Bakan Nebati: Türkiye, Borç Stoku Açısından En Az Borçlu Ülkeler Arasında - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Nebati: Türkiye, Borç Stoku Açısından En Az Borçlu Ülkeler Arasında

Bakan Nebati: Türkiye, Borç Stoku Açısından En Az Borçlu Ülkeler Arasında

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 30 Eylül itibarıyla 442,9 milyar dolar olan brüt dış borç stokuna ilişkin, “Türkiye, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır. Ülkemizin brüt dış borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı, tüm dünyada borçluluk oranlarının yükseldiği salgın dönemindeki yüzde 60,3 seviyesinden, 2022 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 52,6 seviyesine kadar gerilemiştir” açıklamasını yaptı.

30.12.2022 15:14  Güncelleme: 15:56

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 30 Eylül itibarıyla 442,9 milyar dolar olan brüt dış borç stokuna ilişkin, " Türkiye, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır. Ülkemizin brüt dış borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı, tüm dünyada borçluluk oranlarının yükseldiği salgın dönemindeki yüzde 60,3 seviyesinden, 2022 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 52,6 seviyesine kadar gerilemiştir" açıklamasını yaptı.

Nureddin Nebati, 30 Eylül itibarıyla 442,9 milyar dolar olarak duyurulan brüt dış borç stokuna ilişkin bugün sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Nebati, Türkiye'nin en az borçlu ülkeler arasında olduğunu ve brüt dış borç stokunun GSYH'ye oranında 2022 yılında çok önemli başarılar sağlandığını belirtti. Bakan Nebati'nin paylaşımı şöyle:

"MALİ DİSİPLİNDEN ÖDÜN VERMEDEN İLERLİYORUZ: Küresel piyasalardaki olumsuzluklara rağmen, makroekonomik dengeleri, makul risk düzeyini ve uygun maliyeti gözeterek mali disiplinden asla ödün vermeden ilerliyor, stratejik ölçütlere dayalı borçlanma politikalarımızla yol alıyoruz.

BRÜT DIŞ BORCUN GSYH'YE ORANINDA ÖNEMLİ BAŞARI SAĞLANDI: Kamu maliyesinin en önemli göstergelerinden birisi olan borç stokunun GSYH'ye oranında ve Türkiye brüt dış borç stokunun GSYH'ye oranında, 2022 yılında çok önemli başarılar sağlanmıştır.

AB TANIMLI BORÇ STOKU YÜZDE 7 AZALDI: AB ülkelerinde ortalama yüzde 86 olan AB tanımlı genel yönetim borç stokunun GSYH'ye oranı ülkemizde, 2002 yılındaki yüzde 71,5 seviyesinden 2022 yılı 3'üncü çeyreğinde 2021 yılı sonuna göre 7 yüzde puan azalarak yüzde 34,8'e gerilemiştir.

TÜRKİYE EN AZ BORÇLU ÜLKELER ARASINDA: Türkiye, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır. Ülkemizin brüt dış borç stokunun GSYH'ye oranı da tüm dünyada borçluluk oranlarının yükseldiği salgın dönemindeki yüzde 60,3 seviyesinden, 2022 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 52,6 seviyesine kadar gerilemiştir.

EKONOMİDEKİ DENGELİ BÜYÜMENİN GÖSTERGESİ: Borç stokundaki düşüşte kaydedilen bu başarının ekonomimizin dengeli ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğü, yatırımların ve istihdamın her geçen gün artmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşmesi ayrıca önemlidir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Nebati: Türkiye, Borç Stoku Açısından En Az Borçlu Ülkeler Arasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement