Mb Günleri İkiye Ayırdı(1) - Son Dakika
Ekonomi

Mb Günleri İkiye Ayırdı(1)

Mb Günleri İkiye Ayırdı(1)

Merkez Bankası Başkanı Başçı, iş günlerini "normal" ve istisnai" günler diye ikiye ayırdıklarını açıkladı Merkez Bankası Başkanı Başçı, iş günlerini "normal" ve istisnai" günler diye ikiye ayırdıklarını açıkladı.

28.12.2011 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Başçı, iş günlerini "normal" ve istisnai" günler diye ikiye ayırdıklarını açıkladı Merkez Bankası Başkanı Başçı, iş günlerini "normal" ve istisnai" günler diye ikiye ayırdıklarını açıkladı.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2011 yılı Aralık ayı meclis toplantısına katılan Başçı, burada yaptığı konuşmada, önceki gün gerçekleştirilen para ve kur politikasına ilişkin soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Bir sonraki kurul toplantısına kadar izlenecek politikaları açıklayan Başçı, buna göre "normal" ve "istisnai" günler diye ikiye ayrılan her bir gün için uygulanan faiz ve döviz politikasını belirledi. Başçı, normal günlerde döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon dolarına kadar kısmının karşılanırken, piyasaya doğrudan müdahale edilmeyeceğini söyledi. İstisnai günlerde ise döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon dolarından daha büyük bir kısmının, açıklanan sınırlar içinde kalmak kaydı ile karşılanacağını belirten Başçı, açıklanan sınırın 1 milyar 350 milyon dolar olduğunu ve bir sonraki döviz ihalesine kadar gerekli görülmesi halinde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesinin yapılabileceğini söyledi.

-"NORMAL GÜNLERDE FONLAMA 3-7 MİLYAR TL ARASINDA BELİRLENECEK"-

Başçı, normal günlerde fonlama stratejisinin ise 3 milyar TL ile 7 milyar TL arasında belirleneceğini, Cuma günleri açılacak 1 ay vadeli repo ihalelerinin geleneksel yönteme göre yapılacağını ve tutarın her bir ihale için 3 milyar TL düzeyinde belirleneceğini söyledi. Başçı, "Böylelikle dönemin sonunda toplam aylık vadeli fonlama tutarı 12 milyar TL düzeyine ulaşacaktır" dedi. Bu işlemlerin sonucunda dönem boyunca bankalar arası para piyasasında oluşan gecelik faiz oranlarının yüzde 8 ile yüzde 12 aralığında olduğunu belirten Başçı, bankaların MB'den yaptıkları fonlamanın, ağırlıklı ortalama maliyetinin ise yüzde 5,75 ile 8,50 aralığında gerçekleşmesinin sağlanacağını açıkladı.

-"İSTİSNAİ DURUMDA, POLİTİKA FAİZİNDEN FONLAMA YAPILMAYACAK"-

İstisnai günlerde fonlama stratejisini de açıklayan Başçı, politika faizinden fonlama yapılmayacağını, haftalık vadeli fonlamanın, aynı gün açılacak gün içi ihalede geleneksel ihale yöntemi ile yüzde 5,75 ten daha yüksek bir düzeyde oluşacak faiz oranından sağlanacağını söyledi. Başçı, yine istisnai günlerde fonlama stratejisi kapsamında, Cuma günleri yapılan bir ay vadeli fonlamaya devam edileceğini bildirdi. Başçı, hangi günün normal, hangisinin istisnai olacağına ilişkin olarak, "Bunu bize bırakın" dedi.(ANKA/DEVAM)

(HMD/ÖMR) - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Mb Günleri İkiye Ayırdı(1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement