Türkiye'nin Güneş Atlası - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Güneş Atlası

Türkiye\'nin Güneş Atlası

Türkiye'nin Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası Çıkarıldı. Buna Göre Yıllık Elektrik Üretim Potansiyeli 380 Milyar Kwh.

10.05.2008 13:03

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası'nı çıkardıklarını, buna göre yıllık elektrik üretim potansiyelinin 380 milyar kWh (kilovatsaat) olduğunu bildirdi. Güler, buna karşılık güneş enerjisinden elektrik üretim maliyeti 20 cent gibi yüksek bir rakam olduğu için tüm potansiyelin değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Güler, Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında çalışmaları tamamlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası'nı tanıttı. Yatırımcının hangi alanda güneş enerjisi yatırımı yapabileceğine ilişkin verileri ortaya koyduklarını kaydeden Güler, atlasın; yerleşim bölgeleri, orman ve tarım arazileri, sulak alanlar, 3 dereceden büyük eğimli yerler, özel ve çevre koruma alanları, karayolları, demiryolları, limanlar çıkarılarak hazırlandığını ifade etti.

-TÜRKİYE ÜRETİMİNİN İKİ KATI POTANSİYEL-

Güneş radyasyonu yıllık metrekare başına 1650 kWh'den fazla olan yerlerin en iyi alanlar olarak alındığını belirten Güler, 4 bin 600 kilometrekare kullanılabilir alan belirlediklerini vurguladı. Tesis alanı olarak kullanılabilir alan oranını yüzde 25, güneş enerjisinden elektrik enerjisi dönüşüm verimini de yüzde 20 olarak aldıklarını ifade eden Güler, teknik potansiyeli yıllık 380 milyar kWh olarak belirlediklerini açıkladı. Türkiye'nin mevcut yıllık rakamının 190 milyar Kwh olduğuna işaret eden Güler, güneş enerjisi potansiyelinin 56 bin MW (megavat) kurulu gücünde bir doğalgaz çevrim santraline karşılık geldiğinin altını çizdi.

Atlasın yüzde 10 hata payı ile hazırlandığını söyleyen Güler, yalnızca Antalya merkez ilçede çatıların yüzde 80'ine güneş pili yerleştirilmesi durumunda 24,63 milyar kWh'lik potansiyel olduğunu belirtti. Bunun da 3 bin 630 MW'lık bir doğalgaz santralına denk olduğunu vurgulayan Hilmi Güler, "Bunun bırakın hepsini, 10'da 1'i olsa 2,6 milyar kWh eder. Şu ana kadar kullanmadığımız, ihmal ettiğimiz bir zenginlik bu. 2,6 milyar kWh, örneğin Kayseri'nin bir yıllık toplam tüketimine karşılık geliyor" diye konuştu.

-GÜNEŞ TARLALARI KURULACAK-

Güneş pillerinin çatılara kurulmasını, özellikle toplu konutlarda bu çalışmanın yapılmasını tasarladıklarını bildiren Güler, bunun için TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile de görüştüklerini ifade etti.

Güneş enerjisinin güneş pilleri ve termik sistemler olmak üzere iki dalda kullanılabildiğini anlatan Güler, güneş pillerinin; bahçe uygulaması, çatı uygulaması, odaklayıcı sistem, su pompajı, aydınlatma ve kiremit şeklinde güneş pili biçimlerinde değerlendirildiğini söyledi.

Termik sistemlerde büyük güneş tarlaları kurulduğunu kaydeden Güler, "Bundan sonra güneş tarlaları olacak, buna alışacaksınız" dedi.

-MALİYET YÜKSEK-

Güneş enerjisinde 380 milyar kWh'lik potansiyel olmasına karşın, maliyetler yüksek olduğu için hepsinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını da açıklayan Güler, "Giderek maliyeti düşen bir yapı var. Şu anda 20 cent'in (kWh başına) üzerinde. Almanya, İspanya bu enerjiyi yoğun olarak kullanıyor. Bizde daha fazla potansiyel var. Yenilenebilir Enerjisi Yasası ile bu yatırımlara 10 yıl alım garantisi verdik. Güneş pil ve santrallerinin Türkiye'de yapılmasını arzu ediyoruz" dedi.

Almanya, Hollanda, İspanya, ABD ile çalışmalarının olduğunu ifade eden Güler, kurumsal olarak da ODTÜ, TÜBİTAK ve Vestel'in bazı çalışmalar yaptığını söyledi.

-İTHAL EDİLECEK-

Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürü Kemal Büyükmıhçı da, güneş enerjisi üreten tesislerin ABD, İspanya, İsrail, İran, Japonya'da hem kurulup hem de işletildiğini ifade etti. Türkiye'de henüz sistemin olmadığını kaydeden Büyükmıhçı, "İçerdiği teknoloji çok yüksek bir teknoloji değil. Türkiye'de pekala imalatı yapılıp tesis kurulabilir. Ama ilk uygulamalar ithal edilecek tesisler olacak. Daha sonra yerli katkı oranı hızla artabilir" diye konuştu.

Öte yandan Enerji Bakanı Güler, elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesine ilişkin bir soru üzerine, 1 Temmuz'da başlayacak sistemin öne çekilmesinin mümkün olduğunu, sistemin fiyatları gerektiğinde yükselteceğini, gerektiğinde de düşüreceğini söyledi. Güler, petrolle ilgili bir soru üzerine de gelecek yıl Karadeniz'de beş ayrı sondaj gerçekleştireceklerini belirtti. (ANKA)

(YLD/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Güneş Atlası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement