"Şakayık Çiçeğinin Ana Vatanı Türkiye" - Son Dakika
Ekonomi

"Şakayık Çiçeğinin Ana Vatanı Türkiye"

"Şakayık Çiçeğinin Ana Vatanı Türkiye"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, EXPO2016 Antalya etkinliğinin sembol çiçeği olarak seçilen 'şakayık'ın ana vatanının Türkiye olduğunu bildirdi.

10.07.2013 13:46  Güncelleme: 10:17

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Expo2016 Antalya etkinliğinin sembol çiçeği olarak seçilen "şakayık"ın ana vatanının Türkiye olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "şakayık"ın, endemik olması, üretim kolaylığı, görsel zenginliği, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı, ıslah çalışmalarına uygunluğu, farklı türlerinin bulunması, Türk kültürü ve tarihinde yerinin bulunması, Antalya'yı temsil etmesi gibi özellikler dikkate alınarak Expo2016 Antalya'nın sembol çiçeği olarak belirlendiği ifade edildi.

Sembol çiçeğin belirlenmesi amacıyla oluşturulan 3 bağımsız kurulun 16 çiçeği yönetim kuruluna önerdiği hatırlatılan açıklamada, yönetim kurulunun da ön elemenin ardından 4 çiçeği (şakayık, yabani karanfil, yabani menekşe ve papatya) belirlediği ve üyelerin onayına sunulduktan sonra kriterlere en uygun olanının şakayık olduğunun belirlendiği vurgulandı.

Türkiye'nin değişik yörelerinde yaban gülü, dağ gülü, kan çiçeği, bocur, atlas gibi değişik isimlerle bilinen şakayıkın, Türkiye coğrafyasında 9 türü bulunduğu belirtilerek, ana gen merkezi Türkiye olan şakayıkın 4 çeşidinin de tescilinin yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Expo2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayıkın ana vatanının Türkiye olduğunun altı çizilerek, endemik bir bitki olan ve latince adı Paeonica Turcica olan çiçeğin sadece Antalya, Burdur ve Denizli florasında bulunduğu belirtildi.

Saray bitkisi olarak da bilinen çiçeğin, tarihte çini işlemeciliğinde, oymacılık ve süsleme sanatlarında motif olarak kullanıldığı ifade edilen açıklamada, İstanbul Sultan Ahmed Camii'nde kullanılan çinilerde şakayık motiflerinin yer aldığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şakayık üzerinden bir süredir yapılan akıl almaz beyanlar, gerçek dışı ve ciddiyetten uzaktır. Ülke tarihinde ilk defa gerçekleştirilecek olan Expo'nun, daha başlangıç aşamasında kötü bir görüntüye dönüştürülme çabalarını anlamakta zorluk çekmekteyiz. Antalya, Burdur ve Denizli yöresinin çiçeği olan şakayıkın "Resmen Çin'in sembolü" olarak adlandırılması insafsızlığın ötesinde cahilliktir, bilgisizliktir. Kimi üniversite hocalarının da bu konudaki açıklamaları, bilimsel kimlikleri ile bağdaşmamaktadır. Gerçekleri bilmeden ve öğrenme zahmeti dahi gösterilmeden masa başında yapılan yorumların; ülkemiz tarihi ve turizmi açısından önemli bir fırsat olan Expo2016 Antalya botanik fuarına zarardan başka bir katkısı olmayacaktır. Ülke menfaatlerini bahane ederek görüş sarfedenlerin Türkiye'nin menfaatlerini nasıl baltaladıklarını artık görmeleri gerekmektedir. Art niyetli ve önyargılı bu tür düşüncelerin toplum nezdinde itibar görmeyeceği açıktır. İnsanların kafalarını karıştırmaya yönelik bu tür girişimler milletimizin vicdanında asla yer edinemeyecektir." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Şakayık Çiçeğinin Ana Vatanı Türkiye' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement