Araştırma Sektörünün Geleceği İstanbul'da Şekillendi - Son Dakika
Ekonomi

Araştırma Sektörünün Geleceği İstanbul'da Şekillendi

Araştırma Sektörünün Geleceği İstanbul\'da Şekillendi

Dünya Araştırmacılar Derneği, bu yıl 66'ncısını düzenlediği yıllık kongresini İstanbul'da gerçekleştirdi Dünya Araştırmacılar Derneği (ESOMAR) bu yıl 66'ncısını düzenlediği yıllık kongresini İstanbul'da gerçekleştirdi.77 ülkeden 900...

28.09.2013 11:40

Dünya Araştırmacılar Derneği, bu yıl 66'ncısını düzenlediği yıllık kongresini İstanbul'da gerçekleştirdi Dünya Araştırmacılar Derneği (ESOMAR) bu yıl 66'ncısını düzenlediği yıllık kongresini İstanbul'da gerçekleştirdi. 77 ülkeden 900 araştırmacının katıldığı kongrede 40 milyar dolarlık global araştırma sektörünün geleceği tartışıldı.

Barem Research'ten yapılan yazılı açıklamaya göre dünya araştırma pazarının çatı kuruluşu olan ESOMAR, yıllık kongresini 21-25 Eylül tarihleri arasında İstanbul Cevahir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdi. Bu yıl "Think Big - Büyük Düşün" temasıyla düzenlenen organizasyona dünya genelinden 550 şirket katıldı. Dünyaca ünlü satranç şampiyonu ve stratejist Garry Kasparov, Financial Times Köşe Yazarı Tim Harford, Coca-Cola Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Başkanı Galya Frayman Molinas ve Afgan kızlarına kaykay yaptırması ile adını duyuran Skateistan adlı STK'nın kurucusu Oliver Percovich'in de aralarında bulunduğu 75 önemli konuşmacının katıldığı kongre, araştırma sektörü için bir yol haritası oldu.

-"TÜRKİYE ARAŞTIRMA PAZARI DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR"-

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ESOMAR Türkiye temsilcisi ve Barem Research CEO'su Doç. Dr. Pervin Olgun, araştırma sektörünün global sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı kongre için Türkiye'nin tercih edilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Türkiye'nin hem coğrafi konum olarak, hem her kıtadan ülkelerle kurduğu ilişkiler bakımından, hem de insani göstergeler açısından dünyanın ortasındaki konumunu vurgulayan Olgun şunları kaydetti:

"Medyan yaşı 30 olan Türkiye'de nüfusun yüzde 77'si kentlidir. 18 bin dolara yaklaşan kişi başı yıllık geliri ve ekonomik açıdan dünyanın 17'inci büyük ülke olması itibariyle Türkiye umut vadeden ülkeler arasında yer alıyor. Araştırma sektörü için de aynı durum söz konusu. Türkiye araştırma sektörü 200 milyon dolara yaklaşan cirosu, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TUAD) çatısında birleşen 82 kurumsal, 326 bireysel üyesi ile dünyanın yakından takip ettiği bir sektöre dönüşüyor."

ESOMAR Başkanı Dan Foreman da konuşmasında 40 milyar dolara dayanan global araştırma sektörünün günümüzde; gelişen teknoloji ve değişen insana uygun araştırma arayışıyla bir yol ayrımında bulunduğunu söyledi. Foreman, bu kongrede "Büyük Düşün" temasıyla konuşulan konuların sektörün yönünü bulmasında katkı sağlayacağını dile getirdi.

-AFGAN KIZLARI KAYKAY SPORUYLA ÖZGÜRLEŞTİRDİ-

Kongre boyunca 75 konuşmacı dinlendi. Çeşitli ülkelerden 15 genç kongre boyunca konuşmaları izledi, dünyanın en önemli araştırmacılarıyla sohbet etme, soru sorma fırsatı buldu. Kongre sonunda deneyimlerini izleyicilerle paylaşan gençler ufuklarını en çok açan konuşmanın Oliver Percovich'in "Skateistan : Küçük İnsanlar Yoluyla Büyük Değişiklik Yapma Potansiyeli" olduğunu söylediler.

Çalışmak için Afganistan'a giden kız arkadaşıyla beraber yaşamak için Afganistan'a giden Avustralyalı Oliver Percovich bugün Kabil'de 13 ülkeden yaklaşık 300 gönüllünün katıldığı bir kaykay hareketinin öncüsü oldu. Taliban baskısıyla toplumsal yaşamın dışında bırakılan kızların da gündelik gelenekleri sarsmayacak bir şekilde projeye dahil edilmesini sağlayan Percovich, savaş, ölümler ve baskılarla büyüyen Afgan gençliğine kaykay yaparak özgürleşmenin yolunu açtı. Bugün Skateistan'ın ikisi Afganistan'da biri Kamboçya'da üç okulu, 40 çalışanı ve çok sayıda gönüllüsü var. 5-18 yaş arasındaki öğrencilerinin yüzde 40'ı kız, yüzde 50'si sokakta çalışan çocuklar. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Araştırma Sektörünün Geleceği İstanbul'da Şekillendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement