Kanolaya Hücum - Son Dakika
Ekonomi

Kanolaya Hücum

Kanolaya Hücum

Türkiye'de Kanola Yağının Üretimi ve Tüketiminde Müthiş Bir Patlama Yaşanıyor.

22.07.2009 12:07

Türkiye'de kanola yağının üretimi ve tüketiminde müthiş bir patlama yaşanıyor.

Aymar İcra Kurulu Başkanı Nihat Özyurt, kanolaya yaklaşık 5 milyon dolar yatırım yapan Aymar'ın öncü çalışmaları sonucunda bu sene, Türkiye'de kanola yağı üretiminin geçen seneye oranla yüzde 300, tüketiminin ise yüzde 500 arttığını belirtti.

Nihat Özyurt, yaptığı yazılı açıklamada, kanolanın, Türkiye'nin her yöresinde, her türlü iklim şartında yetişebilen özel bir bitki olduğunu, yılda iki kez hasat yapılabildiği için hem çiftçinin hem de sanayicinin yüzünü güldürdüğünü vurguladı.

Kanola yağının diğer sıvı yağlara oranla ekonomik olmasının yanında sağlıklı bir yağ olduğunu ve Türk Kalp Vakfı tarafından desteklendiğini ifade eden Özyurt, tüm bu nedenlerden dolayı kanola yağına bir buçuk sene içinde ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Özyurt, “Kanolaya yaklaşık olarak 5 milyon dolar yatırım yapan Aymar'ın öncü çalışmaları sonucunda, bu sene Türkiye'de kanola üretimi geçen seneye oranla yüzde 300, tüketimi ise yüzde 500 arttı” dedi.

Kanola yağının üretiminin, önümüzdeki sene yurt genelinde daha fazla artacağına inandığını belirten Özyurt, şunları kaydetti:

“Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nden edindiğimiz verilere göre, dünyada kanola yağı üretimi 2002'de 12,2 milyon ton iken, 2008'de 20 milyon ton oldu. Türkiye'de ise 1998-2008 arası 10 yıllık dönemde ayçiçeği yağı tüketimi yüzde 22 artmış iken, kanola tüketimi yüzde 5 bin 200 arttı. 2008'de mısır yağı 91 bin ton tüketilirken kanola yağı 104 bin ton tüketilerek ilk kez mısır yağı tüketimini geçti. Geçen sene kanola tüketimi 20 bin ton iken bu sene 104 bin tona yükseldi. 104 bin tonun ise yüzde 40'ı Aymar'a ait. Bu rakamın önümüzdeki sene yüzde 50'ye çıkacağına inanıyoruz.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kanolaya Hücum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement