Kalıntı Sorununa Eğitimli Çözüm - Son Dakika
Ekonomi

Kalıntı Sorununa Eğitimli Çözüm

Kalıntı Sorununa Eğitimli Çözüm

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarı olan Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde ilaç kalıntısı sorununu çözmek için 'kültürel ve biyolojik mücadele' çalışması başlattı.

23.02.2013 11:19

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarı olan Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde ilaç kalıntısı sorununu çözmek için 'kültürel ve biyolojik mücadele' çalışması başlattı. Pilot uygulamanın Mavikent ve Beykonak beldelerinde yapıldığı proje kapsamında 80 üreticiye 1 yıl süreyle 'kültürel ve biyolojik' mücadele eğitimi verilecek. Hedef, sebze ve meyvede 'sıfır' kalıntı.

Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinin başında yer alan sebze ve meyvedeki ilaç kalıntısı sorununa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kesin çözüm getirmek için düğmeye bastı. Bakanlık, Kumluca'da 'Örtü Altı Sebzeciliği ve Bağlarda Entegre Mücadele ve Entegre Ürün Yönetmenliği Uygulanması Projesi' kapsamında zararlılarla mücadelede kimyasal ilaç kullanımını en aza indirmek amacıyla kültürel ve biyolojik mücadelenin uygulanması için çalışma başlattı.

KALINTI SORUNU BİTECEK

İlaç kalıntısı sorununu ortadan kaldıracak projenin çalışmaları, pilot bölge ilan edilen ilçeye bağlı Mavikent ve Beykonak beldelerinde başladı. Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün denetiminde sürdürülen projeyle kimyasal ilaç kullanımı yerine zararlılarla mücadelede alternatif çözümler sunulacak. Böylelikle bölgenin geçim kaynağı ve ihracattın önemli kalemlerinden özellikle domates ve biberde sorun olan kalıntı problemi çözüme kavuşturulacak.

BİYOLOJİK MÜCADELE ÖZENDİRİLECEK

Projenin amacının üreticilerin en az düzeyde kimyasal ilaç kullanımını sağlamak olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Adem Aydın, proje kapsamında çiftçilere verilecek eğitimle kültürel ve biyolojik mücadelenin özendirilmesinin sağlanacağını söyledi. Projenin ilk aşamada Beykonak ve Mavikent beldelerinde 700 dekar alanda 80 çiftçinin katılımıyla uygulanacağını kaydeden Aydın, ziraat mühendislerinin uygulama yapılacak seraları tespit çalışmalarına başlandığını vurguladı.

PROJE BİR YIL SÜRECEK

Yaklaşık 1 yıl sürecek proje kapsamında ilk etapta gönüllü olan 80 çiftçinin bilinçlendirilmesi için seminer ve eğitim çalışmaları yapılacağını aktaran Aydın, ziraat mühendislerinin daha sonra uygulama yapılan seraların kontrol ve denetimini yapacağına değindi.

Projenin başarıya ulaşması için üreticilerle koordineli çalışacaklarına işaret eden Adem Aydın, "Mühendisler numune takibi, üretim safhalarında karşılaşılan zararlılarla mücadele yöntemlerinin nasıl uygulandığı, kimyasalların en aza indirilmesi için uygulanan metotlar an be an takip edilerek kayda alacak. Buradan aldığımız sonuçları genele yayacağız" dedi.

ÜRETİCİLER DESTEK VERDİ

Projeye gönüllü katılan üreticilerden İsmet Bodur ise son 2 yıldır kimyasal ilaç yerine biyolojik mücadele yöntemini kullandığını ve başarılı sonuçlar aldığını kaydetti. Kalıntı problemi nedeniyle pazar bulmakta sıkıntı yaşadıklarına vurgu yapan Bodur, bu nedenle çiftçilerin zararlılarla mücadelede daha bilinçli davrandığını söyledi. Biyolojik mücadele yönetimi sayesinde ürünlerin kimyasal etkilerden korunduğunu belirten Bodur, "Topladığımız ürünü gönül rahatlığıyla pazarlayabilme imkanı buluyoruz. Bu tür projeler yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu tescillenmesi açısından önemli" diye konuştu. - Antalya/ Kumluca

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kalıntı Sorununa Eğitimli Çözüm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement