21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü - Son Dakika
Ekonomi

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Dünya Gıda Örgütü'nün 2013 yılında dünya genelinde gıda sıkıntıları yaşanabileceğini duyurduğunu anımsatarak, bahsedilen gıda krizinin Türkiye için söz konusu dahi...

20.12.2012 12:22

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Dünya Gıda Örgütü'nün 2013 yılında dünya genelinde gıda sıkıntıları yaşanabileceğini duyurduğunu anımsatarak, bahsedilen gıda krizinin Türkiye için söz konusu dahi olamayacağını, olmayacağını bildirdi.

Teke, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Mithat Paşa'nın kuruluşuna öncülük ettiği, "Memleket Sandıkları" ile kooperatifçilikle tanışan Türkiye'nin, bu alanda önemli mesafeler kat ettiğini ifade etti.

Kooperatiflerin verdiği eğitim ve sağladığı maddi olanakların, çiftçilerin birçok sorununu giderdiğini ve ürünlerin değerlendirilmesini sağladığını aktaran Teke, kişilerin, dolayısıyla ülkenin kalkınmasında büyük payı olan kooperatifçiliği tanıtmak, yararlarını anlatmak ve bireyleri kooperatifçiliğe teşvik etmek amacı ile 21 Aralık'ın, "Dünya Kooperatifçilik Günü" olarak kabul edildiğini belirtti.

Türkiye'de tarımsal kooperatifçiliğin karşılığının Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olduğunun altını çizen Teke, şunları kaydetti:

"Uluslararası alanda dayanışmayı, ekonomik ve sosyal refahı artırmayı ve dünya barışına katkı sağlamayı da ilke edinen teşkilatımız, bölge ülkeleri, komşu, dost ve kardeş ülkelerle tarım ve kooperatifçilik alanında işbirliği imkanlarının geliştirmesine yönelik çalışmalara başlamıştır. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamalarda kooperatifçiliğe verdiği önemi bir kez daha vurgulamış ve daha da gelişmesi gerektiğinin altını çizmiştir.

Türk çiftçisinin modern tarım teknik ve teknolojilerini kullanmasını destekleyen, nitelikli tohum, gübre, ilaç gibi girdilerle Türk tarımının verimliliğini artırmaya çaba sarf eden, sözleşmeli tarım uygulamasının ilk ve en yaygın uygulama alanını oluşturan Tarım Kredi Kooperatifleri bu işlevlerinin yanı sıra artık modern dünyadaki benzerleri gibi sanayici olarak da ekonomik sistemde yerini almıştır."

-"Türk tarımı, Türk kooperatifçiliğiyle birlikte dünyada söz sahibi olmuştur"-

Türk tarımının, Türk kooperatifçiliğiyle birlikte dünyada söz sahibi olduğunu anlatan Teke, önceki yıllarda zirai ilaç kalıntısı gerekçesiyle sebze ve meyveyi ülkesine almayan Rusya'nın, şimdi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı'nda (FAO) da yer alan raporla Türkiye'yi tarımda en güvenilir ülke olarak seçtiğini ifade etti.

Ayrıca Dünya Gıda Örgütü'nün 2013 yılında dünya genelinde gıda sıkıntıları yaşanabileceğini duyurduğunu anımsatan Teke, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bahsedilen gıda krizi ülkemiz için söz konusu dahi olamaz, olmayacaktır da. Türkiye, 74,7 milyon vatandaşını ve 30 milyon turistini doyurmanın yanı sıra 12 milyar 784 milyon dolarlık tarım ihracatı ile de farkını göstermiş, tarımda dünyanın en tepesine oturmuştur. Geçtiğimiz günlerde 2013 bütçesini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker, üreticiye 9 milyar lira destek verileceğinin müjdesini vermiştir.

Tüm dünyada kutlanan 2012 kooperatifçilik yılı ülkemizde de kutlanmış, kooperatiflerimiz yine bu kutlamalarda aktif rol oynamıştır. 21 Aralık gününün, 2012 kooperatifçilik yılında kutlanması da etkinliklere ayrıca bir güzellik katmıştır. Aynı zamanda 2013'te İstanbul'da yapılacak Avrupa Kooperatifleri (ICA) Genel Kurulu'nda temsil hakkına sahip olan kooperatifimiz, uluslararası platformda ipi ilk sıralardan göğüsleyecektir. Bu etkinliklerin ülkemizde yapılıyor olmasında, kooperatiflerimizin başarılı faaliyetleri en büyük etken olmuştur. Değerli çiftçilerim, dünyayı doyurmanın anahtarı Tarım Kooperatifleri'dir. Türkiye tarımsız; tarım, kooperatifsiz olamaz. Bu vesile ile tüm dünya kooperatiflerinin ve çiftçilerimizin 21 Aralık Kooperatifçilik Günü'nü kutlar, nice 21 Aralıklara en bereketli yıllarla erişmeyi temenni ederim."

Muhabir: Recep Demir

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement