85 Bin Kişiyi İşten Atıp Davos'a Uçtular - Son Dakika
Ekonomi

85 Bin Kişiyi İşten Atıp Davos'a Uçtular

85 Bin Kişiyi İşten Atıp Davos\'a Uçtular

Bugün Başlayacak Davos Zirvesine Katılacak Olan Dünyanın Dev Şirketlerini Yöneten Ceo'lar, Son Bir -İki Gün İçinde Tam 85 Bin Kişinin İşine Son Veren Kararlara İmza Attı.

28.01.2009 01:35

Bugün başlayacak Davos zirvesinde "Kriz Sonrası Dünyasının Biçimlendirilmesi"ni tartışacak olan dünyanın dev şirketlerini yöneten CEO’lar, son bir-iki gün içinde tam 85 bin kişinin işine son veren kararlara imza attı.

DÜNYANIN önge gelen şirketlerinin CEO ve başkanları, bugün başlayan ve ana teması "Kriz Sonrası Dünyasının Biçimlendirilmesi" olan Davos Zirvesi’nde katılmadan önce 85 bin kişinin işine son veren kararların altına imza attı. Başta Caterpillar ve Pfizer olmak üzere dünyanın önde gelen şirketlerinin son iki günde Avrupa ve ABD’de 85 bini aşkın çalışanın işine son vereceklerini açıklaması, İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 39’uncusu düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısına küresel krizin damgasını vuracağını bir kez daha gösterdi. 28 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan zirvede, 96 ülkeden 2 bin 500 katılımcı yer alıyor. Bunların 1400’ünü iş dünyasının liderleri oluştururken, 41 devlet ve hükümet başkanı da zirveye katılıyor.

Yarısı ABD’li devlerden

Dünyanın en büyük ağır iş makineleri üreticisi ABD’li Caterpillar, düşen kárı ve 2009’un zorlu bir yıl olacağı gerekçesiyle, dünya genelindeki iş gücünü yüzde 20 azaltacağını açıkladı. Böylece 20 bin kişinin işini kaybedecek olması, İngiltere ve İrlanda’daki 10 bin şirket çalışanını da endişeye sevk etti. Dünyanın en büyük ilaç şirketi ABD’li Pfizer de rakibi Wyeth’i aldıktan sonra 8 bin 190 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. ABD’li şirketin, Wyeth’i bünyesine katmasıyla birlikte çıkarılanların 19 bin 500’ü bulacağı açıklandı. Dün yine hükümetten 9.5 milyar dolar kredi desteği alan ABD’li otomotiv devi General Motors da 2 bin kişi işten çıkaracağını açıkladı. Böylece Davos Zirvesi öncesi işini kaybeden 80 bin kişinin yarısını ABD’li üç dev şirketin çalışanları oluşturdu.

ABD ve Avrupa ağırlıklı

Tüketici elektroniği şirketi Philips, 6 bin kişinin işine son verirken, ABD’nin üçüncü büyük GSM operatörü Spring Nextel ise 8 bin kişiyle yollarını ayıracağını duyurdu. Dün yine ABD’li çip üreticisi Texas Instruments 3 bin 400 kişiyi, İsviçreli kimya şirketi Clariant ise 1.000 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Dünyanın en büyük teknoloji hizmetleri şirketi IBM’in de Kuzey Amerika’da 2 bin 800 kişinin işine son vereceği belirtildi. Önceki gün Hollandalı finans grubu ING, önceki gün 7 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu.

Hangi şirket kaç kişi çıkardı

Caterpillar: 20 bin

Pfizer: 19 bin 500

Spring Nextel: 8 bin

Home Depot: 7 bin

ING: 7 bin

Philips: 6 bin

Stylo: 5 bin 450

Corus: 3 bin 500

Texas Inst.: 3 bin 400

IBM: 2 bin 800

General Motors: 2 bin

Clariant: 1000

Fortnum & Mason: 100

TOPLAM: 85 bin 750

Davos’ta 1700 dolarlık Petrus şarabı kalmadı

KÜRESEL kriz ortamında geçmiş yıllara göre daha mütevazı bir zirveye sahne olacak Davos’ta bu yıl 1700 dolarlık Chateau Petrus şarabı içmek isteyen olsa bile bulamayacak. Gece partilerinin olmayacağı, menülerde havyar ile ıstakozun yer almayacağı zirveye katılanlar, 1700 doları gözden çıkarsalar dahi otellerinde Petrus şarabı da içemeyecek. Steigenberger Grandhotel Belvedere Genel Müdürü Ernst Wyrsch, bu sezon için sipariş verdikleri 1700 dolarlık Chateau Petrus şarabının tamamının zirve öncesinde satıldığını belirterek, "Bu yıl zirveye katılanlar maalesef 1971 yılı mahsulü bu şarabı tadamayacak" dedi.

Krizin mimarı ABD’nin ekonomisini Davos’ta temsil eden olmayacak

KÜRESEL krizin damgasını vurması beklenen ve ’son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi’ olarak nitelendirilen 39’uncu Dünya Ekonomik Forum’una ABD Başkanı Barack Obama’nın katılmaması tartışma konusu oldu. Ana teması "Kriz Sonrası Dünyasının Biçimlendirilmesi" olan Davos Zirvesi’ne ilk kez rekor düzey olarak kabul edilen 41 devlet ve hükümet başkanı katılırken, ABD ise başkanlık düzeyinde temsil edilmeyecek. Hatta Hazine Bakanı Tim Geithner ile Obama’nın ekonomi baş danışmanı Lawrence Summers da bugün başlayan ve 5 gün sürecek olan zirveye katılmaktan son anda vazgeçti. Yeni ABD yönetiminin ekonomiden sorumlu isimlerinin de zirveye katılmıyor olması, Davos’tan istenilen sonucun elde edilmesi konusunda soru işaretlerine neden oldu.

Türkiye’yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in de aralarında yer alacağı heyetin temsil edeceği zirveye katılacak liderlerden bazıları ise şöyle: "Rusya Başbakanı Vladimir Putin, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Japonya Başbakanı Taro Aso, Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 85 Bin Kişiyi İşten Atıp Davos'a Uçtular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement