Dünya Kalkınma Raporu Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Kalkınma Raporu Tanıtım Toplantısı

Dünya Kalkınma Raporu Tanıtım Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, 2008 yılı ekim ayından bu yana uygulanan teşviklerden, yaklaşık 1 milyon 200 bin iş yeriyle 8,4 milyon sigortalının faydalandığını bildirdi.

28.02.2013 12:56

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, 2008 yılı ekim ayından bu yana uygulanan teşviklerden, yaklaşık 1 milyon 200 bin iş yeriyle 8,4 milyon sigortalının faydalandığını bildirdi.

Etyemez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliğinde düzenlenen, "Dünya Kalkınma Raporu: İşler 2013" konulu tanıtım toplantısına katıldı.

İstihdamın, bütün ülkeler için temel politika hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Etyemez, "Sosyal barışın muhafaza edilmesi, çalışma yaşındaki her insanın, insana yaraşır şartlarda istihdam edilebilmesi ile doğrudan ilişkilidir" dedi.

İş kavramının basit bir çalışma fiilinden çok daha fazla hususu ifade ettiğine dikkati çeken Etyemez, işin, insan için hayatını idame ettirme, kendisini ifade etme, toplumda saygı görme kendisiyle ailesine bir gelecek oluşturma aracı olduğunu söyledi.

İstihdam konusunun iki farklı açıdan ele alınması gerektiğini dile getiren Etyemez, "Bir taraftan, özellikle kriz dönemlerinde, işi olanların işlerini kaybetmelerine karşı çare aranırken diğer taraftan iş gücüne yeni katılacaklar, özellikle gençler için yeni işler oluşturulması hedeflenmektedir" dedi.

Dünya Bankası'nın "İşler" raporuyla, bu çok boyutlu ve karmaşık konuyu dünya ölçeğinde fotoğraflayan bir çalışmaya imza attığını belirten Etyemez, raporun hükümetler ve uluslararası kuruluşlara referans olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

-Dünyada 3,1 milyar kişi iş sahibi-

Raporda, dünyada 3,1 milyar kişinin iş sahibi olduğu, bunlardan 1,6 milyarının ücretli, diğer kısmın da düzenli geliri olmaksızın tarım işleri veya kendi adına çalıştığının belirtildiğini bildiren Etyemez, yine rapora göre yaklaşık 2 milyar insanın da iş gücüne katılmadığını söyledi.

Raporda, dünyadaki bugünkü istihdam oranının muhafaza edilebilmesi için önümüzdeki 15 yılda 600 milyon yeni iş oluşturulmasının zorunluluğuna değinildiğini kaydeden Etyemez, "Rapora göre, 115 milyon çocuk tehlikeli koşullarda, 21 milyon kişi ise zorla çalıştırılıyor. Bütün bu veriler, işsizlik ve çalışma şartlarının dünyanın önemli sorunlarından biri olduğunu gözler önüne seriyor" dedi.

Her yıl işsizler ordusuna yenilerin eklenmesinden kaynaklı başka sorunların da ortaya çıkabildiğini belirten Etyemez, Tunus'ta işsiz bir gencin tetiklediği olayların, ülkede iktidarın değişmesine neden olmasının buna en güzel örnek olduğunu söyledi.

İstihdam ve işsizliğin ülkelerin sınırlarını aşan sorunlar haline geldiğini vurgulayan Etyemez, yine raporda, dünya nüfusunun yüzde 3'ünün başka ülkelere göç ettiği, bazı ülkelerde de göçmen nüfusunun yüzde 60'lara dayandığı bilgisine yer verildiğini kaydetti.

-"Politikalarımız takdirle karşılanıyor"-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncülük ettiği aktif ve pasif istihdam politikalarının, AB ve OECD ülkelerinde takdirle karşılandığını dile getiren Etyemez, "Ekonomik krizle kavrulan dünyada, krizin etkilerini vatandaşlarımıza hissettirmemek için 2008'den bu yana çeşitli teşvik paketleri hayata geçirdik. Bunun yanında kadın ve genç istihdamı özel olarak desteklenmiştir. 2008 yılı ekim ayından bugüne kadar uygulanan teşviklerden yaklaşık 1 milyon 200 bin iş yeri ve 8,4 milyon sigortalı faydalandı" diye konuştu.

Etyemez, bakanlık olarak işsizlikle mücadelelerinin değişik programlarla sürdürüleceğini de bildirdi.

Türkiye'nin, dünyada ve bölgesinde her geçen gün etkinliğini artırdığına, hızlı bir büyüme trendi yakaladığına işaret eden Etyemez, "Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olan Türkiye, son dönemde bütün dünyanın takdirle karşıladığı, ekonomik ve sosyal dönüşümlere imza atmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Türkiye, yeni iş yaratma konusunda da çok başarılı"-

Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Direktörü Martin Raiser ise Türkiye'nin son 15 yılda çok hızlı bir büyüme katettiğini, bunun da herkes tarafından kabul gördüğü bildirdi.

Raiser, Türkiye'nin dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline gelmesinin yanında kapsayıcı büyüme açısından da ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. Raiser, Çin'in fazla büyümesine rağmen kapsayıcı büyümesinin düşük olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 2009'dan bu yana "yeni iş yaratma" konusunda da çok başarılı bir grafik çizdiğini belirten Raiser, bunun kalıcı olmasını umduklarını söyledi. Raiser, kadın istihdamının artırılması ve kayıt dışıyla mücadele çabalarının sürmesi gerektiğinin altını çizerken, Türkiye'de yeni iş alanlarının açık olduğuna vurgu yaptı.

Raporun yazarı Jesko Hentschel de raporun hazırlanma aşaması ve içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

Muhabir: Barış Gündoğan

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Kalkınma Raporu Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement