Mali Müşavirler Muhasebe Haftası'nda Siyahlara Büründü - Son Dakika
Ekonomi

Mali Müşavirler Muhasebe Haftası'nda Siyahlara Büründü

Mali Müşavirler Muhasebe Haftası\'nda Siyahlara Büründü

Taksim'de beş bin dolayındaki mali müşavir siyahlar giyerek, "Angaryalara Hayır" sloganlarıyla sorunlarına dikkat çekti Muhasebe Haftası nedeniyle yaklaşık 5 bin mali müşavir İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde buluşarak "Angaryalara Hayır"...

01.03.2013 13:54

Taksim'de beş bin dolayındaki mali müşavir siyahlar giyerek, "Angaryalara Hayır" sloganlarıyla sorunlarına dikkat çekti Muhasebe Haftası nedeniyle yaklaşık 5 bin mali müşavir İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde buluşarak "Angaryalara Hayır" pankartları ve siyahlar giyerek sorunlarına dikkat çekti. Taksim'den Tünel'e kadar protesto yürüyüşü yapan mali müşavirler, özellikle Kamu Gözetimi Kurumu'nun Türkiye ekonomisinin geleceğini ipotek altına aldığını ve işletmelerin bağımsız denetiminde işlerini zorlaştırarak, kendilerini devre dışı bırakmaya çalıştığını savundu.

Türkiye'de 23 yıldır kutlanan Muhasebe Haftası nedeniyle Taksim'de bir basın açıklaması yapan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye genelinde sayıları 100 bine yaklaşan meslektaşlarının sıkıntılı günler geçirdiğini açıkladı. Arıkan meslektaşlarının ağır iş yüküyle boğuştuğunu, sorumluluğu büyük mesleklerinde yaşanan son gelişmelerle ise adeta hayatta kalma mücadelesi verildiğini dile getirdi.

Arıkan açıklamasında, angaryaların bitmesi ve mesleki geleceğin karartılmaması talep edilen bir ortamda, özellikle Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) yayınladığı Bağımsız Denetim Yönetmeliği ile adeta Türkiye'nin geleceğini de ipotek altına alan bir yaklaşım sergilendiğini belirtti.

KGK yönetmeliğiyle ekonomin kayıt dışılığa itildiğini ve Türkiye'deki yarım milyonu aşkın işletmenin bağımsız denetimi yapmaya aday, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere büyük zorluklar çıkarıldığını vurgulayan Arıkan şöyle konuştu:

"Rekabet, şeffaflık ve denetlenebilirlik anlamında çok önemli olan bağımsız denetimde dramatik bir aşamaya gelindi. Mali İdare ve KGK nezdinde yaptığımız pek çok girişimimize karşın, kamuoyuna açıklanan mesleki taleplerimiz hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Mesleğimiz ve meslek örgütümüzü sistemli bir şekilde dışlama, yok sayma yaklaşımı var."

-"BAĞIMSIZ DENETİM EĞİTİMLERİNİ BİLE YOK SAYIYOR"-

KGK'nın hem İSMMMO, hem de mesleğin çatı örgütü TÜRMOB'un Türkiye genelinde 45 bin meslektaşa verdiği Bağımsız Denetim eğitimlerini bile yok saydığını anımsatan Arıkan, "Oysa bugün meslektaşlarımıza, denetçi olabilmeleri için maliyeti milyonlarla ifade edilebilecek ikinci bir eğitim dayatılıyor. Meslektaşlarımızın ve ülkemizin kaynakları bu kadar kolay heba edilemez. Görüyoruz ki, yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç var" diye konuştu.

-"BAĞIMSIZ DENETİM VAZGEÇİLEMEZ"-

Kayıt dışı ve denetlenemeyen bir ekonominin; yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet, haksız rekabet, yoksulluk, işsizlik gibi yıkıcı sorunlarla karşılaşacağı uyarısında bulunan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan kayıt dışı ile mücadelede "bağımsız denetim"in vazgeçilemez olduğunu, 100 bine yaklaşan meslek mensubunun denetim tecrübesinden yararlanılması gerektiğine vurgu yaptı.

"Büyük bir birikim ve denetime aday meslektaşlarım ortadayken, birkaç özel girişim ya da iki elin parmaklarını geçmeyecek denetim firmaları aracılığıyla bağımsız denetimden beklenen faydayı sağlamak mümkün değildir" diyen Arıkan, mesleğin daha önce de dile getirilen sorunlarına olumlu yaklaşım gösterilmesiyle Türkiye'nin de bundan kazançlı çıkacağını söyledi.

Meslektaşlarının mali idare ile mükellef arasında köprü görevinde bulunduğunu anımsatan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, muhasebe camiasının hayati bulduğu diğer mesleki sorun ve taleplerini ise maddeler halinde şöyle açıkladı:

"Mesleki angaryalar kaldırılmalı, başta 5'e/4 olmak üzere anti demokratik maddeler değiştirilmeli. Sınav mağdurlarına ek sınav hakkı verilmeli.Bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezaları sonlanmalı. Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılmalı. Denetim sürecinde; yetki belgeleri ve ruhsat harç bedelleri kaldırılmalı. E-beyanname şifresi mükellefe değil, meslek mensuplarına verilmeli. Beyannamelerin imzalanmasıyla ilgili parasal sınırlamalar bitmeli.

Beyanname verme süreleri yeniden düzenlenme ve buna göre; Geçici vergi beyannamesi ayın 14'ünden 20'sine,KDV beyannamesi ayın 24'ünden 29'una,Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi ayın 25'inden 29'una çekilmeli. Son dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmalı, KDV ve Muhtasar beyannamesi birleştirilmeli. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı. Serbest meslek uygulamasında Gelir KDV çelişkisi düzeltilmeli. Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütüne bırakılmalı. Yeni TKK'ya göre yevmiye defterlerinin kapanış onayı haziran ayına çekilmeli. Bakanlık vesayetine son verilmeli. Nispi temsil seçim sistemi kaldırılmalı."

-"ÖRGÜTLER SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"-

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan Türkiye'de meslek örgütlerine olan yaklaşımlara dikkat çekerek, "Birçok meslek odasında yakın geçmişte yaşananlar ve halen, TMMOB, Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere yapılan müdahalelerle örgütler sindirilmeye, etkisizleştirilmeye çalışılıyor. İSMMMO olarak akademik demokratik meslek örgütleri arasındaki dayanışmanın artırılması gereğine inanıyoruz" dedi.

-TALEPLER-

Arıkan düzeltilmesini istedikleri Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nde meslek camiasının taleplerini ise beş maddede şöyle dile getirdi:

"-Denetim yapacak serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere sınav zorunluluğu getirilmemeli.

-Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli, gerekli durumlarda "Birliğimizle işbirliği" yapılmalı.

-Unvanlar arasında ayrımcılık yapılmamalı ve eşit davranılmalı.

-TÜRMOB eğitimleri kabul edilmeli.

-Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yetkiler kullanmasından vazgeçmeli.

-Paydaşların katılımına ve denetimine açık bir yönetim tarzı sergilemeli." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Mali Müşavirler Muhasebe Haftası'nda Siyahlara Büründü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement