Hazır Giyim Sektöründe Suriyelilerden Sonra Sıra Bangladeşlilerde - Son Dakika
Ekonomi

Hazır Giyim Sektöründe Suriyelilerden Sonra Sıra Bangladeşlilerde

Tekstil ve hazır giyim sektörü savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelileri düşük ücretlere çalıştırıyor. Sektör, şimdi de Bangladeşlilerin peşinde.

17.10.2014 15:35  Güncelleme: 16:22

Türkiye 'de işsizlik oranı çift haneye dayanırken, hazırgiyim sektörü savaştan kaçan Suriyelileri ucuza çalıştırmaya başladı. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Düz işçiye maliyet nedeniyle asgari ücretin üstünde maaş veremiyoruz. Daha önce Bangladeşli getirme planı vardı. Suriyelilerden sonra onlara da sıra gelecek." dedi.

'UCUZ İŞGÜCÜ'

Habertürk'ten Seçkin Ürey'in haberine göre Türkiye'de 3 milyona dayanan işsiz sayısında ve eylül ayı bütçesinde kendini gösteren Suriyeli göçmenler, tekstil ve hazırgiyim sektöründe 'ucuz işgücü' nedeniyle tercih nedeni oldu. Üstelik bu durum Suriyeliler ile de sınırlı kalacak gibi görünmüyor. Bangladeş'ten de ucuz işçi getirilmesi gündemde. Türkiye'deki işsizlik problemi ve Suriyeli göçmenlerle ilgili konuştuğumuz İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Suriyeli göçmenlerin Doğu'da istihdam bakımından sorun yarattığını kabul ediyorum. Ancak Marmara Bölgesi'nde bizim sektör bakımından önemli bir kaynak oluşturuyorlar, bölgeyi onlar kurtarıyor" diyerek sektördeki Suriyelilerin yoğunluğunu doğruladı.

SURİYELİ GÖÇMENLERİN ÇARESİZLİĞİ

Mevcut koşullarda Suriyeli işçilerin sektörün Batı'da yaşadığı istihdam ve maliyet darboğazını aşmayı sağladığını öne süren Tanrıverdi, "Göç dalgası başlamadan önce sektörde düz işçi bulunamadığı için Bangladeş'ten çalışan getirmek için planlama yapanlar vardı. Suriyeliler belli bir dönem sorunun aşılmasını sağlayacak. Sonrasında ise sıra er geç Bangladeşlilere gelecek." dedi. İşsizlikteki rekor yükselişe rağmen kendi sektörünün düz işçi bulmakta büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Tanrıverdi, "Biz de hizmet sektörü de düz işçiye asgari ücret veriyoruz. Bu yüzden fabrikada çalışmak yerine hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Fabrikada üstlerinin başlarının kirlenmesi ve makine başında durmak yerine hizmet sektöründe üniformalarıyla rahat koşulları tercih ediyorlar." diye konuştu.

BÖLGEDE YATIRIM KARARI SEÇİM SONRASINA KALIR

Kendi sektörleri için teşvik sisteminin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu kapsayan 6. Bölge'ye yatırım yapılmasına yönelik dizayn edildiğini söyleyen Tanrıverdi, "Son çıkan olaylardan sonra bölgede yeni yatırım kararı alınması için huzurun tekrar tam olarak sağlanmasının ardından 6 ay geçmesi beklenir. Seçimler de geliyor. Bu yüzden yatırım kararları seçim sonrasına kalır. Üretime artık Türkiye'nin her yerinde bölge ve sektör farkı olmadan destek verilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

BİR AVM'DE 5 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

İkitelli bölgesindeki Mall of İ stanbul'dan örnek veren Tanrıverdi, "Sadece orada 5 bin kişi çalışıyor" dedi. Neden daha fazla ücret vermedikleri sorumuza da Tanrıverdi, "Kalifiye eleman zaten dolgun ücret alıyor. Ancak düz işçilerde asgari ücretin üzerine çıkmak maliyeti kurtarmaz" yanıtını verdi.

Hazır Giyim Sektöründe Suriyelilerden Sonra Sıra Bangladeşlilerde
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Hazır Giyim Sektöründe Suriyelilerden Sonra Sıra Bangladeşlilerde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Hakan: BİZİM İNSANIMIZ ÜNLÜ BİR KOT MİLYONLARIN MÜDAVİMİ LEVİ'S GEÇENLERDE 1986 YILINDA KURDUĞU FABRİKAYI KAPATTI YÜZLERCE İSTİHDAM İŞSİZ KALDI NEYMİŞ MALİYET TÜRKİYE'DE YÜKSEKMİŞ BE SORMAZLARMI KARDEŞİM 200 TL'YE KOT SATIYONUZ MALİYETİ SEKTÖRÜN İÇİNDEN BİRİ OLARAK DİYORUM EN İYİ KUMAŞI KULLANIN TAŞLAMASI İŞCİ MALİYETİ 30 TL'Yİ GEÇMEZ SEN BUNU 6 KATINA SATIYON BENİM HALKIMI İŞSİZ BIRAKIYON ŞİMDİ BAKIN ÜRETİM YERİNE LEVİ'S UZAKDOĞU ÜLKELERİNDE TEK AMACI KOTUN MALİYETİNİ 5 -10 TL'YE DÜŞÜRMEK BE EL İNSAF 20 KATINA SATIYORSUNUZ BİZİM GENÇELRDE BU PARALARI VERİR BUNLARI PADİŞAH YAPAR ALMAYACAKSIN KARDEŞİM 12 0 Yanıtla

Advertisement