Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak - Son Dakika
Ekonomi

Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak

Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili dünyaca ünlü banka Goldman Sachs tarafından dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Analistler sonuçlar konusunda bir belirsizlik olmadığı sürece pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlerin Türk lirası üzerinde pozitif bir etki yapacağına inanıyor.

29.03.2024 15:09  Güncelleme: 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Goldman Sachs analistleri, bu ay döviz talebinin canlanması nedeniyle Türk lirası üzerindeki baskının arttığı bir ortamda, bu pazar İstanbul'da yapılacak seçimlerin TL üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyor. Kevin Daly liderliğindeki analistler, "Sonuçlara İstanbul'da ya da diğer büyük şehirlerde itiraz edilmemesi durumunda Türk lirası için olumlu olacaktır" dedi.

İSTANBUL YARIŞI YAKINDAN İZLENİYOR

31 Mart'ta yapılacak seçimlerde özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı kritik görülüyor. CHP'den Ekrem İmamoğlu ve AK Parti'den Murat Kurum'un yarıştığı seçimlerin olası sonuçlarını yatırımcılar da takip ediyor. İstanbul'daki yarış, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki siyasi mücadelenin sembolü olduğu için piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYORLAR

Goldman analistleri seçim sonucunun mevcut para ve maliye politikalarında bir değişikliğe neden olacağını düşünmedikleri görüşünde. Analistler, seçimlerden sonra rezervler ve lira üzerindeki baskının azalmasını beklediklerini belirtti ve Merkez Bankası'nın sıkı politikayı sürdüreceğini açıkladı. Geçtiğimiz ay enflasyonun beklenenden daha kötü çıkması, bu yıl dolar karşısında değerinin yüzde 9'unu kaybeden Türk lirası üzerindeki baskıyı artırdı. Ayrıca seçim sonrası TL'nin keskin bir değer kaybıyla karşı karşıya kalabileceği beklentileri de döviz talebini yükseltmişti.

Seçimlerden sonra liranın keskin bir değer kaybıyla karşı karşıya kalabileceği endişelerinin arttığını belirten uzmanlar, Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı 500 baz puanlık sürpriz faiz artışının "böyle bir devalüasyonun olası olmadığına dair güçlü bir sinyal gönderdiğini" söyledi.

Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak

Son Dakika Ekonomi Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Oktay KUŞÇU: Vadeli mevduat faizleri enflasyonun çok altında ülkede birçok insan zaten faize karşı bu durumda insanlar neden faizi seçsin? Parası değer kaybetsin diye mi? Mevduat faizleri %90 civarı olması lazım ki insanlar faize geçsin yoksa dolar her türlü yükselir bu faiz oranıyla dolar durduramazlar! 18 16 Yanıtla
  • ahmet bayrak: Ben faize para yatırmam. Ama bu faizlere düşük demek ya kötü niyet ya da pek birşey bilmeme göstergesi. Yılın ikinci yarısı baz etkisinin de olumlu etkisiyle enflasyonda sert düşüş görülür. Bence altın ve dolara para yatiranlar 2001 -2008 dönemini tekrar yaşayabilirler. 2 11 Yanıtla

Advertisement