?enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci (3/son): Doğalgaz ve Elektriğe Ocak'ta Zam Yok - Son Dakika
Ekonomi

?enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci (3/son): Doğalgaz ve Elektriğe Ocak'ta Zam Yok

?enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci (3/son): Doğalgaz ve Elektriğe Ocak\'ta Zam Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi.

13.12.2012 18:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi. Kilci, "Aralığın 13'teyiz, 1 Ocak'ta zam yapmak için hesabın kitabın bugün ortaya çıkması gerek. Son geçtiğimiz 3 ayın hesapları Ocak'ta zam yapmayı ortaya koymuyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Merkezi'nde EMD üyeleriyle bir araya geldi. Petrol Piyasası Kanun'u ve LNG Piyasası Kanunu'nda gözden geçirme çalışmalarına başladıklarını aktaran Kilci, "Bu çalışmalarda EPDK'nın ve yerel idarelerin görev ve sorumluluklarını yeniden tanımlayan bakanlığın biraz daha taraf olduğu bir yapı kurgulayacak şekilde bu iki piyasa kanunu da zamanla gözden geçirmiş olacağız. Burada da önemli değişiklikler yapmayı planlıyoruz" dedi.

-OSB'LERİN GAZ İHTİYACINI KARŞILADIK-

Bir gazetecinin OSB'lere Rusya'dan gelecek gazın iletilememesi ve bunun sonucunda doğalgaz sıkıntısının yaşanıp yaşanmayacağını sorması üzerine Kilci, "Bazı OSB'lerin gaz alamadığına ilişkin haberler bize de geldi. Araştırdığımızda bir tür yanlış anlamanın ve mükerrerliğin olduğunu gördük. Gaz alamadığını söyleyen bütün OSB'lerin taleplerini aldık. Aynı gün içerisinde OSB'lerin gaz ihtiyacını karşıladık. Şu anda gaz alamadım diyen hiç kimse olduğunu düşünmüyorum. Varsa bugün BOTAŞ'a gidip rahatlıkla sözleşme imzalayabilir" dedi.

-YENİ BİR KONTRAT SÖZ KONUSU DEĞİL-

Kilci, mevcut kontratların üzerine yeni bir kontrat koyulmasının bu yıl itibariyle söz konusu olmadığını belirterek, 2013 yılında gerek tüketim tahminlerinin gerekse mevcut kontratların tüketimi rahatlıkla karşılayabileceğini gösterdiğini söyledi. 2014 yılında bu durumda bir değişikliğin olabileceğini belirten Kilci, "Her şeyden önemlisi 2014'te 4 milyar metreküplük Cezayir kontratının yenilenmesi gerekecek. Bunun yerine yeni bir şey koymamız lazım. Azeri gazında bir artış söz konusu olabilir ama şu an için 2013 yılı planında kontrat bazında herhangi bir, bırakın gaz sıkıntısını, gaz sıkıntısı izlenimine dair müsaade etmeyecek şekilde planladık" ifadelerini kullandı.

-2012 YILINDA 48.5 MİLYAR METREKÜP GAZ TÜKETİLMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ-

Müsteşar Kilci, 2012 yılında 48.5 milyar metreküp gaz tüketilmesinin öngörüldüğünü söyledi. 2013 yılında bu miktarın bir miktar artmasını beklediklerini kaydeden Kilci, "Hava şartları bu konuda çok etkileyici. Geçen yıla göre hava şartları daha ılımlı seyrediyor" dedi.

-KUZEY IRAK'TAKİ KAYNAKLARA TÜRKİYE KAYITSIZ KALMAYACAKTIR-

Kilci, Türkiye'nin doğalgaz pazarında çeşitliliği sağlaması açısından Kuzey Irak'taki ve Irak'taki doğalgaz rezervlerinin önemli olduğuna işaret ederek, bunların yanı sıra Ege ve Akdeniz'de mutlaka LNG terminallerinin olması gerektiğini söyledi. Kilci, Kuzey Irak'ın fosil kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafya olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu kaynaklara kayıtsız kalamayacağını ifade etti. Kilci, "Irak'ın bütünlüğü korunarak bu kaynakların sadece Türkiye'ye değil, Türkiye üzerinden başka pazarlara aktarılması söz konusu" dedi.

-NABUCCO'YU İLK TERK EDEN BİZ OLMAYACAĞIZ-

Nabucco projesinin biraz yavaş gittiğini söyleyen Kilci, "Nabucco'nun en önemli ortaklarından bir tanesi Türkiye. Biz bu projeyi erken terk edenlerden bir tanesi asla olmayacağız. Hatta Türkiye'nin konusu itibariyle bir çok LNG, Güney Akım gibi bir çok proje gündeme geliyor. Ama biz Nabucco konusunda üzerimize düşeni biraz fazlasıyla yapıyoruz. Ama 6 ortaklı bir proje olduğu için ne yaparsak yapalım belli bir hızı aşması zor. Birileri çekilirse tabi bizde başkalarını sırtımızda taşımaz zorunda değiliz tabi öyle bir durum olursa çekilmek durumunda kalırız tabi. Ama bu projeyi ilk terk eden biz olmayacağız" ifadelerini kullandı.

-OCAK'TA DOĞALGAZA VE ELEKTRİĞE ZAM YOK-

Kilci, Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi. Kilci, "Aralığın 13'teyiz, 1 Ocak'ta zam yapmak için hesabın kitabın bugün ortaya çıkması gerek. Son geçtiğimiz 3 ayın hesapları Ocak'ta zam yapmayı ortaya koymuyor" dedi.

-2. NÜKLEER SANTRALDE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAK İSTİYORUZ-

EÜAŞ'ın Sinop'taki nükleer santralde azınlık ortağı olmasının söz konusu olduğunu belirten Kilci, "Yüzde 50'nin altında bir oran. Bu oranın karşılığında da sermaye yükümlüğünü yerine getirmesi gerekecek" dedi. Kilci, 2. nükleer projede ellerini taşın altına koymak istediklerini dile getirerek, "Bu projede kamunun ve Türk özel sektörünün olması gerekiyor. 3'üncüyü kendimiz veya daha fazla kendimiz yapalım. 4'üncüyü hep kendimiz yapalım. EÜAŞ'la birlikte uluslararası bir şirketin bir konsorsiyum gerçekleştirecek yapacağı bir model öngörüyoruz. Bizim için önemli olan doğru partneri bulup bu projeyi hayata geçirmeliyiz. Şu anda yeni ortaklarla görüşmüyoruz, ülkelerle görüşüyoruz. Çin, Kore, Japonya ile görüşüyoruz" şeklinde konuştu.(ANKA/SON)

(EBR/OE) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi ?enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci (3/son): Doğalgaz ve Elektriğe Ocak'ta Zam Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement