50 Milyar Doları 'Hava Atarak' Dolandırmış - Son Dakika
Ekonomi

50 Milyar Doları 'Hava Atarak' Dolandırmış

50 Milyar Doları \'Hava Atarak\' Dolandırmış

Bernard Madoff'un, 'Ponzi Oyunu'yla 50 Milyar Dolarlık Dolandırıcılığı Gercekleştirirken ABD'nin SPK'sı Sec'e Nasıl Para Kazandığını Böbürlenerek, Hava Atarak Anlattığı Ortaya Çıktı.

17.12.2008 02:19

Nasdaq Borsası eski Başkanı Bernard Madoff’un, ’Ponzi Oyunu’yla 50 milyar dolarlık dolandırıcılığı gercekleştirirken ABD’nin SPK’sı SEC’e nasıl para kazandığını böbürlenerek, hava atarak anlattığı ortaya çıktı.

ABD’de 50 milyar dolarlık ’Ponzi Oyunu’ yolsuzluğuyla suçlanan Bernard Madoff’un 4 yıl önce ABD Sermaye Piyasası Kurulu’na (SEC) nasıl para kazandığını böbürlenerek anlattığı ve düzenleyici kurumlara da yatırımcıları dolandırıcılara karşı korumanın yolları hakkında bilgi verdiği ortaya çıktı. Madoff’un küçük-büyük, zengin-fakir, şirket-dernek demeden, hemen hemen herkesi dolandırdığının anlaşılması üzerine dikkatler Wall Street’in ünlü yatırım danışmanının Washington’daki düzenleyici kurumlarla olan bağlantılarına çevrildi.

Komisyon üyelerini güldürdü

Madoff’un, yine 50 milyar dolarlık yolsuzlukla suçlandığı Nisan 2004 yılında, SEC’teki bir soruşturmada dönemin komisyon başkanı William Donaldson’a aşırı kárları konusunda şakalar yaptığı ve rakiplerine yardımcı olabilecek herhangi bir tavsiyede bulunmaya niyetli olmadığını söyleyerek dalgasını geçtiği belirtildi. SEC’deki bu oturum sırasında, "Firmamız yavaş bir piyasada hızlı bir piyasa rekabeti yaparak oldukça mütevazı bir yaşam sürdü. Bu yüzden herkesin hızlı bir piyasa (rekabetçisi) haline gelmesinin çıkarımıza olacağından şüpheliyim" diye konuşan Madoff’un "Şimdi bencilliği bırakıp kamu yararına konuşalım" demesine komisyon üyelerinin güldüğü kaydedildi.

Nasdaq Borsası Eski Başkanı Madoff, Washington’da, yıllarca bir dizi düzenleyici kurallar konusunda tavsiye isteyen piyasa düzenleyici kurumlar tarafından aranan bir uzman oldu. Madoff, 2000 yılında, yatırımcıları korumak için kurulan Piyasa Enformasyon Danışma Komitesi’nde hizmet verdi. Washington Post’un haberine göre, finansal uzmanlar, biri 1999 yılının başında Madoff’un Ponzi Oyunu yönettiği suçlamasıyla SEC’e yazılan bir mektup olmak üzere, son 10 yılda Madoff’un faaliyetleri hakkında sık sık kaygılarını dile getirdi, ancak SEC, geçen hafta Madoff kendi oğulları tarafından ele verilinceye bu konuda rutin bir inceleme bile yapmadı.

1999’da şikayet etmişler

GLC fonu yöneticisi Steven Bell, "Açıkçası insanlar SEC’e kaygılarını iletmişler, onları uyarmışlar. Bu şöyle bir durum; birisi ’kapı komşum hırsız, gidin ve kontrol edin’ diyor ve onlar açıkça hiçbirşey yapmıyor" dedi. Londra merkezli yatırım şirketi Alchemy Partners’dan Jon Moulton da, "1999 yılı başında bir kişi SEC’e, ’Madoff Securities, dünyanın en büyük Ponzi dolandırıcısı" diye yazıyor, SEC dikkat çekecek derecede gözetlemeden kaçınıyor" diye konuştu. Moulton, Madoff’un, SEC’e iki yıl önce kaydını yaptırdığını, ancak SEC görevlilerinin Madoff’un şirketlerini hiçbir zaman ziyaret etmediğini de kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 50 Milyar Doları 'Hava Atarak' Dolandırmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement