ABD'nin Uzay Taksisini Türk Çift Yapacak - Son Dakika
Ekonomi

ABD'nin Uzay Taksisini Türk Çift Yapacak

ABD\'nin Uzay Taksisini Türk Çift Yapacak

NASA, Türk çiftin "Rüya Avcısı" adlı uzay aracının geliştirilmesi için 212,5 milyon dolar verdi.

05.08.2012 10:01  Güncelleme: 10:16

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 'uzay taksisi' inşa etmeleri için Boeing, SpaceX (Space Exploration Technologies Corp) ve Sierra Nevada şirketlerine 1.1 milyar dolarlık ödeme yapacaklarını açıkladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre başarılı çalışmaları nedeniyle Türk kökenli Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation şirketinin de fondan yararlanacağı belirtildi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Eren Özmen ve Fatih Özmen şirketlerinin NASA tarafından 212.5 milyon dolarlık bir anlaşmayla ödüllendirildiğini duyurdu. SNC, geliştirdiği Rüya Avcısı mekiğinin, NASA'nın bundan sonraki insanlı uzay uçuşlarında kullanacağı araç olması için çalışıyor.

ÜÇ FİRMADAN BİRİ

SNC'nin, Uluslarası Uzay İstasyonu'na astronot ve kargo taşıyacak güvenilir ve emniyetli bir uzay aracı geliştirmek için NASA ile ortaklık yaptığını belirten Özmen, şunları söyledi:

"SNC Uzay Sistemleri Grubu, NASA'yla bu anlaşmayı Dream Chaser (Rüya Avcısı) Uzay Sistemi'nin testlerinin devamı için yaptı. Bu kontrat kararı ile SNC, astronotları yerküre alçak yörüngesine uçuracak ticari personel taşıma yeteneğini geliştirecek, NASA tarafından seçilen sadece üç firmadan biri olmuştur"

Mekik programını geçen yıl sona erdirdikten sonra uzay uçuşlarını özel şirketlere devretmeye hazırlanan NASA, SNC dışında California merkezli SpaceX'e 440 milyon dolar, uçak üreticisi Boeing'e de 460 milyon dolar kaynak aktardı. 21 aylık anlaşma üç şirket için bu aydan itibaren başlayacak. SNC, NASA'dan ilk turda 20 milyon, ikinci turda da 80 milyon dolar almıştı.

UÇAK GİBİ TASARLIYOR

İnsanlı uzay uçuşları yapma kapasitesine sahip Rüya Avcısı mekiği, bir uçak gibi tasarlanıyor. Yedi kişiyi taşıması planlanan araçta mürettabatın uçuş sırasında karşılaşacağı G baskısının düşük olması hedefleniyor. Atlas V roketiyle dikey olarak kalkacak mekiğin, inişte ise normal bir uçak gibi bir pist kullanabileceği belirtiliyor. NASA ise kendisi bir uzay mekiği geliştirmek yerine seçtiği şirketlere, belirlediği hedefler doğrultusunda fonlar aktarıyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde bunların arasından başarıya ulaşacak projeyle ise uzay uçuşları gerçekleştirmeyi planlıyor.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi ABD'nin Uzay Taksisini Türk Çift Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement