3. Üniteyi Alstom Yenileyecek - Son Dakika
Ekonomi

3. Üniteyi Alstom Yenileyecek

3. Üniteyi Alstom Yenileyecek

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin 3.ünitesinin revizyon ve modernizasyonu için yapılan 13 milyon euroluk ihaleyi Alstom Power Türkiye kazandı.

28.11.2012 11:23

Afşin- Elbistan A Termik Santrali'nin 3. ünitesinin revizyon ve modernizasyonu için yapılan 13 milyon euroluk ihaleyi Alstom Power Türkiye kazandı.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali 3. ünite buhar türbin jeneratörlerinin sargı yenilemesi, tamir ve bakımının yapılması amacıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından açılan kamu ihalesi tamamlandı. Yaklaşık değeri 13 milyon euro olan ihaleyi kazanan Alstom Power Türkiye firması, 4x344 MW kurulu güce sahip olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin modernizasyonunu sağlayacak. İhaleye ilişkin sözleşmeyi imzalayan Alstom Power Türkiye, ünite 3'ün bakımı kapsamında jeneratör, rotor ve stator sargı yenilemesinin yanı sıra buhar türbinlerinin tamir ve büyük bakımını üstlenecek ve yedek parçalarını sağlayacak. Tüm bu bakım ve onarım işlerinin 2013 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor. Yedek parçalar Alstom'un Almanya, İtalya ve İsviçre'deki üretim merkezlerinden tedarik edilecek.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Alstom Türkiye Başkanı Adil Tekin, her biri 344 MW güce sahip santraldeki türbin-jeneratör gruplarının orijinal üreticisinin Alstom olduğunu belirtti. Alstom'un bilgi ve birikimleri ile bakım ve yenileme çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak, ünite 3'ü üretime geçirmeyi amaçladıklarını dile getiren Tekin, şöyle konuştu:

"Alstom, Türkiye'nin yaklaşık 53 GW'lık kurulu elektrik gücünün yüzde 50'sinden fazlasının ana ekipmanlarını tedarik ediyor. Alstom Power'ın bu zamana kadar gerçekleştirdiği termik santrali projeleri arasında 1200 MW Hamitabat Kombine Çevrim Güç Santrali, 320 MW Çan Termik Santrali ile 630 MW Yatağan Termik Santrali, 420 MW Yeniköy Termik Santrali ve 630 MW Kemerköy Termik Santrali'nin tüm ünitelerindeki buhar türbinleri ve jeneratörleri bulunuyor. Yaptığımız bu sözleşmeyle de EÜAŞ ile olan güçlü ilişkilerimizi daha da güçlendirdik."

"SANTRALİMİZ KISIM KISIM YENİLENİYOR"

Afşin-Elbistan A Termik Santrali İşletme Müdürü Faik Sağlam ise, yapılan çalışmalarla hem santralin ünitelerinin yenilendiğini hem de teknolojik olarak güçlendirildiğini dile getirdi. 3. ünitenin de yapılan ihale sayesinde yepyeni haliyle elektrik üretimine hazır olacağını kaydeden Sağlam, 1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin geçen zaman içerisinde yıprandığını ve bu ihaleler ile yenilendiğini vurguladı. Sağlam, şunları söyledi:

"1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan A Termik Santrali, yapılan çalışmalar ile kısım kısım revizyona alınıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan ihale ile 4. ünitede revizyon çalışmaları başlamıştı. 4. ünitedeki revizyon çalışmaları sona erdi. 3. ünitenin komple revizyonu için EÜAŞ tarafından ihale yapıldı. İhale ile 3. ünite jeneratör rotor ve stator sargılarının komple yenilenmesi, buhar türbinlerinin tamirat ve bakımları yapılacak. Yapılan çalışmalarda ünitelerin bakım-onarım ve revizyonlarının yanı sıra teknolojik olarak da güçlendirilecek. İlerleyen dönemlerde ise 2. ünitede de revizyon programı yer alıyor. 1. ünitede ise şuanda herhangi bir sorun yok ve elektrik üretimini sürdürüyor." - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 3. Üniteyi Alstom Yenileyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement