Temmuz 2013, Un Tebliği ise 2 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, Katkı Maddeleri Tebliği ile yeni Un Tebliği'nin yürürlüğe girmesini değerlendirdi. Özmen, "Ekmek artık sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak" dedi. Bugüne kadar birçok tebliğ ile ekmeğin her açıdan yaşamsal bir besin kaynağı olarak üretilmesi ile ilgili altyapı hazırlandığını kaydeden Erhan Özmen, "Katkı Maddeleri Tebliği ve Un Tebliği ile de bu süreç sona ermiş oluyor. 2 Temmuz'dan itibaren satışa sunulacak unun ve ekmeğin her evresi sağlık kodlarına sahip olacak" şeklinde konuştu.

-"PROTEİN, B1 VİTAMİNİ VE LİF İHTİYACINI KARŞILAYACAK"-

Yeni üretilecek ekmekte lif, protein ve faydalı yağların oranı yükseleceğini, nişasta oranının ise azalacağını anlatan Özmen, 200 gram ekmek tüketildiğinde birçok besin kaynağının bir arada alınmış olacağını vurguladı. Ekmeğin tüm katkı maddelerden arındırılmış gerçek bir besin kaynağı olarak tüketileceğinin altını çizen Özmen, "Yeni ekmekten günde 200 gr tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35'i, proteinin yüzde 25'i, B1 vitamininin yüzde 66'sı, lif ihtiyacının yüzde 55'i karşılanmış olacak. Aynı zamanda, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacak.

-"UN SANAYİCİLERİ OLARAK YENİ DÖNEME HAZIRIZ"-

Son 2 yıldır süren bütün yasal altyapı çalışmalarıyla, ekmeğin üretiminden, satışına ve sunumuna kadar tüm evrelerinin sağlıklı hale getirildiğini hatırlatan Özmen, un sanayicileri olarak yeni döneme bilgi ve teknoloji olarak hazır olduklarını söyledi. Ekmeklik unun sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacağını açıklayan Özmen, "Ekmeklik un sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak. Buğday unları kendine özgü renk ve görünüşte olacak. Buğday unlarının en az yüzde 98'i 212 mikronluk, elekten geçirilecek. Buğday, çavdar ve arpadan hazırlanan enzim aktivitesi yüksek malt unu veya diğer malt ürünleri ile vital buğday glüteni, teknolojik amaçlarla buğday ununa gerektiği kadar katılabilecek. Aynı şekilde özel amaçlı buğday unlarına baklagil unları teknolojik amaçlarla gerektiği kadar eklenebilecek. Net un ağırlığı yüzde 14.5 nem esasına göre hesaplanacak" dedi.

-KATKI MADDELERİ ARTIK YOK-

Katkı Maddeleri Tebliğ ile bugüne kadar ekmek üretiminde kullanılan 17 katkı maddesinin tamamen üretimden kaldırılması sağlanacak. Bundan böyle ekmek katkı maddesi olarak sadece maya, tuz ve su kullanılacak. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tusaf Başkanı Erhan Özmen: Un Sanayicileri Olarak Yeni Döneme Hazırız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement