Bütçe Açığı AB'nin 21 Ülkesinden Daha Az - Son Dakika
Ekonomi

Bütçe Açığı AB'nin 21 Ülkesinden Daha Az

Bütçe Açığı AB\'nin 21 Ülkesinden Daha Az

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bütçe açığının milli gelirin yüzde 2’si kadar olduğunu belirterek, "Açık AB’nin 21 ülkesinden daha az." dedi.

18.09.2013 10:05  Güncelleme: 10:15

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, New York'ta Türk-Amerikan sivil toplum örgütleri (STÖ) ve işadamları ile bir araya geldi. Türkiye-ABD Serbest Ticaret Antlaşması (STA) hakkında bilgilendirme yapan Çağlayan, Türk girişimcilere hitaben, "Sizler bizim burada daimi tanıtım elçilerimizsiniz" dedi.

AB-ABD arasında gerçekleşecek Trans Atlantik Ticaret Anlaşması'na Türkiye'nin taraf olma çabaları konusundaki sürece ilişkin çalışmalarda bulunmak üzere ABD'de bulunan Ekonomi Bakanı Çağlayan, başkent Washington'da ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile yaptığı görüşmelerin ardından New York'taki Türk  STÖ ve işadamları ile de fikir alışverişinde bulundu.

ABD ile yapılması planlanan STA'nın uzun süreç olduğunu belirten Çağlayan, Türk STÖ temsilcileri ve işadamlarına hitaben, "Sizler burada bizim daimi tanıtım elçilerimizsiniz. Resmi temsilcilerimzin hizmet süreleri kısıtlı ancak burada yaşayan ve sivil toplum kurumları oluşturmuş sizler, daimi tanıtım elçisisiniz" dedi.

Çağlayan, ABD ile yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasına ilişkin "Bu süreç uzun ince bir yol. Resmi görüşmelerimizi başlattık. İsteyenler ve karşı olanlar her zaman olacaktır" derken, bu sürece gelmenin kolay olmadığını, Türkiye'nin ısrarlı talepleri üzerine ABD ile bu konuda müzakerelerin başladığını ancak sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çağlayan, "Türkiye'nin bütçe açığı milli gelirinin sadece yüzde 2'sidir. Bizim açığımız, AB'nin 21 ülkesinden daha azdır. Türkiye, ilk 8 ayda bütçe açığı değil fazlası vermiştir"  dedi.

Bakan Çağlayan, Cumhuriyet tarihinde faizlerin ilk defa son dönemde 4.63 gibi düşük bir değere indiğini, daha önceki dönemde ise aylık faizlerin bile yüzde 6-7 seviyesinde olduğunu da hatırlattı.

Türkiye'nin sadece mal değil aynı zamanda hizmet ihracatçısı da olduğuna değinen Zafer Çağlayan, "Toplam mal ve hizmette 197 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyiz" derken, geçen yıl Türkiye'nin 32 milyon turist ağırladığını, sadece Antalya'ya gelen turistin 10 yıl once Türkiye'ye gelen toplam turist sayısına eşit olduğu gerçeğinin altını çizdi. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bütçe Açığı AB'nin 21 Ülkesinden Daha Az - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement